Prevoz na Kritu

Prevoz na Kritu

Autobuski prevoz:

Prevoz unutar Krita je raznovrstan. Autobusi su jedini vid javnog prevoza na Kritu, jer vozova i železničkog sistema nema. Autobuska mreža je veoma razvijena, autobusi su sigurni, udobni i povoljni što olakšava putovanje oko ostrva.

Glavni autobuski prevoznik za međugradski saobraćaj je KTEL, koji ima dva pravca: KTEL Hanja – Retimno i KTEL Heraklion – Lasiti. Ovi autobusi KTEL-a su zeleni i svakodnevno saobraćaju između glavnih gradova četiri oblasti Krita (Chania, Retimno, Heraklion i Agios Nikolaos). Polaze sa glavnih autobuskih stanica, gde postoje ormarići za stvari i šalteri za kupovinu karata, a uglavnom i neki snack-bar i/ili kafe. Što se tiče autobusa, svi imaju prostor za odlaganje prtljaga u donjem delu.

retimno, prevoz, linije, krit, grcka, autobus
Linije u Retimnu

Takođe, iz glavnih gradova postoje redovni autobusi za najveća sela i glavna turistička mesta i predgrađa. U pitanju su plavi autobusi koji mogu imati putne pravce do udaljenosti od 5-6 km od grada i koji takođe saobraćaju do turističkih lokaliteta i atrakcija (Gortis, Festos, Knosos, Hora Sfakion,..). Karte za ove autobuse možete kupiti na autobuskim stanicama, na kioscima, recepcijama većine hotela, a ako ne uspete pre, možete i u autobusu kod vozača.
Na svim glavnim autobuskim stanicama istaknuti su redovi vožnje, a za lokalne autobuse možete ih pronaći na recepciji hotela, kao i na zvaničnom sajtu KTEL prevoznika. Karte je moguće takođe rezervisati i kupiti online.

U periodu od aprila do oktobra, prevoz je na vrhuncu. Autobusi češće saobraćaju, a u najvišoj sezoni uvode se i posebne turističke linije. Ipak, na određenim rutama može biti zaista gužva pa je potrebno da budete na vreme na stanici, pa i da dan ranije kupite kartu, kako autobusi poštuju satnicu i numerisana mesta.

retimno, stanice, krit, prevoz, grcka
Stanice u Retimnu

Cene karata takođe možete naći na sajtu kompanije. Recimo od grada Irakliona do grada Retimna cena karte u jednom pravcu je 8,3 eur. Što se tiče gradskog prevoza u Retimnu, u samom gradu vožnja je 1,1 eur, dok je do drugih mesta u ovoj oblasti cena 1,3 eur – 1,5 eur. U glavnom gradu Iraklionu postoje tri autobuske stanice, dok je u ostalim gradovima po jedna glavna stanica. Autobuska stanica A nalazi se preko puta luke i odatle polaze autobusi za Retimno i Hanju. Odmah pored je stanica za lokalne autobuse i one ka Knososu. Stanica B nalazi se na suprotnoj strani grada, kod Hanioporte (deo zidova starog grada). Na mapama možete videti tačne lokacije stanica u ova četiri grada. U ostalim gradovima je po jedna glavna stanica. U Retimnu nalazi se kod ulaza u stari grad i blizu ulaza u tvđavu.

prevoz, krit, stanice, iraklion, grcka,
Stanice u Iraklionu
Rent-a-car i taksi prevoz:

Osim autobusom, ostrvo možete obilaziti svakako i kolima, a neke manje razdaljine i taksijem. Širom ostvra postoje rent-a-car agencije, kako u većim gradovima, tako i u manjim turističkim mestima, a uvek se možete raspitati i na recepciji hotela. Cene su kreću oko 35-40 eur na dan, dok u špicu sezone mogu ići i od 60 eur na dan. Svakako ukoliko iznajmljujete vozilo na više dana, cena po danu se smanjuje. Nije obavezna, ali je poželjna međunarodna vozačka dozvola i da ste vozač najmanje godinu dana.

krit, prevoz, taxi, grcka
Taxi prevoz

Benzinske pumpe su mnogobrojne i rade svim danima, osim nedeljom, od 06:00 do 22:30h. Ukoliko vam posle tog vremena ili nedeljom treba pumpa, najbolje je da se raspitate kod taksista kako bi vas uputili na najbližu otvorenu. Ono što morate imati na umu kada vozite na Kritu jeste lokalna kultura vožnje i grubi putevi. Pravila na putu se rutinski zanemaruju a policija je retka na putevima, mada su uvedene kamere na glavnim putevima. Očekujte da će biti „isečeni“, preticani ili će vam trubiti ako se krećete previše sporo. Dešava se i obilaženje na krivinama i ignorisanje duplih linija i znakova za zaustavljanje, tako da vozite pažljivo.

