Top 10 gurmanskih ostrva

Top 10 gurmanskih ostrva

Znate li da gurmanski turizam predstavlja sve važniju privrednu granu, jer je sve popularniji? Kultura, prelepe plaže, sve je to legitimno, ali setite se kako stranci pričaju o Srbiji: lepe žene, DOBRA HRANA!

A zamislite ostrva sa čarobnim plažama, kristalnom vodom, muzejima, diskotekama, i restoranima koji bi upotpunili sva Vaša čula.
Zagolicajte svoju maštu ovim tekstom.

Predstavljamo Vam 10 ostrva sa preukusnom hranom:

1. Krit

krit, ostrvo, ostrva, grčka, hrana, gurmansko ostrvo
Uživajte u grčkim specijalitetima uz zalazak sunca
Sam izraz, grčka kuhinja, mami osmeh. Sarme u listu vinove loze, spanakopiti, caciki, musaka… Ali, kao što je i u kulturi i istoriji drugačije, ostrvo Krit se izdvaja i po specijalitetima kuhinje. Na primer, dakos: hleb sa fetom, paradajzom, začinskim biljem i maslinama. Ili, dezert od krem sira posut cimetom i prah šećerom. A Kotsifali. To je fantastično domaće vino.
Bezbroj je jela, na koje ćete ostati bez teksta, zahvaljujući specifičnim začinima i bilju. Piletina, salate, naročito riba i morski plodov. Jer molim Vas, kakvo bi to ostrvo bilo bez morskih plodova?!

2. Sicilija

Znam, prvo što Vam padne na pamet je jug Italije, kriminal i mafija. Ali, verujte, prva asocijacija bi trebalo da bude sladoled i pasta. Takođe, ovo je ostrvo sa najukusnijim voćem i povrćem na svetu. Na Siciliji i ostalim delovima Italije, hrani se posvećuje posebna pažnja.
U svakom delu ostrva se prodaju aranćine, specijalitet koji se mora probati. Aranćine su pohovane loptice, koje se sastoje od pirinča, mlevenog  mesa, pršute, sosa od paradajza. Međutim, nisu samo aranćine, omiljena mini jela. Tu su i kroketi – pržene loptice od krompira, picete… Valja pomenuti i važna tradicionalna jela karponata i parmiđana jela čiji su osnovni sastojci, a šta drugo do pasta i paradajz.
Pasta, ala Norma nazvana je po operi La Norma. To je testo sa paradajzom, prženim patlidžanom, i bosiljkom i rikota sirom. Intenzivno i harmonično.  Bogati ukusi su karakteristični za Siciliju.

3. Santorini

Osim najlepšeg zalaska sunca u Grčkoj, gastronomska ponuda je fantastična. Biljke, voće i povrće, imaju jedinstven ukus, jer rastu na vulkanskom tlu.
Prvo treba pomenuti Santorini salatu. To je, donekle, grčka salata, ali sa specifičnim povrćem, uzgojenim na ostrvu. Sastojci salate su: krastavci, suvi paradajz, kapar i parčići tvrdog domaćeg sira. Idealno tokom vrućine letnjih dana. Ovu salatu ćete naći u gotovo svakom ugostiteljskom objektu. Da ne bude da je samo ova salata karakteristična za ovo divno ostrvo, pomenućemo i keftedes (uštipci od pardajza), saganaki (ispržen sir i u testu sa prelivom od meda), spanakopita (pita od spanaća).
Na posletku, nešto fino. Vino. Jedinstven ukus i gotovo najbolje u celoj Grčkoj.

4. Mikonos

hobotnica, mikonos, mykonos, ostrva, gurmanluk
Sveže ulovljena
Pored popularnog epiteta grčka Ibica, zbog dobrog noćnog provoda, pored malih belih kuća sa plavim prozorima, pored vetrenjača, Mikonos je i ostrvo dobrog jela. Najkarakterističniji specijalitet je louza loukaniko. To je vrsta kobasice. Treba pomenuti hobotnicu, i kopanisti – kozji sir sa mnogo bibera.

