Ljubitelji grčkih ostrva biraju Krit

Ljubitelji grčkih ostrva biraju Krit

Krit je najveće ostrvo u Grčkoj. Ljubitelji grčkih ostrva kažu da je ovo omiljeno ostrvo. Ovo ostrvo okružuju tri mora, Jonsko, Egejsko i Libijsko. Mamac je za turiste, što zbog svoje istorije i klime što zbog pozicije koja vam dopušta da doživite maksimum od grčkog letovanja.

Porodično letovanje na Krit

Ukoliko planirate porodičnu posetu ostrvu Krit, savetujemo vam da krenete u pred sezoni ili u kraj sezone, tako ćete izbeći vrelo grčko sunce i moći ćete da doživite više od izleta sa Krita.

Santorini

Mi smo otišli sa malim detetom u julu mesecu i kada smo osetili grčko sunce na svojoj koži odlučili smo da ostanemo u blizini našeg hotela i ostrvo istražimo “na suvo”. Iako je jedan od razloga zašto smo odabrali baš Krit bio izlet do ostrva Santorini, nismo se usudili sa malim detetom na tu avanturu. Santorini je ostrvo koje ima mnooogo stepenica, i nije nešto što je bebama zanimljivo.

Spinalonga

Vulkanske plaže s crnim peskom i belim grčkim kućicama, pogled koji oduzima dah, vredi svakog centa. Pored Santorinija, izlet do ostrva Spinalonga stoji na našoj listi za sledeći put kada budemo letovali na ovom grčkom ostrvu. Spinalonga je ostrvo građevina. Naime, skoro celo ostrvo je zamak iz 16. veka, iz srednjevekovnog doba i u venecijanskom stilu građeno. Veoma zanimljiva ruta za obići i posetiti.

ljubitelji grčkih ostrva

Agios Nikolaos


Smešteni smo bili u blizini malog grada Agios Nikolaos, na srpskom Sveti Nikola. Gradić koji nas je oduševio svojom šarenolikošću, arhitekturom i grčkom toplom dobrodošlicom. Ispred svakog restorana nalazi se po nekoliko konobara koji se trude da vas, na vašem jeziku, pridobiju da baš tamo obedujete. U gradu se nalazi slatkovodno jezero koje se spaja sa morem ali se slatka i slana voda ne mešaju.

U gradu se nalaze ostaci stare crkvice svetog Nikole. Promenada je, osim standardnim suvenirima, puna odličnih kopija poznatih robnih marki što je hit među turistima iz Evrope. Gradska plaža je dobro posećena. Oko samog grada, kao i na celom ostrvu postoji mnogo uvala i plažica, sve su uredne i čiste. Na većini se nalaze ležaljke, barovi i raznolike ponude kako biste ispunili svoj dan.

Plaža Vai


Izleti sa Krita su mnogobrojni. Gde god da ste smešteni, na šetalištima naići ćete na gomile agencija koje nude dnevne izlete do Santorinija, ili nekih od divnih plaža poput plaže Vai.

ljubitelji grčkih ostrva

Ova plaža je jedna od najlepših i najpoznatijih na Kritu. Posebnost leži u njenoj šumi palmi, preko pet hiljada palmi, veoma starih praviće vam hlad kada se umorite od kupanja u divnoj, čistoj morskoj vodi. Ovaj izlet pogodan je i za porodice. Nažalost, sa ovoga mesta nemamo fotografije jer nismo mobilne telefone hteli nositi. Naučite na našim greškama, ponesite jednokratne fotoaparate i zabeležite nestvarne pejzaže. Postoje i jednokratni fotoaparati koji mogu da fotografišu i pod vodom, tako nešto ćemo obavezno poneti na svaki naš budući letnji godišnji odmor.

Krisi plaža

Popularno izletište je i poseta “zlanoj plaži” Chrissi. Plaža je poznata po zlatnom sitnom i čistom pesku i odličnom postepenom ulasku u more. Na ostrvu se nalazi nekoliko grčkih taverni u kojima možete dobiti osveženje i ukusan obrok.

Heraklion

Heraklion je središte za sve opčinjene istorijom i vremenom iza nas. Drevne građevine u poznatom grčkom stilu, ostaci drevnih gradova i tragovi minojske kulture predstavljaju izlet ispunjen znanjem. Krit je ostrvo koje, da biste obišli, treba da naselite jedno mesec dana. Mi smo videli samo delić svega i definitivno se vraćamo kada deca malo odrastu i budu sposobni za svakodnevne izlete sa Krita.

Heraklion je glavni grad ostrva i bučan i šaren grad kako to prestonicama i dolikuje. Aerodrom je bila naša prva i poslednja destinacija, od samog grada smo malo obišli i zaključili da je poseta Heraklionu nešto što bismo mogli, recimo, zimi obaviti. Obilasci gradova na Kritu su pametno iskorišteni dani, ali ne znamo da li bismo na ostrvu okruženim sa tri mora vreme proveli na pločnicima ili na plažama. Svako ima svoja interesovanja, prema tome i bira sebi odmor a ostrvo Krit definitivno ima za svakog po nešto.

Da li Vam je jasno zašto su ljubitelji grčkih ostrva odabrali Krit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image