Specijaliteti sa Krita

Specijaliteti sa Krita

Kritska kuhinja je vrlo raznovrsna i tradicionalna.

Krit, hrana, sir, grcka, sta jesti, tradicionalna hrana
Lokalni sir, Krit

Najpoznatiji su različiti lokalni sirevi, odlično maslinovo ulje i jaki likeri.

Krit se ponosno izdvaja od ostatka kopnene Grčke, izuzetno je kompleksan, sa divljim, planinskim terenom, mnogo zelenila, nepreglednim maslinjacima i jakom tradicijom i kulturom. Kritska kuhinja je poznata kako u Grčkoj tako i na međunarodnom nivou zbog svojih jedinstvenih sastojaka i ukusa. Gastronomija na Kritu je zapravo putovanje kroz ukuse, specijalne sastojke i kombinacije koje nikada ne biste očekivali. Ostrvska kuhinja ima jednu glavnu karakteristiku a to je maštovitost, zatim – visoko kvalitetno meso, mnogo zeleniša, mahunarki i povrća, morska hrana, i naravno neizostavno maslinovo ulje.

Ipak iz široke ponude, nekoliko je jela i specijaliteta koje morate probati dok ste na Kritu.

Kritski sirevi
krit, sir, graviera, hrana, jelo, sta jesti
Graviera sir

Čini se da skoro svako selo ima svoj jedinstveni sir. Obično su napravljeni od ovčijeg ili kozjeg mleka, ili kombinacijom oba i svaka sorta sira ima svoje lokalno tumačenje.

Iz bogatog asortimana ukusnih sireva, potražite graviere, tvrđi sir koji je slađi kada je nov, a orašast i punijeg ukusa kako stari. Meki, kremasti sirevi ipak preovlađuju kao pihtogalo Chanion, koji ima AOC zaštitu Evropske unije, ili mizitra, mladi sir od surutke sa divnim blagim ukusom.

Dakos (Ntakos)
Krit, dakos, hrana, sta jesti, grcka, ostrvo
Dakos

Popularan dakos poznat je pod raznim regionalnim imenima širom Krita. Neki ga zovu koukouvagia (doslovno „sova“), na istoku ga nazivaju kouloukopsomo (u prevodu „štenadni hleb“). A o čemu se u stvari radi? Fantastična grčka zamrznuta salata, koja podseća na bruskete, ali poslužena na paximadiu, odnosno ječmenim, dva puta pečenim biskvitima a ne na hlebu. Prepečenice su lagano natopljene vodom ili maslinovim uljem kako bi omekšale, a zatim prekrivene svežim seckanim paradajzom i mizitrom, kremastim sirom od ovčijeg ili kozijeg mleka. Potom se preliju kritskim devičkim maslinovim uljem i pospu solju, origanom i biberom. Vrlo brzo i lako jelo, a istovremeno potpun i hranljiv obrok.

Pohovani puževi (Chochlioi boubouristi)
Krit, jelo, hrana, puzevi, pohovano, sta jesti,
Pohovani puzevi

Ne tretiraju samo Francuzi puževe kao delikates. Zapravo, puževi su jedu već milenijumima i najpopularnije su kritsko jelo. U kritskom dijalektu, chochlios znači puž, a u ovom jelu prže se uvaljani u brašno u vrelom maslinovom ulju, a potom se potope u vino (ili sirće) i voila!, spremni su da se posluže. Neki kuvari i domaćice vole da dodaju čarobni ruzmarin. Na selima, žene sakupljaju puževe rukama i kuvaju ih i spremaju žive.
Ovaj tradicionalni kritski recept kombinuje se sa raki, tradicionalnim jakim pićem i dobrim društvom.

Kritske pite sa sirom (Kaltsounia)
Krit, pita, kritska pita, krana, jelo, sta jesti,
Kaltsounia

Kaltsounia je jedan od deserta koji se vrlo često služi na kraju obroka na Kritu. Kritske male pite mogu izgledati kao i mnoge druge pite sa sirom širom Grčke, ali ove su jedinstvene!

Za početak, obavezno je ručno izrađeno testo, koje se obično oblikuje u šoljice. Fil za punjenje varira – svaki region i često svako domaćinstvo ima svoj omiljeni recept. Uglavnom naginju slatkastom ukusu, gde se koriste neki od mnogobrojnih slatkih mekih sireva, kao što su mizitra ili malaka, ali ne i feta. Posebno ukusne su one koji imaju nagoveštaj ruže, sa dodatkom ružine vodice. Poslednji korak koji zaokružuje ukus ove male pite je kritski med i cimet na vrhu, čineći ih odličnom kombinacijom slatkog i mirišljavog.

Dimljena svinjetina (Hirina apaki)
Krit, grcka, hrana, dimljena svinjetina. sta jesti
Dimljena svinjetina

Jedno od jela koje nije lako napraviti izvan Grčke, sastoji se od sočne dimljene svinjetine, a pravi se u višednevnom procesu. Prvo, trake svinjetine se nekoliko sati ili čak dana mariniraju u sirćetu. Zatim se napravi vatra paljenjem lokalnih biljaka – žalfije, lovora, ruzmarina – a meso se kači iznad vatre kako bi se nadimilo. Dim se kontinuirano izbacuje da bi meso zadržalo samo aromu biljaka. Konačni proizvod ima ukus svežih biljaka i može se poslužiti i kasnije, hladno, sečeno na tanke parčiće. Može se jesti i toplo, zagrejano nekoliko minuta u tiganju, u pećnici ili na roštilju. Može se čak dodati u jela kao što je boranija ili pasulj ili se koristiti na pici umesto drugog mesa, što joj daje odličan ukus.

