Top 5 najlepših plaža Krita

Top 5 najlepših plaža Krita

Krit je ostrvo u koje ćete se zaljubiti u momentu kad kročite na ovo ostrvo

krit, plaza, grcka, ostrvo, leto, more, letovanje
Plaža, Krit

Priroda na ovom ostrvu zaista nije ni malo štedela. Od istoka ka zapadu ostrva zelenilo je sve bujnije, raskošnije, prelepi pejzaži su sve češći i plaže se ređaju jedna do druge. Tokom vožnje ostrvom uhvatićete sebe da ne trepćete i da se trudite da ne propustite nijedan čaroban prizor koji vam ovo ostrvo pruža.

Ostrvo Krit vam nudi plaže neobične lepote i upravo one svake godine privlače milione turista na Krit. Izbor plaža Krita je velik, bilo da želite urbanu plažu sa mnogo posetilaca, do onih mirnijih, plaža pogodnih za ronjenje, kao i onih najposebnijih plaža kojima je priroda dala jedinstvenu čar.

Izdvajamo za Vas najlepše plaže Krita.

  • Elafonisi
Plaza, krit, grcka, ostrvo, elafonisi, letovanje, more, odmor
Elafonisi, Krit

Možda i najpoznatija plaža Krita, smeštena je na krajnjem jugozapadu ostrva. Plažu nestvarnom čini rozikasti koralni pesak i kristalno čista voda,  tako da nije slučajno što je porede sa plažama na Karibima. Pesak roze boje nije samo legenda, ovde ga zaista možete pronaći, on je najposebnija odlika ove plaže.

Plažu Elafonisi idealnom za porodice čini veoma dug plićak sa toplom vodom, kojim ćete morati da šetate veoma dugo da biste došli do dubine vode koja je pogodna za plivanje. Plićak se pruža u nedogled, voda je neverovatno prozirna, i tu se nalazi velik broj peščanih i kamenitih sprudova koji uz rozikastu boju peska daju plaži posebnu lepotu. Plaža nudi nesvakidašnji doživljaj jer je deo lagune, tako da ćete imati utisak da se kupate na sred mora, može li se lepše od ovoga zamisliti…

Sa razlogom Elafonisi spada među one plaže koje drže rekord u broju puta koliko su fotografisane. Na plaži postoji mali bar gde se možete osvežiti. Plaža takođe raspolaže suncobranima i ležaljkama koji se naplaćuju, toaletima, spasiocima. Zbog dugog plićaka idealna je za porodice sa malom decom.

  • Plaža Balos i ostrvo Gramvousa
Krit, grcka, ostrvo, balos, laguna, more, odmor, plaza, letovanje
Laguna Balos, Krit

Da priroda na ovom ostrvu nije ni malo štedela potvrđuje laguna Balos. Ona je smeštena na krajnjem severozapadu ostrva, išarana je niskim peščanim sprudovima između kojih se prostire ogroman plićak, pa se tu smestila i danas čuvena plaža Balos. Ona je već godinama unazad na samom vrhu liste najlepših plaža Krita. Da biste stigli do ove čuvene plaže ostrva možete birati između vožnje brodićem ili automobilom odnosno autobusom od mesta Kissamos do nje. Vožnja automobilom do plaže Balos se ne  preporučuje jer je put dosta krivudav i naporan, dok je i sam parking dosta udaljen od plaže, zato Grci nude mogućnost jahanja magarca od parkinga do plaže za 8 eura.

krit, grcka, ostrvo, plaza, letovanje, odmor, more, leto, izlet
Kako do plaže? , Krit

Ako odlučite da idete autobusom, možete krenuti autobusom od grada Kissamos-Kastelli do raskrsnice koja vodi za grad Kalyviani, to je na 2 km od plaže tako da ostatak puta se prelazi pešaka. Do plaže se može doći i morem jer svakodnevno polaze iz Kissamosa brodići do Balosa. Za odlazak na ovu plažu obavezno je poneti vodu, hranu, suncobrane, jer na plaži nema tih sadržaja. Posetu ove plaže posetioci najčešće kombinuju sa obilaskom i Gramvousa ostrva koje se nalazi naspram nje.

