Putovanje do Krita, avionom ili trajektom?

Putovanje do Krita, avionom ili trajektom?

Ako se do sada niste odlučili da istražite istoriju Krita, onda je ovo leto prava prilika. Spoj jedinstvene arhitekture, bujne vegetacije, slikovitih pejzaža probudiće avanturistički duh u vama. Prijatna klima ostrva i ljubazni domaćini doprinose stvaranju osećaja pripadnosti. Krit pruža idealan odmor kako porodici sa decom, tako i mladim ljudima koji su došli radi provoda, sunčanja i kupanja.

Za svakog se može naći po nešto. Gradova Retimno i Hersosnisos kao preporuka najvećeg broj tursta, puni sadržaja za sve uzraste učiniće vaš boravak nezaboravnim. Sadržaj je neosporan, samo još da odaberete putovanje do Krita, odnosno način na koji ćete do tamo doći.

Ako putujete avionom

Udaljenost Beograda i ostrva Krita je oko 1 500 km. Ako se odlučite da letujete na ostrvu najbolja i najbrža opcija je avio prevoz. Sa agencijom Barcino tours, sastanak grupe dva sata pre poletanja na aerodromu Nikola Tesla. Sledi put do Herakliona avionom i sletanje na aerodrom Nikos Kazantzakis. Agencija obezbeđuje grupni trasfer do hotela u kome gosti borave.

Ako se opredelite za drugačiji put i odlazak do Hanje, u tom slučaju slećete na aerodrom u Hanji – Janis Daskalogiajins. Postoji mogućnost leta za Krit iz Soluna ili Atine.

putovanje do krita

Ako putujete trajektom

Dosta turista opredeljuje se za putovanje automobilom u tom slučaju, s obzirom da je put dug preporučuju se češće pauze. Ovakva vrsta putovanja ima svojih prednosti, ako ste avanturističkog duha. Ovo je odbro i ako želite u svojoj režiji obilaziti sve lepote ostrva onda je ovo najbolji izbor za vas. Autoputem kroz Grčku i dolaskom do Atine, završava se kopneni deo, do ostrva neophodan je trajekt.

Kompanija koju naši turisti koriste je Anek Line ili Minoan Lines varijantu koja vozi za luku Heraklion. Relacija je Anek Line vozi za luke Hanja i Heraklion, vožnja traje 8,5 sati. Blaga klima i preko 300 sunčanih dana učiniće vaš odmor nezaboravnim. Iako je ostrvo puno turista tokom leta, Krit se može pohvaliti i zimskim turizmom zahvaljujući planinskom vencu.

putovanje do krita

Plaže

Ostrvo ima veliki izbor plaža. Gledano sa zapada prema istoku Fodele, Mononaftis, Agia Pelagia (za ljubitelje ronjenja), Ligaria, Paliokastro i Ammoudara koja se nalazi u blizini Herakliona. Naravno, nezaobilazne plaže nestvarnom bojom mora poput Elafonisi i Falasarna.

Izleti ili rent-a-kar

Ako se niste opredelili za putovanje svojim autom, već ste došli avionom ove plaže možete posetiti iznajljivanjem automobula preko rent a car agencija. Tu se mogu naći i povoljniji automobili. Ako se nalazite u Heraklionu do juga ostrva biće vam potrebno oko 2 sata, iz Retimna 1,5 sata, dok iz Hanje 2 sata. Druga opcija koja vam pruža tu mogućnost da obiđete ove prelepe plaže je uplata fakultativnih izleta.

Sunčanje i kupanje nisu samo kvaliteti koje pruža ova destinacija, bogata istorija vratiće vas u prošlost, dok će te uz zvuke popularnih hitova današnjice igrati do kasno u noć. Rekreaciju i avanturizam probudite u sebi i krenite na put. Avantura počinje, kako počne putovanje do Krita. Srećno!

(Miljana Stojiljković)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image