5. Bali

Gastronomska ponuda se temelji na pirinču. Dodatak može biti povrće, govedina ili piletina.
Najbolje se jede na Ubudu, duhovnom centru na ostrvu. Hrana tamo je izuzetno zdrava i izuzetno ukusna. I bilo koju dijetu da koristite, vegansku, vegeterijansku, bezglutensku, organsku, sirovu, mikrobiotičku, ovde će Vam biti potaman. Ovu zdravu hranu, možete naći svuda po Baliju.

6. Kaua, Havaji

havaji, gurmanska ostrva, ostrvo, specijaliteti
Panorama Kaua-e
Zahvaljujući etničkoj raznolikosti, ovde postoji pregršt različitih kuhinja. Probajte kinesku, koreansku, japansku, tai, havajsku i vijetnamsku hranu.
Tradicionalna havajska gozba se naziva luau. To su porodične proslave, kojih nema u hotelima. Autentične su, i retko koji turista ih poseti. Glavno jelo ovde je pečena svinjetina, spremljena u dubokoj zemljanoj peći, 4-8 sati.
Turistima je najteže pronaći havajske specijalitete. Na ostrvu postoji jako malo restorana sa ovom kuhinjom, i što je interesantno, vrlo je jeftina.
Ono što je karakteristično za većinu ovdašnjih jela je papaja, riba, neizostavni pirinač, slatki ljubičasti krompir…

7. Maldivi

Tradicija koji se neguje i čuva. Zahvaljujući tome, hrana na Maldivima ima super reputaciju. Ovde su jela uživanje za sva čula. Najzastupljenija je riba, naročito jastog. Mnogo je kvalitetnih restorana, preporučenih od strane svetski poznatih kuvara. Lighthouse Baros je jedan od njih. Posetite i Raw restoran u Huvafen Fushiju.
Ljubitelji morske hrane će se oduševiti na ovom ostrvu, i to ne samo zbog specijaliteta već i mogućnosti da sami ulove hranu za sebe, bilo da je to riba, hobotnica, lignja, školjka, jastog… A profesionalni kuvari će to rado pripremiti za Vas uz razne soseve.

8. Anguila

Vrlo karakteristična gurmanska ponuda malog britanskog ostrva. Može se reći fensi. Luksuzni restorani, plodovi mora, roštilj (na primer punjeni jastog na žaru). Aperitivi su takođe karakteristični za ovo podneblje.

9. Kapri

kapri, italija, ostrva, gurmansko ostrvo, specijaliteti, restoran
Restoran na Kapriju sa pogledom..
Gastronomska kultura ovog ostrva je vrlo specifična. To je pre svega zbog ovdašnjeg preklapanja raznih civilizacija. Raznovrsnost i izvanrednost. To su glavne karakteristike kuhinje Kaprija. Tu su se isprepletali razni uticaji: Feničani, Grci, Rimljani, Jevreji, Španci, Arapi, Normani, Vandali, Kartaginjani… Ali zahvaljujući tome što je ovo italijansko ostrvo, prisutan je kult hrane.
Glavna gurmanska lepota je Kapreze salata. Ova salata se sprema od paradajza, mocarele i svežeg bosiljka sa maslinovim uljem. Sve ovo su veoma poznati kvalitetni proizvodi ostrva. Vrlo interesantni su i pohovani cvetovi tikvice. Morski plodovi se podrazumevaju. Jedno od najpoznatijih jela je pica sa šunkom i smokvama.
Za one koji vole slatko, tu je Kapreze čokoladna torta i italijanski gelato.

10. Ostrvo Harbur, Bahami

Ova hrana je fenomenalna. Roštilj i morski plodovi. Mmmmm! Ovde žive gurmani, te Vam neće biti teško da se uklopite. Najbolje jelo je pržena riba sa pasuljem, ali i školjke sa pirinčem i čilijem. Posle tako jakih jela poslužite se koktelima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CAPTCHA Image

Reload Image