Tradicionalni proizvodi sa Krita II deo

Tradicionalni proizvodi sa Krita II deo

Tradicionalna kritska kuhinja se smatra jednim od najzdravijih na svetu.

Izobilje i raznolikost, kad su u pitanju tradicionalni proizvodi, na ostrvu kroz vekove su stvorili kritsku kuhinju sa jedinstvenim ukusom, svežinom i originalnošću. Ishrana predstavlja posebnu filozofiju u životu stanovnika ostrva Krit. Krićani su razvili svoje drevne navike u ishrani koristeći sve što im kritska zemlja nudi u izobilju:

→ maslinovo ulje, pšenicu, vino, med, začine, voće i zeleniš.

Meso se koristi relativno retko, naročito zbog dužih perioda posta. Ljudi na Kritu vole okupljanje oko stola, koje obično prati muzika i ples i kao domaćini koji uvek izražavaju svoje iskreno gostoprimstvo gostima.

krit, grcka, ostrvo, hrana, gostoprimstvo, pita,
Za iskreno gostoprimstvo

Kritska priroda svakako pruža dovoljno namirnica, a kritski narod ima talenat za stvaranje jedinstvenih ukusa, koji su idealno kombinovani sa godišnjim dobima i prirodnim okruženjem ostrva. Tako nastaju tradicionalni proizvodi. Njihova kuhinja danas je prepoznata od međunarodne naučne zajednice kao najreprezentativniji i najkvalitetniji uzorak tzv. Mediteranske dijete, koja se bazira na povrću, voću i žitaricama i u kombinaciji s maslinovim uljem doprinosi dugovečnosti i blagostanju.

Tradicionalni proizvodi po kojima je ostrvo Krit danas poznato jesu
maslinovo ulje, sirevi i Raki.

krit, grcka, ostrvo, maslinovo ulje, hrana, tradicionalni proizvodi,
Uz svako jelo, maslinovo ulje

Beskrajne padine Krita sijaju se pod suncem koje baca svetlo na ove srebrno-zelene listove. Maslinovo drvo je osnovna poljoprivredna kultura na Kritu. Kritsko maslinovo ulje je poznato širom sveta, a neki kažu da se najbolje proizvodi upravo ovde. Svakako je bez aditiva, najlakše i najčistije maslinovo ulje na svetu. Ulje je bogato u mirisu i ukusu i ima nizak stepen kiselosti, te je osnovni izvor masti kritske ishrane. Branjem i presovanjem maslina bavi se gotovo svako domaćinstvo na Kritu. U Hanji se pretežno uzgajaju dve vrste maslina. Rastu na drvetu, koje proizvodi male masline, ali u velikim količinama, te ih proizvođači udaraju palicama, a masline padaju na mreže koje su postavljene po tlu. Ovo drveće je kratko, u obliku kišobrana. Vreme žetve počinje u novembru i nastavlja se do februara, u zavisnosti od visine.

♦ Zanimljivo u vezi sa ostrvom Krit je i to da je ovde potrošnja sireva najveća na svetu!

Krićani hranu ne smatraju lekom ili obavezom, već znaju kako da uživaju u svakom ukusu. A ukus kritkih sireva: gruiere, kefalograviera, kefalotire, slatke ili kisele mizithre i drugih mlečnih proizvoda je neprevaziđen. Kao važan izvor proteina visokog biološkog kvaliteta, sir igra centralnu ulogu u kritiskoj ishrani. Kaže se da je izvor zasićenih masti, ali Krićani koji ga jedu nemaju visok nivo holesterola, verovatno zbog kombinovane i generalno zdrave ishrane.

krit, grcka, ostrvo, tradicija, proizvodi, sir, sirevi
Tvrdi sir, Krit

Sirevi su se ranije proizvodili samo od kozijeg i ovčijeg mleka, a uzgoj ovaca i koza na Kritu datira od minojskog perioda. Prema legendama, mlečni proizvodi na Kritu bili su hrana velikog Boga, Zevsa, rođenog u pećini, kom je društvo pravila koza Amalthea. Od tada se proizvodnja na Kritu nije promenila i zasniva se na manjim životinjama (kozama, ovcama), dok je krava malo. Jedina bitna razlika u odnosu na prošlost je prerada mleka, koja se sada odvija u savremenim fabrikama, strogo poštujući sigurnost propisa o prehrambenim proizvodima i tradicionalne metode proizvodnje sira.

via GIPHY

Raki ili tsikoudia je lokalno kritsko destilovano alkoholno piće, čisto i jako, koje se nudi posetiocima kao znak dobrodošlice ili kao pozdravni gest na kraju obroka. Raki sadrži oko 37% alkohola, sličano škotskom viskiju ili džinu. Servira se čist, u malim rakijskim čašama, obično dobro ohlađen. Svake jeseni, nakon žetve grožđa, počinju razna proslave vina, a zatim dolazi proizvodnja rakija. Destilerije na ostrvu pokrenuo je Eleftherios Venizelos 1920. godine, kada su poljoprivrednici dobili posebne dozvole za destilaciju rakija za dodatne prihode. Stafilla (zdrobljeno grožđe), ono što ostane nakon presovanja grožđa za dobijanje vina, polako se kuva u posebnim kotlovima. Kap po kap, raki počinje da teče, vrlo jak na početku, gotovo kao čist alkohol, a zatim adekvatno izbalansiran. Kritski raki nije samo lokalni proizvod. To je suštinski deo identiteta lokalne kulture i izražava kritsko gostoprimstvo.
Svakako, ne biste trebali da napustite Krit a da ne ponesete sa sobom bar jedan mali delić ovog divnog ostrva, nešto iz široke ponude originalnih autentičnih proizvoda.

Krit, grcka, raki, vino, pice, tradicija, proizvod
Podrum na Kritu

Izdvojili smo za vas najbolje prodavnice tradicionalnih proizvoda na Kritu:

1. Xilouris Popular Art, Anogeia, gde možete kupiti ručno tkane proizvode
2. Cretan Handicraft, Mirthios, gde se prodaju tkanine živopisnih boja, pastirski štapovi,
vezeni proizvodi, čipka, začini, vino, raki, maslinovo ulje
3. To Maxairadiko, Chania, najbolje mesto za kupovinu kritskih noževa
4. Voskakis Workshop, Amari Valley, gde možete pronaći posuđe od maslinovog drveta,
kao i čaše, posuđe, sveće i pribor za jelo
5. Nikos Siragas, Rethymno, umetnik u rezbarenju drveta, koji stiče međunarodnu 
reputaciju za svoje prelepe ručne radove – čaše, vaze i drugo
6. Landen Apan, Chania, tradicionalna hrana Krita
7. Ypsanta Selinou, Paleochora, mala prodavnica u bezimenoj ulici, 
sa tapiserijama, tepisima i čipkom
8. Top Hanas, Chania, sa vrlo lepom ponudom starih krtiskih tepiha, ćebadi i ćilima
9. Roka Carpets, Chania, pleteni kritski proizvodi
10. Komboloi 52, Chania, staromodne brojanice od maslinovog drveta, amber, tirkiza,..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image