Magično ulje iz stare Grčke

Magično ulje iz stare Grčke

Iako kod nas ne tako popularno, ulje od vučjeg trna ili pasjeg trna predstavlja pravi izvor zdravlja vaše kože, ali i celokupnog organizma.

Za njega su znali još i stari Grci, a na Tibetu se ono naziva “ulje života” i od davnina se pominje u njihovim medicinskim knjigama.

Interesantno je znati da bobice, od kojih se dobija ovo hranljivo i lekovito ulje, sadrže ogroman broj fitonutrijenata i bioaktivnih supstanci. U samom ulju mogu se prepoznati izuzetno visoke koncentracije različitih minerala i vitamina. Recimo, ulje pasjeg trna sadrži tri puta više vitamina A nego šargarepa, dok se nivo vitamina C i E ne možete meriti ni sa jednim drugim voćem.

ulje vučjeg trna, ulje pasjeg trna, lekovita svojstva
Bobice od kojih se dobija lekovito ulje

Ovaj podatak od velike je važnosti, jer upravo ovi vitamini čine da ulje pasjeg trna ima neverovatnu antioksidativnu moć. Antioksidanti štite od štetnih slobodnih radikala iz spoljašnje sredine, naročito onih koji se stvaraju prilikom izlaganju sunčevom zračenju. Deluju tako što “hvataju” čestice slobodnih radikala i čine da postanu bezopasne. Kombinacija vitamina A, C i E predstavlja jedinstvenu formulu koja će obnoviti kožu nakon sunčanja. Ubrzaće se njeno zaceljivanje i sprečiće se pojava sunčanih pega i fleka. Takođe, upravo ti vitamini usporiće proces starenja kože izazvan slobodnim radikalima. Sprečiće se ubrzano starenje kože koje nastaje pod uticajem UV zračenja, poznato kao fotostarenje.

Ujedno, ulje pasjeg trna jedino se može pohvaliti svim masnim kiselinama, poput omega 3, 6 i 9, ali i onom veoma retkom – omega 7 masnom kiselinom. Ovako dragoceni sastojci u kombinaciji sa prethodno pomenutim vitaminima štite kožu od nastanka bora i finih linija, njenog opuštanja i gubitka elastičnosti.

ulje vučjeg trna, lekovita svojstva, nega kože
Ulje je vrlo lekovito za kožu

Ulje od pasjeg trna može se koristiti za redovnu negu vaše kože, i to umesto kreme za lice. Nanosi se na vlažnu kožu i laganim kružnim pokretima utrljava dok se potpuno ne upije. Već nakon nekoliko primena ulje vraća vlažnost kože i podstiče regeneraciju. Redovnim korišćenjem koža će vam biti gipka, elastična i negovana.

Dobra vest je da se zbog svojih svojstava preporučuje i kao preparat koji će sprečiti nastanak strija. Takodje sprečava opuštanje kože i gubitak tonusa koji nastaju tokom i nakon trudnoće.

Ali ulje pasjeg trna nije samo namenjeno nezi kože, već se koristi i za prevenciju i ublažavanje simptoma kod različitih oboljenja. Odlično deluje kod oboljenja urogenitalnog trakta, jer pomaže izlečenje bešike i različitih infekcija mokraćnog kanala. Često ga oralno uzimaju i žene koje imaju preterano izražene simptome menopauze.

Tokom zime, ulje pasjeg trna može biti zahvalan dodatak vašoj kućnoj apoteci. Kako smanjuje delovanje patogenih organizama, a jača imuni sistem organizma, u hladnim mesecima on će sprečiti često razboljevanje. Ukoliko do bolesti dođe, pomoći će da sa lakoćom prebrodite suvi kašalj, laringitis i sinuzitis.

Oboleli od ateroskleroze mogu ka koristiti kao dodatnu terapiju, jer snižava povećani holesterol i smanjuje šanse za nastanak tromboze.

Interesantno je i da se oralnim uzimanjem ulja pasjeg trna u organizmu luče enzimi koji potpomažu otapanje masnih naslaga. Naučnici tvrde da ono smanjuje i osećaj gladi, te se preporučuje i svima koji žele da redukuju svoju telesnu težinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image