NAJBOLJE U GRČKOJ ( II deo )

NAJBOLJE U GRČKOJ ( II deo )

Pored jako lepih mesta i ostrva koja smo već naveli u prvom delu teksta, postoji još dosta neobičnih predela kao i zanimljivih istorijskih znamenitosti koje možemo posetiti u Grčkoj. A tu su naravno i jedinstveni grčki specijaliteti i njihova tradicionalna pića koja svakako morate probati.

Kanjon Samaria Džordž

Dug je 16km i nalazi se na ostrvu Krit, i za njegov obilazak potrebno je 4 do 7 sati. Oduševljava prirodom, borovom šumom, kristalno čistom vodom i celokupnom netaknutom prirodom.

grcka, kanjon, krit, ostrvo, klanac,
Samaria kanjon

Delfi teatar

Predstavlja najznačajnije sedište stare grčke religije. Izgradjen na kamenim obroncima planine Parnas, koja se nalazi u centralnoj Grčkoj, u vidu svetilišta u četvrtom veku, i posvećen je Apolonu.

Akropolji

Na Akropolju izgradjen je hram Partenon koji je posvećen grčkoj boginji Atini, i sa svojom bogatom istorijom to je najpoznatija i nezaobilazna turistička atrakcija Atine.

akropolj, grcka, gradjevina, odmor, letovanje, obilasci
Partenon, Atina

Meteori

Skupina od šest manastira koji se nalaze na samom vrhu nekoliko stena u centralnoj Grčkoj. Stiče se utisak kao da lebde u vazduhu, i prvi manastir je osnovan u četrnaestom veku kada je pristup i izgradnja bila dosta otežana i dosta toga se dostavljalo uz pomoć visećih merdevina i mreža.

Sveži morski plodovi i grčki slatkiši

U Grčkoj smrznuti morski plodovi su retkost, i ukoliko se služe onda se to obavezno naglasi gostima, jer većina restorana ima svoje ribarske brodove i služe sveže ulove. A što se tiče slatkiša, izdvaja se tradicionalni grčki slatkiš diples, koji potiče sa Peloponeza i napravljen je od testa, preliven medom i orasima.

Uzo

Alkoholno tradicionalno piće grka sa ukusom anisa, koje se pije u uskim malim čašama, a može da mu se doda i voda i tada dobija mlečno belu boju. U svakom mestu u Grčkoj, naićićete na radnju koja prodaje ovo piće, u različitim ambalažama. Smatra se da se najbolji uzo proizvodi na ostrvu Lezbos.

grčka, rakija, pice, tradicija,
Uzo

Keramički proizvodi

Kao suvenir, pogotovo ako ste na Rodosu, možete kupiti nešto od mnogobrojnih keramičkih proizvoda, s obzirom da je Rodos još u antičkom dobu bio vodeći, a i sada dominira svojim raznolikim dizajnom na proizvodima od keramike.

Chania

Grad koji po svojoj lepoti dominira na Kritu. On se izdvaja od ostalih gradova svojom arhitekturom na kojoj se može videti trag kako drevnih Grka tako i Egipćana, Turaka, Venecijanaca. Gradjevine fasciniraju istorijskim karakterom, koje su jako dobro očuvane, i ono što takodje krasi grad je i predivna luka.

Jezero Melisani

Prelepo tirkizno jezero na ostrvu Kefalonija, koje se nalazi 20 metara ispod zemlje, u pećini, koja je interesantnog oblika. Voda je kristalno čista i sunce koje je obasjava samo pospešuje lepotu i fenomenalan doživljaj posete ovom jezeru. Najbolji pogled je oko podneva. Pećina je otkrivena 1951. godine, a za javnost je otvorena 1963. Voda unutar jezera je dosta hladna, i slana jer je mešavina slane i slatke vode.

kefalonija, u grčkoj, ostrvo, letovanje, odmor
Melissani pećina

Mi smo vam ovde opisali neka od najzanimljivijih mesta u Grčkoj, a vi sami odlučite šta ćete posetiti i probati prilikom posete ovoj zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image