Na ostrvu Gramvousa se nalazi Venecijanska tvrđava koja upotpunjuje ovaj neobičan ambijent. Ovde ćete se susresti i sa olupinom broda, koji je postao sastavani deo okoline i još jedan je od obeležja ove plaže.

Ukoliko tragate za čarobnim kontrastom belog peska i tirkizno plave boje vode, ako tragate za parčetom raja na zemlji, ne propustite ovaj magični deo Krita.

  • Plaža Falasarna 

Nalazi se južno od lagune Balos. Njena lepota i atraktivnost se može meriti sa plažama Elafonisi i Balos. Falasarna je izuzetno široka peščana plaža i to je razlog zbog kog je turisti toliko obožavaju. Plaža ima sitan beli pesak i ulazak u vodu ovde nije toliko postepen tako da se brže dolazi do dubine vode pogodne za plivanje. Iz tog razloga ova plaža se ne preporučuje porodicama sa malom decom.

Za one koji vole malo privatnosti, na severnom delu plaže se nalazi mala stenovita uvala sa šljunkom koja se sakrila od uticaja zapadnih vetrova koji ovde duvaju. Ovo je plaža koja nudi najromantičnije zalaske sunca i pritom je nekoliko puta bila i proglašena za najlepšu plažu Grčke. Na plaži se nalazi par beach barova i restorana gde možete napraviti predah. Suncobrani i ležajke na plaži se doplaćaju.

  • Plaža Preveli

Nalazi se oko 35 kilometara južno od Retimna i takođe je jedna od simbola ovog  ostrva. Plaža Preveli je čuvena po bujnoj vegitaciji koju odlikuje veliki broj palmi, zato je još poznata i pod nazivom Palm Beach.

Preveli, krit, grcka, ostrvo, plaza, odmor, leto, more, letovanje
Preveli, Krit

Plaža ima interesantnu lokaciju, smeštena je u maloj uvali, na samom ušću reke Kourtaliotis u Libijsko more, tako da turisti ovde imaju mogućnost da se kupaju u slatkoj i u slanoj vodi.  Plaža ima sitan beli pesak i izuzeto kristalno more. Do nje se moze stići kolima ili brodićem iz mesta Plakias. Plaža ima svoj parking. Prilaz plaži je malo teži jer se stepenicama  spušta do nje. Iznad plaže je smeštena još jedna atrakcija – Preveli manastir odakle se pruža predivan pogled na samu plažu. Postoji beach bar kao i suncobrani i ležaljke koji se doplaćuju.

Matala - ako ste u potrazi za zlatnim peskom

Predstavljamo vam  Matalu,  plažu dugu oko 300 m i jednu od najpoznatijih ne samo na Kritu, već u čitavoj Grčkoj. Matala je smeštena u istoimenom zalivu, južno od Irakliona.

krit, grcka, ostrvo, matala, plaza, leto, more, letovanje, odmor
Matala, Krit

Plaža je prepoznatljiva po svom zlatnom pesku i  pod uticajem  je vetrova sa juga i zapada. Uz plažu se nalaze stene sa isklesanim udubljenjima koje su nekada bile Rimske grobnice, a kasnije kažu i naseobine hipika koji su ove pećine koristili kao sklonište tj oni su ovde uživali u svojoj slobodi. Ove stene su danas najveća atrakcija i glavno obeležje plaže.

Matala je jedna od najbolje organizovanih plaža, ovde se nalaze brojni kafići i restorani tako da se može uživati u raznim grčkim specijalitetima. Plaža je idealna za najmlađe posetioce jer je ulazak u vodu postepen.

Ovo je samo Top 5 najlepših plaža Krita koje ovo ostrvo nudi posetiocima i koji ne smete propustiti ukoliko planirate Letovanje 2018 baš na ovom ostrvu. Spisak plaža ovog ostrva je dug, ukoliko vam slobodno vreme dozvoljava, posetite i plaže: Agia Pelagia, Vai, Episkopi, Georgioupolli, Triopetra, SoudaSpilia, Plakias, Bali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image