Evropski grad vina 2018. – Retimno

Evropski grad vina 2018. – Retimno

Retimno je zvanično prvi grad u Grčkoj koji nosi titulu „Evropski Grad Vina“ za 2018. godinu.

Od strane Evropske mreže vinskih gradova (RECEVIΝ), mreže koja broji otprilike 800 evropskih gradova, proglašen je Evropskim gradom vina – Dionisos 2018.

via GIPHY

Grad Retimno, koji se nalazi na severnoj obali ostrva Krit, ima jedno od najvećih vinogradskih područja u Grčkoj, kako po veličini (20% od ukupnog nacionalnog) tako i po proizvodnji (950 kilolitara vina).

vinska tura, vina, retimno, krit, grcka, degustacija, grozdje
Vino sa Krita

Blaga mediteranska klima sa umerenim vetrom i sunčanim letima zajedno sa pozitivnim uticajem planina i mora, čini jedinstvenu mikro-klimu za vinograde.

Tokom XX veka došlo je do izdvajanja jedanaest domaćih sorti (sedam belaca i četiri crvene boje) koje su sertifikovane i okarakterisane kao “Kritske”. Zaboravljena bela sorta Retimna, nazvana Vidiano, zauzela je najistaknutije mesto. Vidiano je najraznovrsnija sorta ostrva, i uspostavila je osnovu za vino Cretan Malvasia. Danas je njena reputacija prevazilazi granice Grčke i Evrope.
Vinogradi Retimna pokrivaju površinu od oko 2.500 hektara, a Vidiano i Liatiko su među glavnim kultivisanim sortama. Trenutno ovi vinogradi proizvode neke od najznačajnijih vina na Kritu.

retimno, vino, krit, grcka, degustacija, grozdje
Uživajte u ukusima Retimna

Iako bi neke moglo iznenaditi da je upravo Retimno izabran za ovu “nagradu” pored poznatijeg i tradicionalnog vinskog područja Irakliona, gospođa Katerina Ksekalou, počasni član evropskog vinskog gradskog odbora, objašnjava:

Retimno takođe ima dugu istoriju u proizvodnji vina. Tako je još pre 100 godina Retimno bio mesto održavanja istaknutog festivala vina koji je trajao oko dvadeset dana. Obično se održavao u velikoj gradskoj bašti. Mnogi pisani tragovi kao i nalazi na različitim arheološkim lokalitetima oblasti Retimno potvrđuju značaj proizvodnje vina i vinogradarstva na Kritu. Jedna od važnih starih vinarija je ona u selu Monastariki, u Amariju. Poznata kritska sorta, Malvazija, zasnovana na četiri izvorne bele sorte, proizvodi se isključivo u vinogradima oblasti Retimno i Heraklion i uspešno se izvozi širom Evrope već više od tri veka.

Uputite se ovo leto na prelepo ostrvo Krit, u prestonicu vina i uživajte svim čulima. Preko lokalnih agencija možete otići i na neku od vinskih tura na ostrvu, obići očaravajuće prirodne predele pod vinogradima, vinske podrume u pećinama, posetiti muzej tradicionalnih Kritskih proizvoda i naravno uživati u degustacijama najboljih evropskih vina. Jedna od agencija koja ih organizuje je GS Tours.

Šta više reći – rezervišite svoj nezaboravan odmor na Kritu već danas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image