Shopping

Shopping

kupovina na kritu shopping krit

 

Supermarketi

Kao i u većem delu Grčke i na Kritu su prisutni veliki lanci supermarketa poput AB supermarketa, Chalkiadakis, Lidl itd. Ukoliko se nađete u Chaniji, supermarketi INKA važe za jedne od boljih u gradu. Svakako važi pravilo da su cene u većim supermarketima niže nego po manjim radnjama u turističkim mestima, što ne mora da znači da su i kvalitetniji pogotovo kada su voće i povrće u pitanje, pa je na vama da nađete ono što vama najviše odgovara.

 

Pijace

U većim mestima na Kritu jednom nedeljno je pijačni dan, kada se pijaca privremeno postavlja u oređenoj ulici u mestu. Radno vreme pijaca je od 7 do 14h, a tačni dani kada je pijaca umeju da se menjaju pa je iz tog razloga najbolje pitati lokalno stanovništvo kada je pijaca u vama najbližem mestu i u kojoj ulici.

 

Piljarnice

Piljarnica ima u većini turističkih mesta i tu možete naći razno sveže voće i povrće, a ponekad i maslinovo ulje, vino i neke slične domaće proizvode. Cene u piljarnicama često umeju da budu nešto više nego u velikim supermarketima, ali i kvalitet ume da bude bolji.

 

Apoteke

U apotekama na Kritu možete naći isti izbor proizvoda i lekova kao i kod nas. U svakom slučaju se preporučuje svima da ukoliko imaju neku terapiju koju uzimaju da ponesu dovoljnu količinu sa sobom na odmor da slučajno ne bi došlo do situacije da ne možete da kupite svoj lek bez recepta. U Grčkoj za većinu lekova za koje treba recept kod nas treba i kod njih, tako da je najbolje da sa sobom ponesete neki recept za lekove koje uzimate, kako zbog carinske kontrole tako i u slučaju da vam zatrebaju (da lekar može da vidi šta vam je bilo prepisano).

 

Prodavnice suvenira, odeće, obuće i nakita

Kada je u pitanju shopping na Kritu, u Retimnu ćete naići na veliki broj prodavnica sa suvenirima i ručno rađenim proizvodima, zlatara, prodavnica kožne galanterije itd. Nije popularno cenkanje, ali možete pitati za popust. Uglavnom ponude od 5 do 15% onima koji pitaju. Svakako, glavno mesto za shopping je Stari Grad u Retimnu, gde se u uskim uličicama mogu naći raznorazne prodavnice, od onih sa odećom i obućom do onih sa nakitom i umetninama. Izdvajaju se zlatare Christie, Feel Silver i The Gold Bees. Najveći broj radi do kasno uveče i zajedno stvaraju šarmantnu atmosferu. Osim ovakvih prodavnica, tu su i brojni marketi, dobro opremljeni, a u turističkim mestima kao što su Plakias, Bali i Agia Galini nalaze se i veliki shopping centri.
Osim klasičnih suvenira i grčkih proizvoda, Krit ima bogatu ponudu zanimljivih starih autentičnih proizvoda.

Nešto više o obući na Kritu pročitajte u ovom članku.

Što se tiče hrane to su prvenstveno proizvodi od kozjeg i ovčijeg mleka. Najpoznatiji je graviera sir, kao i vrlo ukusne sorte fete i mizitra sira. U Retimnu možete naći i staku – svež krem napravljen od skorupa koji se kuva sa malo brašna i soli, kao i stakovoutyro – krem maslac napravljen kuvanjem staka. Od pića obavezno kupite neko od odličnih vina i kritsko piće Raki.

Kao poklon sa Krita je najbolje poneti simpatične komboloi narukvice ili neki od ručno vezenih i šivenih proizvoda. Od starih zanata zadržali su se na još par mesta izrada noževa i pithoi ćupova, koji su takođe odlični suveniri, mada možda malo teže prenosivi 🙂

Radno vreme prodavnica i suvenirnica, kao i u drugim delovima Grčke, je dvokratno, odnosno zatvaraju se u vreme popodnevne sieste, od 14 do 17 časova.

Opširnije o tradicionalnim prodavnicama pročitajte u našem tekstu Tradicionalni proizvodi sa Krita 2. deo.