Raj za turiste – Retimno

Raj za turiste – Retimno

Želite da letujete na Kritu? Bitno vam je da niste previše daleko od aerodroma? Želite odličnu gradsku plažu koja je blizu vašeg smeštaja? Uveče bi voleli da imate gde da prošetate a i da nešto zanimljivo vidite? Planirate šoping? A ne bi bilo loše kad bi imali i Lidl, naravno i lekara u slučaju da se razbolite!?

Odgovor na sve vaše želje i očekivanja od letovanja je grad Retimno na ostrvu Krit. Niti previše velik, a svakako ne mali grad Krita… On je baš taman, po meri svakog turiste! 😉

krit, grčka, odmor, letovanje, grad
Retimno, taman po meri

Retimno odiše venecijanskom arhitekturom, a čarobnim ga čini stari grad koji okružuje mnoštvo hotela koja se nalaze duš šetališta. Zamislite dugo uređeno šetalište palmama, i pored vas široku peščanu plažu koja se pruža u nedogled. Gde u svakom momentu možete da ugledate tvrđavu, tj. stari grad koji je uveče prepun turista kao i lokalnog stanovništva. Dodajte tome zvuke talasa dok šetate uz obalu i neretko pristutan blagi povetarac u kosi. Retimno… tako zvuči nezaboravno leto na Kritu…

retimno, krit, grčka, odmor, plaža
Uredjena šetališta

Retimno – studentski grad Krita

Čuvena venecijanska tvrđava Fortezza u starom gradu, izgrađena je na brdu “Paleokastro”, koje se nalazi na zapadnoj strani grada. Ulazak na nju danas košta 4€. Ulice grada su uvek prepune mladih jer je ovo univerzitetski grad pa samim tim odiše jedinstvenom, pozitivnom energijom. Na šetlištu, nedaleko od svetionika se nalaze i kafići za noćni provod koji su uveče prepuni studenata kao i turista. Ako želite da se izgubite i uživate u najlepšim prizorima grada uvek možete pronaći mesto u voziću koji se nalazi pred ulaskom u stari grad..

Osim tvrđave, možete se izgubiti i uživati i u Gradskoj bašti koja je na Trgu Tesarona Martirona, tj. na granici Starog grada sa novim gradom. Ovo je velika zelena površina sa igralištem, fontanom i kafeterijom. Ona je značajna i zbog brojnih retkih biljnih vrsta koje se u njoj nalaze. Takodje, kao i mesto održavanja kulturnih događaja, među kojima je naravno i festival vina koji je poznat u Retimnu.

Retimno je omiljena destinacija boravka svih turista zbog 12 km dugačke, uređene peščane plaže. Iako treći po veličini grad na ostrvu (posle Herakliona i Hanje) ali jedini koji ima tako lepu, široku i peščanu plažu u samom gradu. Ako želite da ste blizu grada a opet da imate lepu plažu i mir, odlučite se za boravak u okolinim mestima – Platanes, Misirija, Skarleta ili Bali koji se nalaze u na svega par kilometara od grada, a sa kojim su povezani javnim gradskim prevozom.


Ovo su samo neki od razloga zašto je Retimno uvek odličan izbor za leto u Grčkoj, za leto na Kritu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image