Jagnjetina sa stamnagatijem
Krit, grcka, ostrvo, hrana, jelo, sta jesti, jagnjetina, stamnagathi,
Jagnjetina sa stamnagatijem

Kao i za većinu drugih grčkih jela, kuhinja Krita imaj svoj način pripremanja jagnjetine. Njihova verzija uključuje stamnagathi, divlju zelenu biljku, vrstu cikorije, koja raste samo na Kritu i koja je postala moderna u poslednje vreme, a koriste je brojni vrhunski restorani. Originalno staro jelo potiče sa zapadnog dela Krita, a potom se raširilo po celom ostrvu. Kritska jagnjetina se čuva u vrelom maslinovom ulju i origanu uz stamnagathi zeleniš i poznati avgolemono sos na bazi jaja i limuna ili, ponekad jednostavnije, samo svež limunov sok. Meso je visokog kvaliteta i dugo se kuva na veoma niskim temperaturama. Pre mnogo godina, lokalno stanovništvo koristilo je za pripremu ovog jela meso kritske divlje koze poznate kao Kri-Kri koza. Danas je Kri-Kri zaštićena vrsta, jer je bila pred izumiranjem, tako da je njihov lov zabranjen i uglavnom se koristi jagnjetina, po nekima čak i ukusnija.

Gamopilafo
Krit, grcka, ostrvo, gamopilafo, hrana, riza, sta jesti,
Gamopilafo

Kao što nam govori ime (gamos znači “venčanje” na grčkom), ovo jelo od pirinača se nudi na tradicionalnim kritskim venčanjima. Ovih dana naći ćete ga, osim na proslavama seoskih svadbi na nekom trgu, i u mnogim kritskim tavernama. Kao delikatni rižoto, pripremljen je u bogatoj supi od mesa koja ostaje posle dugog kuvanja kozetine i jagnjetine ili kokošije supe. Zatim se dodaje sok od limuna i slobodna količina stakovoutiro – maslaca koji se pravi od kremastog skorupa koja se formira na vrhu prokuvanog svežeg kozjeg mleka. Za Krićane to je pravi creme de la creme! Ovaj jednostavan recept duguje svoj odličan ukus najviše kvalitetu mesa koje se koristi za supu.

Planinske sijalice (Askordoulakous)
krit, grcka, ostrvo, hrana, povrce, luk,
Planinske sijalice

Deo magične kritske kuhinje sastoji se sastojaka koji se mogu naći na proplancima oko sela i u planinama. Askordoulakous je tzv. divlja zelena sijalica, mali okrugli luk.

Krićani skupljaju sijalice i jedu ih kao svežu salatu, zalivene uljem i sirćetom ili limunom. Delikatni beli cvetovi su takođe jestivi, jednostavno kuvani ili kao dodatak drugim jelima, recimo umesto špargle.

Sipa sa komaračom i maslinama

Ovaj kritski specijalitet jedan je od najtraženijih na Kritu i svaka preporuka za ljubitelje morskih plodova. Obično se kuva tokom leta, perioda kada komorač raste na kritskim livadama šireći svoje divne arome. Sipa sa komaračem je neverovatna ukusna kombinacija, posebno dopunjena maslinama sa blago kiselim ukusom. Bilo da izaberete vino ili ouzo da prate ovo jelo, sigurno ćete uživati.

Sfakia pies (Sfakianes pites)
krit, grcka, ostrvo, sfakia, pies, hrana, sta jesti,
Sfakia pies

Ove ukusne pite potiču sa južnog Krita, iz planinskog primorja pod imenom Sfakia. Na prvi pogled, izgledaju kao palačinke, ali osim brašna, testo sadrži lokalno maslinovo ulje i jaki kritski alkohol, raki. Zatim, na sredinu pite se stavlja bilo koji od različitih svežih kritskih, mekih, kozjih ili ovčijih sireva kao što su mizithra ili pichtogalo Chanion. Peku se na vrlo malo maslinovog ulja, a jedu se sa medom od majčine dušice ili vresa.
Postoji i slična, slana varijanta poznata kao Marathopita. Takođe se pravi u tiganju na vrlo malo ulja i može se naći širom ostrva. Pita je puna svežeg komorača, što daje divan ukus ovom jednostavnom jelu. Spanać, sremuš i sveži luk se isto često dodaju u testo za pitu.

Chaniotiko Boureki
krit, grcka, ostrvo, hrana, sta jesti, specijaliteti, kuhinja
Chaniotiko Boureki

Chaniotiko boureki je specijalna pita od tikvica i krompira umesto testa koja se pravi u oblasti Hanja. Osnovni sastojci su tikvice, krompir i sir mizithra, uz eventualni dodatak nane. Sastojci se naizmenično slažu, a sve može biti pokriveno i slojem testa na kraju. Vrlo ukusno i vrlo lagano. Dakle, ako planirate da posetite Hanju ne propustite priliku da probate ovo interesantno letnje jelo.

Cretan Brandi (Raki ili Tsikoudia)
krit, grcka, ostrvo, rakija, pice,
Raki, Krit

Na jesen, nakon žetve grožđa, možete videti seljane širom Krita kako pažljivo čuvaju otvorenu vatru u bakarnim kantama. Pravili su raki, rakiju dobrodošlice, destilovanu od grožđa, koju ćete pronaći u svakoj kritskoj taverni i kafiću. Lokalna verzija csipouroa (kog ima u ostatku Grčke), raki se u nekim delovima Krita naziva i tsikoudia, i pije se iz rakijskih čašica, bez dodavanja vode. Da ga ne biste pomešali sa ouzom, jer je bezbojan, Raki nema anisa, niti bilo koje druge biljke. Ljudi obično piju raki sa mezeom, maslinama ili paximadijem, i piju ga sketo (što znači jednostavno, bez vode i razblaživanja).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image