Top 10 mesta, koje treba posetiti na Kritu

Top 10 mesta, koje treba posetiti na Kritu

Krit je jedno od najlepših Grčkih ostrva, ako ne i najlepše. Ostrvo je u Sredozemnom moru, na krajnjem jugu Grčke. Po svojoj površini je najveće Grčko ostrvo i peto po veličini u Mediteranu. Ostrvo Krit je ostrvo sa jako bogatom istorijom, prvi put je ostrvo naseljeno tokom neolitskog doba, negde oko 6000 godina pre nove ere. U nastavku ću izdvojiti top 10 mesta koje ne smete propustiti na Kritu, ovom fenomenalnom ostrvu.

1.HERAKLION

Na prvom mestu , grad koji morate da obidjete je Heraklion, kao najveći grad i glavi grad na ostrvu. Heraklion je ostrvo sa 15000 stanovnika. Grad je karakterističan po pešačkim zonama, trgovima, ulicama punih restorana, kafića, suvenirnica, palata, prodavnica i znamenitosti.

Tri glavna trga Elefterijas, Trg Lava, i Kornorou, su 3 najznačajnija trga u gradu. Trg lava je prepoznatjiv po slavnoj fontani Morosini.

Najznačajnija tvrdjava u Heraklionu je tvrdjava, gde se danas održavaju brojne izložbe, turističke manifestacije. Možete je posetiti, cena ulaza 1,5 eur i uživati u pogledu na pučinu sa jedne strane i grad sa lukom sa druge strane.

2.RETIMNO

Retimno je treći po veličini grad na Kritu, posle Herakliona i Hanje, idealno je za letovanje na Kritu. Preporuka je za porodice sa decom, za parove. Grad ima plažu dugačku 12km, preščanu, široku. Zatim fenomenalni stari grad, sa uskim uličicama prepunim suvenirnicama, kao i luku i brojne kafiće i resotrane uz obalu.

Odlično organizovan prevoz za obilazak ostatak ostrva. Za Retimno se može reći da je jedan od najbolje očuvanih sredjovekovnih gradova. Obavezno posetiti gradsku tvrdjavu –Fortesu.

3.HERSONISOS

Hersonisos je pravo turističko letovalište za mlade. Prednost mu je blizina Herakliona, glavnog grada, aerodroma, dobra povezanost sa ostalim gradovima. U Hersonisosu i njegovoj blizini se nalazi veliki broj hotela, apartmana, restorana, kafića, taverni, diskoteka.

Na svega 10ak minuta od Hersonisosa nalaze se 3 tipična grčka sela Starog Hersonisosa. Karakteristična po uskim uličicama, tipičnim grčkim kućama.

4.SPINALONGA

Spinalonga je jedno od najposećenijih mesta na Kritu, odmah posle Konosovske palate. Do nje se može doći brodićem iz Agios Nikolaosa. Cena ulaznice u tvrdjavu je 8 eur po osobi.

Spinalonga ima bogatu istoriju. Najpoznatija je kao ostrvo obolelih od lepre. Najpre su ovde dovodjeni oboleli od lepre ljudi sa Krita, a kasnije i iz cele Grčke. 1903 godine je Spinalonga okupila sve obolele i bila je bukvalno bolnica za ljude obolele od lepre.

Sem obolelih ovde nije bilo drugih stanovnika, pa je i samo ostrvo dobilo naziv ostrvo gubavaca. 1957 godine, otkriven je lek za lečenje lepre, pa je i samo ostrvo postalo napušteno.

top 10 mesta krit

Danas je tvrdjava u dobrom stanju, i jedna je od najposećenijih znamenitosti na Kritu.

5.AGIOS NIKOLAOS

Agios Nikolaos se nalazi na oko 65 km istočno od Heraklona, glavnog grada. Ima oko 10000 stanovnika. Ovaj grad je bogat kafićima, barovima, tavernama, za one koji vole šoping bogat je prodavnicama, suvenirnicama.

Grad je jedinstven, prepoznatljiv je po slatkovodnom jezeru koje pretstavlja najveću atrakciju grada Agios Nikolaosa.

6.HANJA

Grad Hanja je nekada bio glavni grad Krita, danas je drugi po veličini grad na Kritu, i grad sa oko 60000 stanovnika. Hanja potseća na italijanske gradove, Firencu ili Veneciju.

Nedaleko od Hanje su najlepše plaže Krita, to su plaže Balos, Falasarna i Elafonisi. Hanja je grad sa puno uskih uličica, raznobojnih fasada, prepun radnji, kafića, resotana.

7.KNOSOS

Knosos je najpoznatiji i najposećeniji arheološki lokalitet Krita. Nalazi se na oko 6 km jugoistočno od Herakliona. Ovde se nalaze ostaci čuvene Minojske palate.

8. KRISI (CHRISSI)

Zlatno ostrvo Krisi nalazi se na jugu, u Libijskom moru. Krisi je pod zaštitom kao oblast izuzetne prirodne lepote, zbog šume smerk. Odlično ostrvo za ljubitelje ronjenja i gnjuranja.

9. PLAŽE

Što se tiče plaža na Kritu, stvarno ima mnogo. Izdvojićemo samo neke najinteresantnije koje turisti ne smeju propustiti da obidju na letovanju na ovom neverovatnom ostrvu.

Prvo kao najinteresantnija je plaža Balos, jedna je od najpoznatijih plaža na ostrvu, možete doći brodom, nikako kolima. Nalazi se na severozapadu Krita. Voda je jako plitka, delimično hladna, pesak je bele boje a voda tirkizno plava. Nije opremljena ležaljkama i suncobranima.

top 10 mesta krit

Plaža Preveli – jedna od najposećenijih na Kritu, 40km južno od grda Retimna, nalazi se u uvali. Karakteristična je po bujnoj vegetaciji , životinjama i vodopadima.

Plaža Vai – Na njoj se nalazi veliki broj kafića, barova, najinteresantija je zbog velikog broja palmi, kojih ima preko 5000.

Elafonisi – Nekoliko puta je proglašena za najlepšu plažu Evrope. Karateristična je po roze pesku.

10. KLANAC SAMARIJA

Klanac Samarija je poznata kao deveto čudo sveta, znači još jedno čudo sveta na ostrvu Krit. Najduži i najlepši u Evropi je ovaj klanac, dugačak 18km. Ovde ćete videti par vidikovaca sa kojih se pružaju najlepši pogledi, priroda u ovom delu je božanstvena. Šetnja traje oko 5 sati, posle šetnje se možete odmoriti u nekoj od najlepših taverni, i na plaži.

Možda je top 10 mesta na Kritu, trebalo da bude top 20, ili više. Međutim, želja nam je da lično proverite ovaj broj.

(Marija Čarević)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image