Korisne informacije

Korisne informacije

Ukoliko ove godine planirate odmor na Kritu, evo nekoliko informacija koje vam mogu biti od koristi tokom letovanja.

retimno krit korisne informacije

Prosečna temperatura vode i vazduha od maja do oktobra

Prosečna tempeartura

Maj

Jun

Jul

Avgust

Septembar

Oktobar

Vazduha

24

24

26

26

24

20

Vode

19

22

24

25

24

23

 

Boravišna taksa

Od 2018. godine uvedeno je plaćanje boravišne takse svuda u Grčkoj i taksa se plaća po danu po smeštajnoj jedinici, a cene su sledeće:
0,5 € za apartmane i hotele sa 1* ili 2*
1,5 € za hotele sa 3*
3 € za hotele sa 4*
4 € za hotele sa 5*

 

Veća mesta na ostrvu

Heraklion – glavno mesto ostrva Krit

Heraklion je jedno od najstarijih naseljenih mesta u Grčkoj. On predstavlja administrativni centar Krita u kojem živi oko 225 000 stanovnika. U njemu se nalaze bolnice, univerzitet, razni muzeji, velika luka, aerodorom itd. Za razliku od brojnih manjih turističkih mesta po Grčkoj, ovaj grad živi cele godine.

Hanja

Hanja je drugi grad po veličini na ostrvu i nalazi se 150 kilometara zapadno od Herakliona na severnoj obali ostrva. Ovaj gradi važi za jedan od najlepših u Grčkoj. Razlog tome je što je većina venecijanskih i otomanskih spomenika ostala sačuvana, a na taj način i istorija ovog mesta. Stari grad i venecijanska luka su ostale u potpunosti netaknute i zato ukoliko putujete na Krit ovo je mesto koje obavezno morate posetiti.

Retimno

Za razliku od Herakliona i Chanie, Retimno je pravi primer Grčke rensansne arhitekture. On je treći najveći grad na kritu sa 30 000 stanovnika. Grad je poznat po svom starom jezgru gde možete prošetati i osetiti istoriju ovog mesta. U blizini starog grada nalazi se i njaveća tvrđava na Kritu – veličanstvena Fortezza. Ovde ne propustite da posetite tvrđavu, arheološki muzej kao i staru luku.

Nešto više o mestima na Kritu možete naći u našem tekstu Prefakture Krita.

 

Benzinske pumpe na Kritu i cene goriva

Na ostrvu postoji veliki broj benziskih pumpi, tako da ne morate biti u strahu da ćete negde ostati bez mogućnosti da dopunite rezervoar. Radno vreme pumpi tokom letnje sezone, od 1. maja do 30. septembra, je od 6 do 22:30h svim danima osim nedeljom kada su zatvorene. Ali imajte u vidu da po njihovom zakonu noću i neradnim danima moraju neke pumpe biti dežurne, kako se ne bi desilo da neko od turista ostane bez goriva, pa ako se nađete u takvoj situaciji slobodno pitajte nekog taksistu ili lokalno stanovništvo koja je pumpa dežurna.

Cene goriva zavise od toga da li ga kupujete u većem mestu ili nekom zabačenijem delu ostrva ili na nekoj poznatijoj ili manjoj pumpi, ali u principu prosečna cena bezolovnog benzina se kreće između 1.7 i 1.8 evra.

 

Lekarske ordinacije i bolnice na ostrvu

Lekarske ordinacije privatnog sektora postoje u većini turističkih mesta na Kritu ukoliko vam zatreba lekarska pomoć. Za ozbiljnije slučajeve na severu ostrva se nalazi većina bolnica – u Heraklionu, Hanji, Retimnu i Agios Nikolaosu. Zavisno od putnog osiguranja koje imate nekad je potrebno pozvati osiguravajuću kuću kako bi vam rekli gde da odete u slučaju da vam je potrebna lekarska pomoć, a kod nekih postoje drugi sistemi aktivacije osiguranja. U svakom slučaju je najbolje pitati prilikom uplate na koji način možete da ga koristite ukoliko vam zatreba.

 

Radno vreme uslužnih objekata na Kritu

Supermarketi u toku letnje sezone rade radnim danima od 8 do 21h, subotom od 8 do 18h, a nedeljom i preznicima ne rade.

Radnje rade ponedeljkom, sredom i subotom od 9 do 13:30 ili 14h, dok utorkom, četvrtkom i petkom rade dvokratno, pre podne u prethodno navedenom intervalu i uveče od 18 do 21h.

Apoteke imaju isto radno vreme kao i radnje, samo što je njima i subota neradna. U hitnim slučajevima postoje dežurne apoteke koje su otvorene 24h dnevno kao i vikendima u većim gradovima.

Turističke radnje i suvenirnice ne moraju po zakonu da prate radno vreme radnji, tako da one mogu biti otvorene i do 23h uveče i raditi nedeljom. Ovo naravno važi samo dok traje letnja sezona.

Javne kancelarije rade od ponedeljka do petka od 07:30 do 15:00, pošte od ponedeljka do petka od 7:30-14:00, a banke od ponedeljka do četvrtaka od 08:00 do 14:30, a petkom od 08:00 do 13:30.