Retimno – ture po prefekturi

Retimno – ture po prefekturi

Ukoliko se odlučite da posetite prefekturu Retimno, imamo par predloga za Vas šta da pogledate, obiđete, fotografišete.

Nida Plato

na 79 km jugoistočno od grada Retimno, na planini Psiloritis, nalaze se veoma zanimljive znamenite “mitate”. To su skloništa pastira, u obliku kućica od kamena, koje su zaštitni znak platoa. Treba napomenuti da plato ima adekvatnu infrastrukturu za zimske sportove.

retimno, pecina, obilazak, krit, grcka, letovanje
“Zevsova” pećina

Naročite impresije na ovoj teritoriji, možemo pripisati mnogobrojnim interesantnim pećinama. Najznačajnije među njima su: Gerani, Simoneli (zapadno od grada Retimno), Agios Antonios u provinciji Amario, Melidoni, Sfendoni (poznata i kao Tripa) i Mugri Sišn.

U grčkoj mitologiji, pećina Ideo Antro, na planini Psiloritis, najvišoj planini na Kritu, je pećina gde je Zevs krišom donet. U antici, pećina je bila značajna bogomolja, ne samo u minojskom nego i rimskom periodu. Kao najprestižnija pećina bogomolja na Kritu, cvetala je u periodu antike (4000.godine pre nove ere do prvog veka ove ere), i s pravom je uračunata u jednu od najvećih panhelenskih svetilišta.

Argirupolis

živopisno planinsko selo u zelenom kraju, izgrađeno je na ruinama antičkog grada Lapa (27 km jugozapadno od Retimna). Selo je svakako vredno Vašeg vremena i pažnje, da bi obišli područje izvora i divili se gustoj divljoj flori, vekovima starom drveću i lokalnim pećinama i kapeli.

Planinske formacije u ovom regionu, pokrivene su unakrsno klisurama jedinstvene lepote:

retimno, krit, grcka, obilazak, letovanje
Kurtaliotiko klisura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image