Aktivnosti

Aktivnosti

Mogućnosti za aktivnosti na Kritu su jako velike, tako da svako može da nađe nešto idealno za sebe. Bilo da je to obilazak najlepših plaža, istraživanje istorjskih znamenitosti Krita ili avantura u nekom zabavnom parku sa decom, svako će naći nešto u čemu uživa na Kritu.

krit, plaža, hanja, grčka, letovanje

Plaže

Krit ima neke od najlepših plaža u Grčkoj, zato bi bila greota ne obići bar neke od njih. Neke su idealne za leškarenje u tišini, neke pak za žurke na suncu, a neke za surfovanje. Na vama je da nađete onu koja se vama najviše sviđa. Detaljan opis i preporuke za najlepše plaže na Kritu možete naći u našem tekstu Krit – najlepše plaže.

 

Akvaparkovi

Krit je idealna destinacija za prodice sa decom jer Krit poseduje 4 akvaparka: Watercity, Star Beach i AcquaPlus i Limnoupolis. Tako da svi ljubitelji vodenih parkova mogu da uživaju ovde. Karte za vodene parkove možete kupiti online (nekad se tu čak dobije i popust), a možete i direktno na licu mesta. Orgnizovani izleti postoje samo za Watercity akvapark. Detaljnije o ovim vodenim parkovima na Kritu možete pročitati u našem tekstu Krti – vodeni parkovi.

 

dinosauria park krit
Dinosauria park (Izvor: http://dinosauriapark.com/)

 

Zabava za decu

Labirint Park je porodični tematski park sa brojnim interaktivnim aktivnostima i atrakcijama. Smešten je u živopisnim brdima iznad grada Hersonisos na površini od 15 hektara. Glavna tema parka je kritski Lavirint, kako i samo ime kaže, sa ciljem pronalaženja Minotaura, ali pored toga nudi još brojne aktivnosti i zadatke za decu. Zajedno možete uživati u video projekcijama o Minojskoj civilizaciji, igrati mini golf, ili dozvolite deci da se provozaju nekim od mnogih bicikala koji su na raspolaganju ili se oprobaju u streljaštvu. Za ljubitelje prirode postoji Eko-bašta sa kritskim aromatičnim biljem, lokalnim voćem i povrćem i mnogim cvetnim biljkama, sa objašnjenjima na mnogim jezicima. Osim učenja pre svega o Kritskoj istoriji i mitologiji, deca mogu da nauče da jašu, voze bicikl ili prave predmete od gline, da traže Atlantidu ili ožive Troju. Sve aktivnosti nadziru kvalifikovani instruktori i bez obzira na starosnu dob svi će uživati u ovom parku. Tu je i restoran koji podseća na drevni Knosos, gde se služe osvežavajuća pića, salate, sendviči, sladoledi. Radno vreme je svaki dan od 10h do 20h, a ulaznice su za odrasle i decu preko 11 godina 10 eur, za decu od 4 do 11 godina 6 eur, za decu do 4 godine ulaz je besplatan. Na licu mesta neke od aktivnosti se posebno plaćaju, a neke su u ceni ulaznice.

 

Dinosauria Park je park dinosaurusa koji se nalazi u blizini grada Gournes, 15 km istočno od grada Irakliona. Park sadrži neke fosilne replike i nekoliko robotizovanih modela dinosaurusa. Modeli dinosaurusa prikazani su duž skoro 500 metara dugačke staze i svaki ima informativnu tablu. Do sad je predstavljeno oko 30 različitih vrsta dinosaura iz svih perioda mezozoika i drugih praistorijskih životinja. Tokom 2014. eksponati su prebačeni na novi prostor, nakon intenzivnih napora da se pronađu u svom „prirodnom“ okruženju i da se ožive. Dodate su nove vrste i nove sekcije, kao što su dinosaurus Opšta bolnica, gde ljubitelji dinosaurusa mogu videti legla dinosaurusa i kako započinju svoj život u parku. U prostoru za kreativne aktivnosti gde svi ponovo postaju deca, pokušavajući da pronađu što više dinosaurusa u plimskoj oblasti, i da igraju različite “igre dinosaurusa” napravljene u svemiru. Tu su i tematski filmovu u modernom 5D i 7D bioskopu. U parku postoji i dečija oblast gde mogu da crtaju, slažu puzle, provere svoje znanje o dinosaurusima. Posetioci mogu uživati i u ukusnim poslasticama u Dino Snack Bar- u. Radno vreme parka je svaki dan od 10h do 18h. Ulaznica za odrasle i decu stariju od 12 godina je 10 evra, za decu od 4 do 12 godina je 8 evra, a za decu mlađu od 4 godine je ulaz besplatan.