Što se tiče taksija, uglavnom su u pitanju bela vozila, obeležena žutim Taxi znakom, eventualno siva i crna. Saobraćaju i na lokalnom nivou ali i na većim razdaljinama, između gradova. U Retimnu naći ćete ih kod glavne autobuske stanice. Poslednji lokalni autobus kreće u 23:00h, pa ako vam posle tog vremena treba prevoz možete računati na taxi. Cene se po kilometru kreću od oko 1,5 eur, dok su za veće razdaljine između gradova cene po kilometru nešto niže, odnosno fiksne su i najbolje je proveriti ih pre vožnje.
Informacije o transferima i prevozu na Kritu možete pronaći i na sajtu.

Iznajmljivanje bicikla i drugih vozila: 
krit, prevoz, grcka, bicikl,
Rent a bike

Na Kritu, možete iznajmiti i bicikl, i na taj način obilaziti grad, okolinu ili deo ostrva, a ako ste ljubitelj mountain biking-a, Krit ima odlične staze za tu vrstu aktivnosti. Cene se kreću od 15 eur na dan, za bolje sportske bicikle. Neki od najpoznatijih i najpouzdanijih kompanija su: Crete Bikes, Olympic Bike, Cycling Creta i na njihovim sajtovima možete pogledati ponudu i rezervisati bicikl, koji uglavnom dovoze do vašeg smeštaja. Uz to, dosta hotela ima opciju rent-a-bike za svoje goste, po nižim cenama. Ukoliko želite prevoz u vidu skutera, motora, quada ili bugija, tu je recimo MotoXperience.

Lokalni brodići:

Brodići saobraćaju duž jugo-zapadne obale Krita u regiji Hanija povezujući gradove u oblasti Sfakija. Od maja do oktobra, kompanija Anendik svakodnevno saobraća brodovima između Paleohore, Sougie, Agia Roumeli, Loutro i Hore Sfakion, u oba smera. Brodovi do ostrva Gavdos polaze iz Hore Sfakion i Paleohore, sa usputnim stopovima u Sougiji, Agia Roumeli ili Loutri.

taxi, brod, krit, grcka, prevoz
Jedan od taxi brodića

Taksi brodovi postoje u nekoliko južnih primorskih gradova, kao što su Agia Galini, Plakias, Sougia i Hora Sfakion. To su u suštini mali brodovi koji transportuju ljude do mesta koja su teško dostupna kopnenim putem, poput divljih plaža i uvala. Neki vlasnici brodova naplaćuju određenu cenu za svaku osobu, a drugi naplaćuju fiksnu cenu za iznajmljivanje čamca. Što se tiče većih i poznatijih ostrva i plaža, lokalne turističke agencije imaju u ponudi izlete brodom, recimo od Irapetre do ostrva Krisi, od Agios Nikolaosa do ostrva Spinalonga, od Kisamosa do ostrva Gramvousa i plaže Balos, kao i od Paleohore do Elafonisi plaže
Red vožnje lokalnih brodića za leto 2018 možete pogledati na sajtu, a na istom sajtu naći ćete i cene.

Trajketi:

Ukoliko želite, do Krita možete doći i trajektom, odnosno brodom iz Atine ili dok ste na Kritu, na taj način posetiti Atinu. Postoje dve trajektne linije, iz luke Piraeus do Hanje i iz iste luke do Irakliona. Na prvom pravcu trenutno postoji samo jedna trajektna kompanija koja radi i to je Anek Superfast. Ima polaske do 12 puta svake nedelje sa trajanjem plovidbe od oko 9 sati.

ferryboat, krit, grcka, prevoz,
Trajekt

Na drugom pravcu, do Irakliona, prevoz rade tri kompanije: Minoan Lines, Anek Superfast i Golden Star. Prve dve kompanije imaju uglavnom noćne vožnje, koje traju oko 7 sati, odnosno 8 sati i 45 minuta, sa polascima do 11 puta nedeljno. Golden Star ima dnevna putovanja. Cene se kreću oko 350 evra za dve osobe sa jednim vozilom. Karte možete kupiti u glavnoj luci u Iraklionu, a takođe i online na sajtu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image