Retimno – arheološka nalazišta

Retimno – arheološka nalazišta

Retimno – kolevka važnih arheoloških nalazišta je prebogata antikvitetima, od kamenog doba sve do kasnog hrišćanskog perioda.

Antička Eleuterna je bila naseljena od VIII veka pre nove ere i groblje u Armenoi su od posebnog interesa, većih od svih otkrivenih arheoloških nalazišta.

Arheološko nalazište Eleuterne – Arheološki muzej

malo izvan Retimna, posetioci mogu naći antički grad i nekropolu Eleuterne. Eleuterna se smatra “zakopanom enigmom” koja nije mogla da se odgonetne čak 29 vekova. Posetu možete obogatiti posetom Arkadi manastira. Iskopine Eleuterne su započete 1985. kada je Odeljenje za arheologiju i istoriju umetnosti Univerziteta na Kritu odlučilo da otkrije grad koji se konstantno pominje u književnoj testimoniji. Arheološki muzej je otvoren marta 2015.

krit, nalazišta, arheologija, grcka, letovanje
Jedno od nalazišta na Kritu

Sivritos

još jedan antički minojski grad u prefekturi Retimna, južno od antičkog grada Eleuterna. Izgrađen je na strateškoj lokaciji i razvio se u moćan nezavistan grad, i bio je veoma priznat, a treba reći i da je imao kovani novac. Ruine grada uključuju akropolje, kuće ukrašene mozaicima, grnčariju, statuete i slično.

Aksos

građevina pozicionirana visoko iznad severnih vodopada Psiloritisa, Aksos je već bio u punom cvatu u kasnom Minojskom i Geometrijskom periodu. Antički sloj ruina uključuje akropolje, koje su još uvek vidljive na vrhu brda, Afroditin hram, zasvođene grobnice i deo antičkog zida. Od čak 46 vizantijskih crkava, samo 9 je sazidano u moderna vremena. Neke od njih su ili prekrivene freskama ili ukrašene mozaicima.

Lapa

nalazišta, groblje, iskopine, krit, letovanje, obilazak
Lapa, Retimno

antička Lapa je sazidana na teritoriji nekadašnjeg Agiropolisa, 27 km jugozapadno od Retimna, na plodnoj zelenoj ravnici. Grad je bio na vrhuncu za vreme helenističkog i rimskog perioda. Područje nije bilo sasvim istraženo, ali tragovi gradske istorije su svuda vidljive. Najznačajniji od svih vidljivih spomenika su rimska termalna kupatila, kao i veliko rimsko groblje na “Pente Partenes”.

Minojska naselja Apodulu i i Monastiraki

ovo su veoma važna naselja minojske civilizacije, tačnije “old palace” perioda (19.-16.veka pre nove ere) u južnom delu Retimna. Ono što je od izuzetne važnosti za Apodulu grad, su tri kompleksa građevina “old palace” perioda (1950 – 1700 pre nove ere) i natkrivene grobnice koje raspolažu pronađenim predmetima iz “post-palace” perioda (1380-1200 pre nove ere). Monastiraki se može pohvaliti jednako važnim dvospratnim kompleksom koji predstavlja karakteristike veličanstvene arhitekture.

Groblje iz kasnog minojskog doba u Armenoi

minojske nekropole u Armenoi se nalaze južno od grada Retimna. To je najveće pronađeno groblje kasnog minojskog perioda (1400.-1200. pre nove ere). Temeljne iskopine, koje su počele 1969., imale su više od 350 grobnica. Mnoge od ovih grobnica su ostale neoštećene, stoga su imale mnogo toga da ponude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image