Aktivni odmor na Kritu

Aktivni odmor na Kritu

Krit – najveće ostrvo na samom jugu Grčke. Prva pomisao daje utisak da se radi o jednom jako lepom i luksuznom biseru kome treba posvetiti dovoljno vremena kako bi se videla njegova lepota. S obzirom da ostrvo zapljuskuju vode Mediterana, odmah stičete drugačiji utisak nego li kopneni deo ove zemlje. Aktivni odmor na Kritu će omogućiti da ga sveobuhvatnije upoznate.

Za posetu ovog mesta, pripremite udobnu obuću zato što se u najskrivenijim delovima nalaze obale. Pregršt je mesta koja se moraju obići, hrana koja se mora probati, ljudi koji se moraju upoznati. Aktivan odmor je ono što se može očekivati ukolko bi želeli da osetite duh i draž ostrva Krit.

Glavni grad

Heraklion, glavni i najveći grad Krita. Nekada najveća pijaca robova iz Azije i Afrike, mesto prepuno gusara. Heraklion je sada mesto odakle kreću avioni, krstarenja. Ovde gde možete pazariti dizajniranu odeću u ulici ,,Daidaloo” koja vodi do trga Eleftherios Venizelos gde je crkva sv. Marka i poznata fontana Morosini sa lavovima, Tritonom i nimfama. Za ljubitelje istorije, tu su Arheološki, Prirodnjački i Istorijski muzeji. U samom centru nema plaži za kupanje, ali u neposrednoj blizini ima dosta manjih peščanih plaža kao sto su Amnisos i Florida.

aktivni odmor na kritu

Agios Nikolaos

Na 60ak km istočno od Irakliona, pravi mediteranski grad u Merabelo zalivu po imenu Agios Nikolaos poznat je po ,,jezeru“ dobijenom suženjem morske obale. Oko jezera poređani su restorani svih vrsta, od ribljih do internacionalnih te je odličan izbor za svačiji ukus. Prednost, a ujedno i mana Krita je što ne možete naći svetlucave školjke na svim plažama.

Jug ovog ostrva je rezervisan za istraživanje. Na 30km od Agios Nikolaosa nalazi se grad po imenu Iarapetra. On u svojoj ponudi ima spektar svetlucavih i sjajnih školjki.

Raj za hipike

Matala – brdo koje se nalazi uz samu plažu je puno otvora gde su, navodno, živeli hipici. Agios Pavlos, Preveli. Fragokastelo-mesto u kojoj se nalazi tvrđava od istorijskog značaja. Veruje se da se svake godine u maju, kada krene da zalazi sunce, na zidinama ove tvrđave pojavljuju duše poginulih vojnika.

Retimno

Svakako, sva dešavanja i najpoznatija letovališta se nalaze na severu ostrva. Retimno, kao studentski grad koji je živ tokom cele godine, može ispuniti sva očekivanja za adekvatan odmor.

Uređeno šetalište kilometrima dugo, peščana plaža sa mnoštvo kafića, suncobrana i ležaljki, sportovi na vodi… Grad je poznat po Venecijanskoj luci iz 16. veka i tvrđavi Fortezza kroz koju bi svakako trebalo prošetati. Centar grada koji se sastoji od malih ulica koje su rađene u venecijanskom stilu nikako ne treba zaobići.

Kada krenete iz Retimna ka Hanji, morate se zaustaviti nekoliko puta kako bi uživali u pogledu.

Georgioupoli mesto koji ima svoje jezero Kournas gde je kupanje i pecanje najstrože zabranjeno. Elephant cave, nepristupačno mesto, autom možete otići do negde a spuštanje do same plaže bi morali pešaka. Uz određenu opremu možete roniti i videti što, verovatno, niste nikada. Kolutalas plaža, zaliv Zeus, gradići Plaka i Souda.

Hanja

Hanja, drugi grad po veličini. Turističko mesto slično Heraklionu. Ulice pune restorana, kafića, cveća gde imate osećaj kao da ste u Italiji, bez plaža u samom centru, već ima nekoliko manjih ublizini. Hanja je odlična baza za obilazak. Seitan Limania, plaža na 20km od centra Hanje. Kolima možete doći do velikog parkinga, a od parkinga do same plaže morate se spustiti pešaka strmim putićem uz stene. U blizini ne postoje prodavnice ili restorani, tako da je potrebno poneti sa sobom hranu,piće i suncobrane.

Plaže

Balos-prirodna laguna, roze pesak i čista voda. Pravi raj. Na ostrvu Tigani postoji vidikovac odakle možete uživati u pogledu. Što se tiče ostrva Gramvousa, ne treba propustiti. Savet je da se iz mesta Kisamou ode brodićem u vidu izleta.

Najpopularnija izletišta pored navedenih su svakako plaže Falasarna i Elafonisi. Okrenute ka zapadu prema otvorenom moru, imaju najlepše zalaske sunca. S obzirom da je udaljenost ovih plaža preko 50km, potrebno je odvojiti posebna 2 dana kako bi se stekao kompletan utisak ovih mesta.

Ukolko ste ljubitelj noćnog provoda, i poželite da se nezaboravno provedete dok ste na Kritu, Hersonisos i Malia su pravi izbor. Ovde Vam se nudi pregršt diskoteka i barova.

Ostrvo Krit nudi takav odmor tako da nikada ne možete da se osetite usamljeno na ovom ostrvu. Niti znate šta da radite do kraja letovanja, jer opcija je pregršt,  to je sigurno. Dođite i proverite, provedite aktivni odmor na Kritu!

(Zvezdana Stojanović)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image