Najukusnija tradicionalna kritska hrana

Najukusnija tradicionalna kritska hrana

Kritski recepti odnosno kritska kuhinja je razlog za razvijen gastronomski turizam. Kritska hrana je vrlo raznovrsna i tradicionalna. Najpoznatiji specijaliteti na Kritu su različiti lokalni sirevi, odlično maslionovo ulje, jaki likeri i čuvne Kritske pite.

kritska hrana

Krit se ponosno izdvaja od ostatka Grčke, po svemu, pa tako i po kuhinji. Krit je izuzetno kompleksan , sa divljim planinskim terenom , mnogo zelenila, nepreglednim maslinjacima i jakom tradicijom i kulturom. Kritska kuhinja je poznata kako u Grčkoj tako i na međunarodnom nivou zbog svojih jedinstvenih sastojaka i ukusa. Gastronomija na Kritu je zapravo putovanje kroz ukuse, specijalne sastojke i kombinacije koje nikada ne biste očekivali.

Ostrvska kuhinja ima jednu glavnu karakteristiku, a to je maštovitost, zatim visoko kvalitetno mesto, mnogo zeleniša, mahunarki , morska hrana i neizostavno maslinovo ulje. Iz široke ponude , može se izdvojiti nekoliko jela i specijaliteta koje turisti ne bi trebalo da izostave dok su na Kritu.

Kritski sirevi

Kritska hrana ima svoj specijalitet. a to su svakako kritski sirevi. Ovde svako selo ima svoj jedinstvni sir. Obično su napravljeni od ovčijeg ili kozjeg mleka, ili kombinacijom oba i svaka sorta sira ima svoje lokalno tumačenje.

Dakos

Popularan dakos poznat je pod raznim regionalnim imenima širom Krita. O čemu se ovde ustvari radi? Ovo je fantastična grčka zamrznuta salata, koja potseća na bruskete, ali poslužena na padžimadiu, odnnosno ječmenim ili dva puta pečenim biskvitima, a ne na hlebu. Prepečenice su lagano natopljene vodom ili maslinovim uljem kako bi omekšale, zatim prekrivene sveže sekanim paradajzom i mizitrom, kremastim sirom od ovčijeg ili kozjeg mleka. Na kraju se obavezno preliju maslinovim uljem.

Puževi

Pored Francuza, puževi su jedno od najpopularnijih tradicionalnih kritskih jela. Spremaju se na poseban način, tako što se prvo uvaljaju u brašno i takvi se prže u vrelom maslinovom ulju, zatim se potope u vino ili sirće i kao takvi su spremni da se posluže.

kritska hrana

Kaltsounia

Kaltsounia je jedan od dezerta koji se vrlo često služi na kraju obroka na Kritu. Kritske male pite mogu izgledati kao i mnoge druge pite sa sirom širom grčke, ali ove Kritske su jedinstvene. Za početak obavezno je ručno izrađeno testo koje se obično oblikuje u šoljice. Fil za punjenje varira, svaki region i često svako domaćinstvo ima svoj omiljeni recept.

Jagnjetina

Kao i za većinu drugih jela kuhinja Krita ima svoj način pripremanja jagnjetine. Originalno staro jelo potiče sa zapadnog dela Krita a potom se raširilo po celom ostrvu. Kritska jagnjetina se čuva u vrelom maslinovom ulju i origanu, i meso visokog kvaliteta se dugo kuva na veoma niskim temperaturama.

Kritske pite

Čuvene Kritske pite, ili kako ih oni nazivaju Sfakia Pies , potiču sa južnog Krita, iz planinskog primorja pod imenom Sfakia. Na prvi pogled izgledaju kao palačinke, ali osim brašna testo sadrži lokalno maslinovo ulje i jaki kritski alkohol, kao što smo već spomenuli, raki. Zatim, na sredinu pite se stavlja bilo koji od različitih svežih, kritskih, mekih, kozjih ili ovčijih sireva, kao što su mizithra ili pichtoggalo Chanion. Peku se na vrlo malo maslinovog ulja, a jedu se sa medom od majčine dušice ili vresa.

(Marija Čarević)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image