 

Aquaworld u Hersonisosu je bio prvi veliki akvarijum Krita, gde se može videti jedinstven prikaz lokalnog mora i morskih stvorenja. Većina životinja koja je spašena ili povređena sada ima svoj dom u Aquaworld-u. Snimite divne fotografije sa decom i uživajte u interakciji sa mnogim životinjama. Otvoren je od 10:00 do 18:00 svakog dana osim nedeljom od aprila do oktobra. Ulaz za odrasle i decu preko 12 godina je 8 evra, a za mlađu decu je 4 evra.

Pored tematski parkova, na Kritu postoje i igrališta za decu i parkovi u većim gradovima. Zanimljiva igrališta su u oblasti Karavolas i u parku Georgiadis u gradu Iraklion, zatim gradske bašte u Hanji, gde postoji bioskop na otvorenom i kafe u Retimnu, kao i trg Mikrasiaton u gradu Retimnu gde mogu da voze bicikle, skejt, igraju fudbal i slično.

Veoma zanimljiva igraonica za decu je Alli Fasi u Amoudari, kod Irakliona. Sa ukupnom površinom od 3000 m2 (1500 m2 u zatvorenom i 1500 m2 na otvorenom) pruža mogućnost prijatnog odmora kombinovanog sa zabavom za decu, ali i odrasle. Dugogodišnja aktivnost vlasnika u oblasti zabave za decu, kao i obrazovanog i iskusnog osoblja (pedagoga) zaposlenog u multifunkcionalnom prostoru, predstavljaju garanciju za pravilno i prijatno animiranje dece. Tu su brojne sprave za igranje, skakanje, društvene igre i aktivnosti. Postoji veliki parking prostor ispred. Radno vreme je svaki dan od 08h do 23h.

Tu je i kafe-igraonica Mali pirati – Mikoi Pirates koja se nalazi na jugozapadnoj strani ostrva. Smeštena je u maloj kući sa zanimljivim aktivnostima za malu decu. Nalazi se na šetalištu blizu pristaništa za trajekte u mestu Palohora. Deca na dolasku dobijaju mafin i sok, a vi možete dok se oni igraju da uživate uz neko piće u divnom pogledu.

 

Izleti

Krit je poznat po veoma bogatoj istoriji i istorijskim znamenitostima, ali i po prirdonim lepotama. Iz tog razloga postoje brojni izleti na koje možete otići i mesta koja možete posetiti. Mi smo napravili izbor onih koji su po nama najlepši i detaljan opis izleta možete naći u našem tekstu Krit – izleti koje ne smete propustiti. Neka od najlepših mesta na Kritu možete pronaći u ovom tekstu: Krit – interesantna mesta.

 

krit planinarenje staze za pesacenje

 

Za avanturiste i ljubitelje aktivnog odmora

Ukoliko ste tip osobe koja voli da provede svoj odmor u nekim sportskim aktivnostima, onda je Krit idealna destinacija za vas. Ovde možete naučiti da surfujete, istražiti dubine mora uz instruktora ronjenja, planinariti ili voziti bicikl po predelima neverovatne lepote, penjati se po stenama itd. U tekstu Krit za avanturiste možete naći sve informacije za najpopularnije aktivnosti na ostrvu Krit.

 

Noćni izlasci

Krit je jedna od destinacija koja vas neće ostaviti ravnodušnim ni po pitanju noćnog života. Uz veliki izbor različlitih plaža, izleta, svakodnevnih aktivnosti, gastronomskih specijaliteta, nudi za svakog ponešto i kada je u pitanju provod.

