Prefekture (oblasti) Krita

Prefekture (oblasti) Krita

Da li ste nekad bili na mestu za koje možete reći “za svakoga mnogo toga“? Tačka sastajanja mnogih ljudi i “melting pot” antičkih i raznolikih civilizacija, to je Krit.

I to sve zahvaljujući svom izuzetno interesantnom geografskom položaju, tačnije među tri kontinenta i pet mora. Krit, sa svoje cetiri oblasti, predstavlja jedinstven koloritan mozaik istorije, mitologije, ponosnih i gostoljubivih ljudi, gorostasnih planina, impresivnih klisura okruženim kristalno čistom vodom.

krit, grcka, ostrvo, hanja, retimno, heraklion, lasiti, oblasti
Hanja, Retimno, Heraklion, Lasiti

Ovo ostrvo je najveće u Grčkoj i podeljeno je na 4 prefekture :

  1. Hanja,  
  2. Retimno, 
  3. Heraklion i 
  4. Lasiti.

Četiri velika grada na ovom ostrvu su u stvari četiri glavna grada prefektura. Od zapada ka istoku, nailazimo na Hanju, Retimno, Heraklion i Agios Nikolaos. Gusta putna mreža pokriva celo ostrvo. Znači, lako je kretati se po njemu, gde god i odakle god poželite. Svaka prefektura ima sopstveni posebni lokalni ukus, i predstavlja zasebnu destinaciju na svojevrstan način. Nemojte se libiti da posetite svaku ponaosob. Na posletku srdačna gostoljubivost i kritska kuhinja su podrazumevane u koju god prefekturu da odete,a priznaćete, to je krucijalno (dobro i lepe žene spadaju u bitne znamenitosti, ali mi to već itekako imamo).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image