Retimno iz drugog ugla

Retimno iz drugog ugla

Znamenitosti ovog grada…

 1. Tvrđava:
  Čuvena tvrđava u Retimnu sagrađena je između 1573. i 1590. godine od strane inženjera Sforze Pallavicinija da brani grad od napada pirata i Turaka. Nalazi se na brdu Paleokastro i sa nje se pruža impozantan pogled na ceo grad. Tokom godina prolazila je kroz mnoge promene, prema tome ko je imao dominaciju i nad celim ostrvom Krit u tom istom istorijskom periodu. Obim zidova dugačak je 1300 metara, ima pentagonalni oblik i karakterišu je četiri bedema koji nose imena Svetog Nikole, Svetog Pavla, Svete Ilije i Sv. Luke.
 2. Venecijanska luka:
  U podnožju tvrđave nalazi se drevna mletačka luka grada, bogata kafićima i tavernama, u kojima možete probati dobru svežu ribu. Uništena je tokom bure, pa potom rekonstruisana sa debljim zidovima i pešačkim prolazom osmišljenim za sigurnost od vremenskih nepogoda. U 16. veku, Turci su sagradili svetionik, vrlo sličan ali manji od onog u obližnjem gradu Hanja. Šetajući dokom do svetionika, teško je ne osetiti šarm mirne i usamljene atmosfere, gde iznenadne promene svetla uvek nude različite doživljaje i poglede na grad i luku.
 3. Rimondi fontana:
  Ova fontana – simbol grada, smeštena je između ulice Paleologou i trga Petihaki. Rimondi fontana, ime je dobila po gradskom guverneru tog vremenu, a nudi elegantan pogled na nekadašnju mletačku dominaciju. Četiri korintska kapitela i tri rezervoara oivičena korintskim stubovima ostala su netaknuta i istaknuta. Iz tri glave lava izlazi voda koja je nekada pokrivala potrebe čitavog grada
 4. Venecijanska lođa:
  Spomenik iz 16. veka, lođa je bila eminentna zgrada u centru grada i mesto susreta Venecijanskog plemstva za razgovor o političkim i ekonomskim pitanjima. Turci su je tokom svoje okupacije pretvorili u džamiju, dodajući i minaret koji je srušen 1930. godine. Dizajnirana od strane arhitekte Majkla Snamičelija, ova značajna i očuvana građevina sada je dom suvenirnice arheološkog muzeja.

Ovo su znamenitosti grada Retimno, koje morate posetiti i videti. Nisu jedine, ali su svakako nezaobilazne… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image