Širom ostrva može se uživati u malim seoskim tavernama punim lokalnog stanovništva, provesti romantično veče u restoranu ili na plaži, ali i provoditi u noćnim klubovima, na pena-partyima do jutra. Naravno, noćni život najzanimljiviji je u većim gradovima, Heraklionu, Hersonisosu, Retimnu, Haniji, Selini..

Oblast Retimno ima živopisan i sjajan noćni život. Kao značajan studentski centar ostrva, sam grad Retimno je u svako doba godine pun života i mladih. Ipak, tokom leta ne može se nazvati baš pravom „party destinacijom“. U pitanju je klasičan turistički mediteranski grad, sa predivnim očuvanim starim gradom, šetalištem pored mora, velikim izborom restorana, klubova, prodavnica.
Širom ovog regiona brojne su opcije za noćni provod sa različitim muzičkim pravcima, od međunarodne pop muzike, preko grčke muzike do latino ritmova. Žurka u klubovima Retimna počinje oko ponoći i ne staje do svitanja. Najbolji i najpopularniji nalaze se u samom gradu Retimno, uglavnom u Starom gradu i duž šetališta. Nekoliko beach barova i klubova nalazi se i u turističkim centrima Agia Galini i Plakias.

Izbor barova i pabova zaista je velik. Za kratak predah u toku dana za kafu ili kritsko pivo, osim kafića u Starom gradu, preporuka su i mnogobrojni koji se nalaze u blizini same tvrđave, a iz kojih se pruža divan pogled na pučinu. Uveče, opuštenu i prijatnu atmosferu sa odličnom uslugom i izborom koktela, naći ćete u barovima Metropolis, Eyes Live Lounge bar, Entasis Cocktail Bar.
Ljubitelji rock muzike i dobrog piva provešće se u Chaplin’s baru, Bricks pabu, Beatnik Rock baru. Ako ste za mirno veče i druženje uz bilijar preporuka je Billia’s.

Kao najbolji klubovi u oblasti tu su Fortezza blizu same luke i Rock, mada se ipak noćni provod svodi pre na izlaske u barove i pabove. Generalno, grad nije skup, te će vas jedan standardni koktel u boljem baru koštati 6 evra, a zajedno sa koktelom služi se litar obične vode i grickalice. Taksi košta otprilike 10 evra za mesta udaljena od 10 do 12 km.

Što se tiče drugih zabavnih sadržaja, u Retimnu se od jula do avgusta organizuje Renesansni festival kada se prikazuju grčke tragedije, filmovi, izložbe, održavaju rok i folk koncerti. Najveći broj dešavanja održava se u prelepoj renesansnoj tvrđavi iz XVI veka koja se nalazi u zapadnom delu grada. Tu je mala bina na otvorenom, gde se pre i posle festivala održavaju koncerti. Tokom leta je i gradski godišnji festival vina, u parkovima i na javnim mestima, a podrazumeva degustaciju vina uz pesmu i igru. Retimno je uz to poznat i po karakterističnoj proslavi karnevala tako da ako se zateknete na Kritu prve tri nedelje Velikog posta (korizma), nemojte zaobići ovaj grad.

Za najluđe žurke za mlade najbolja destinacija na Kritu je Hersonisos. Ovo je mesto gde se žurke preko dana održavaju na plažama i ne staju celu noć. Tu se nalaze brojni klubovi i najčešće najčešće idu iz jednog u drugi celu noć.

Najbolji KLUBOVI za provod na ostrvu:
Loft Club – u starom gradu Herakliona, Dj party, tematske večeri
Fagotto – u venecijanskoj luci u Hanje, bar za ljubitelje bluza i džeza
Fortezza – klub u venecijanskoj luci u Retimnu,
Halkina  – Hanja, akustična kritska muzika
Maridatis –  Sitia, kritska muzika
Skholarheio – Retimno, kritska muzička uživo
Skala Bar – Hanja, Dj party