Zbog čega je moj kolega 5 puta letovao na Kritu

Zbog čega je moj kolega 5 puta letovao na Kritu

Destinacije na Kritu za Vas koje ne smete propustiti:

1. Elafonisi plaža
krit, more, letovanje, odmor, destinacija,
Elafonisi plaža

Definitivno ima nečeg karipskog na Kritu. Duž ove čarobne plaže sa tirkiznim morem je vrlo neobičan pesak. Njegova plaža je rozikasto – bele boje od izmrvljenih školjki. Uživanje zagarantovano.

2. Samaria klisura
krit, grcka, odmor, letovanje, samaria, klisura,
Klisura Samaria

Ko želi avanturu, solo ili u društvu, spojenu sa veoma interesantnom prirodom?

Prošetajte duž jedne od najimpresivnijih klisura u Evropi koja je dugačka 18 km.

Klisura nudi fenomenalno iskustvo posetiocima, predstavljajući relativno laku deonicu za pešake i bicikliste, usput nudeći uživanje u jedinstvenoj i zaštićenoj flori i fauni.

3. Stari grad Hanje
grcka, krit, ostrvo, hanja,
Stari grad, Hanja

Da ne budu samo plaže i prirodna lepota, koja je neosporna , na Kritu urbane sredine upotpunjuju ceo ugođaj. Prošetajte uskim ulicama romantične atmosfere, i bićete zadivljeni renoviranim palatama koje su nekada pripadale vencijanskim duždevima. Takođe, zadiviće vas šarm stare gradske luke.

4. Krstarenje severnim Kritom

Otkrijte dobro sakrivene pećine severnog Krita, koje imaju dozu mistike. Tu je žestoki Barbarosa usidrio svoju flotu i gde je sakrio svoj brod “Apostol Pavle” kada ga je uhvatila morska oluja. Pored pećina, uživajte u plivanju u idiličnim plažama Libijskog mora.

5.Manastir i jezero Preveli

Skoro svaka destinacija na ostrvu ima neku priču sa sobom. U manastiru je, za vreme Drugog svetskog rata, isplanirana evakuacija savezničkih trupa, a zatim su se opustili u predivnom okruženju peščanih plaža i egzotičnih palmi. Zašto se ne bi opustili i Vi?

6. Stari grad Retimna
krit, grcka, ostrvo, retimno
Stari grad, Retimno

Da li ste za malo romantike? Uglavnom ovakva (romantična) sorta turista će definitivno biti očarana istorijskim centrom Retimna koji je prepoznatljiv po elementima mletačke i otomanske arhitekture, kao i gradskom vrevom kako danju, tako i noću.

7. Arheološki muzej u Heraklionu
Heraklion, grcka, krit, muzej, arheologija
Arheološki muzej

Budite istraživači. To je ovde super zanimljivo. Jedan od najvažnijih muzeja Evrope raspolaže zadivljujućim blagom antičke civilizacije. Izložbe obuhvataju čak 5500 godina istorije.

8.Knosos palata
Krit, palata, knosos, grcka
Unutrašnjost Knososa

Za posetu ove palate biće Vam potreban Ariadnin konac, i onda neće biti problema oko snalaženja po poznatom lavirintu Knososa. Pratite znakove jedne od najvažnijih evropskih civilizacija koja je nastala na Kritu pre 4000 godina.

9.Agios Nikolaos i ostvo Spinalonga
krit, grcka, agios nikolaos, ostrvo, letovanje,destinacije
Agios Nikolaos

Izuzetno simpatične konfiguracije je Grad Agios Nikolaos. On je vrlo živopisan i ima oblik amfiteatra pružajući divan pogled na zaliv Mirabelo i jezero Vulismeni gde su se, prema grčkoj mitologiji kupale nimfe.
Ostrvo Spinalonga, poznato i kao ostrvo lepre, postalo je svetski poznato posle bestselera “Ostrvo” od Viktorije Hislop.

10 . Manastir Toplou i Vai plaža

Vodič će Vas povesti u obilazak istorijski najznačajnijeg manastira na ostrvu. Manastir podseća na malu tvrđavu sa 10m visokim zidom okolo njega i impozantnim zvonikom koji se diže 33m u visinu. U manastiru se nalazi bogata kolekcija ikona i artefakata otkrivajući vekovne tajne.
U blizini je predivna peščana plaža Vai, i najveća šuma palmi u Evropi. Zamislite šumu palmi.

11.Krisi ostrvo
krit, ostrvo, grcka, krisi, odmor
Krissi ostrvo

Vaš porodični odmor kao sa filma. Ovo parče zemaljskog raja je idealno za beg od svih problema. Smaragdna voda, zaštićena kedrova šuma i milioni smrvljenih školjki na plaži ostaviće Vas bez daha i poželećete da Vam odmor traje večno.

12.Lasiti plato
krit, grcka, ostrvo, lasiti, zevs
Lasiti plato

Grčka mitologija. Ko bar jednom nije bio zaintrigiran nekom pričom iz grčke mitologije? Kolevka Zevsa, jedinstveno iskombinovana lepota prirode sa istorijom i mitologijom. Pećina, sa svojim 2 miliona godina starim stalaktitima i stalagmitima, predstavlja atrakciju kako speleolozima tako i arheolozima. Unutar pećine je bilo mesto bogosluženja Zevsu. Ovo je jedno od najposećenijih mesta na ostrvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image