Retimno – muzeji

Retimno – muzeji

Kada posetite Retimno, neka Vam muzeji i njihov obilazak u ovoj prefekturi bude “must have”, jer zaista vrede da more i plaža “malo sačekaju”.

muzej, retimno, krit, poseta, letovanje
Izdvojite vreme za posetu nekom od muzeja

Arheološki muzej

ovaj muzej predstavlja poziv za proučavanje kritske kulture, od Neolita do Rimskog carstva. Predstavlja autentičnu izložbu lokalne kulturne istorije, i sve izložbe su predstavljene po vremenu i mestu pronalaženja. Kolekcije muzeja uključuju pronalaske iz pećina, naseobina i grobalja iz Minojske ere, kao i objekti iz Arhaičnog, Klasičnog, Helenskog i Rimskog doba, pronađeni za vreme iskopavanja u značajnim antičkim gradovima. Skulpture iz Eleuterne su zadivljujuće, kao i kolekcija glinenih maski.

Istorijski i Folklorni muzej –

muzej sa tematskim izložbama o pravljenju tekstila, grnčarije, izradi metala, tradicionalnoj agrikulturi i profesijama prošlosti koje prikazuju kako se svakodnevica vremenom menjala.

muzeji, retimno, krit, grncarija, letovanje, obilazak
Grnčarija, Retimno

Muzej Savremene umetnosti – Opštinska Galerija –

u samom srcu starog Retimna, smešten u staroj zgradi pored Fortece i Arheološkog muzeja, je Muzej Savremene Umetnosti. Sa svojom stalnom postavkom, koja uključuje oko 400 dela savremenih grčkih umetnika, muzej obuhvata širok spektar grčkih umetnina od 1950. do danas.

Crkveni muzej Metropolitanske crkve Retimna –

nalazi se naspram Metropolitanske crkve Retimna, muzej raspolaže crkvene vrednosti od 1816. do danas, uključujući posuđe, ikone, zvona i stari sat zvonika koji je funkcionisao od 1894. do 1986.

Muzej voštanih figura u Zoniani –

privatni muzej koji vodi Potamianos porodica, teži da što više približi kritsku istoriju. Pošto ga posetite, posle toga imate dovoljno vremena za neku grčku rakijicu na suncu trga Zoniana.

muzeji, figura, vostana, krit, retimno, letovanje
Jedna od figura muzeja

Muzej svetog manastira Arkadi –

ovaj muzej odaje počast poslednjoj žrtvi branilaca opkoljenog manastira Arkadi 1866. Kolekcija uključuje ikone, uglavnom iz meta-Vizantijske ere, oružje iz Grčkog rata za nezavisnost, razni predmeti obožavanja, verska odeća, rukopisi, pečati itd.

Muzej Svetog manastira Preveli –

jedan od najlepših manastira  na Kritu. Elegantna arhitektura manastira je vredna divljenja, kao što je vredna i okolna priroda. Muzej manastira raspolaže izuzetnom kolekcijom prenosivih ikona iz perioda Kritske škole slikarstva (od 17. do 19.veka) i itekako je vredan posete.

Kromonastiri vojni muzej –

ovaj muzej karakteriše kolekcija autentičnog vatrenog oružja, helikoptera i aviona koji su pripadali grčkoj vojsci, u svom obliku i dimenzijama. Stalne i povremene postavke vojnih značajnih predmeta upućuju posetioce svih uzrasta na najznačajnije momente nacionalne istorije.

Rustika crkveni muzej –

selo Rustika je mesto crkvenog muzeja istog imena, gde posetioci mogu videti kovčeg epitafa izvezen u zlatu, ikone i razne crkvene objekte. Pored muzeja je Vizantijska seoska crkva iz XIV veka. Ukrašena je veoma interesantnim freskama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image