Oblast Retimno

Oblast Retimno

Retimno je jedan od centralnih regiona Krita, koji se na zapadu graniči sa područjem Hanje i istočno sa Heraklionom.

Pretežno je planinski i karakterišu ga dve dugačke obale: severna, uglavnom nerazuđena koju zapljuskuje Egejsko more i južna sa pogledom na libijsko more, jedinstvena, pomalo divlja i oštra. Prefektura Retimna ima mnogo izuzetnih mesta od istorijskog, arheološkog i religioznog značaja. Južni deo oblasti krase neke od najlepših i egzotičnih plaža, dok su pojedini predeli prava prirodna remek-dela.

Beach Love GIF - Find & Share on GIPHY

Grad Retimno je centar istorijskog regiona. To je treći po veličini grad na ostrvu po broju stanovnika, iako u letnjem periodu stanovništvo raste eksponencijalno zbog broja turista koji dolaze u region. Priobalni deo grada je veoma šarmantan, posebno nakon zalaska sunca kad postaje osvetljen i obasjan. Stari grad u večernjim satima vrvi od ljudi koji su se uputili u neki od brojnih restorana i taverni. Tu su i razni moderni barovi u kojima možete igrati i piti koktele ili domaće zanatsko pivo iz Retimna.

Grad karakteriše duga plaža koja se proteže na istok u dužini od čak 12 km, sve do Skalete. Iako je velika plaža uvek zauzeta, nikad se ne čini da je gužva. Duž plaže i paralelno sa ulicom Elefteriosa Venizelosa u Retimnu, proteže se šetalište, kao stvoreno za romantične večernje šetnje. Položaj Retimna je zaista strateški jer je idealno kao polazna za obilazak mnogih poznatih i posebnih mesta na ostrvu Krit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image