15 plaža Krita koje morate posetiti

15 plaža Krita koje morate posetiti

Ostrvo koje odlikuju neponovljive rajske plaže u Grčkoj je svakako Krit. Najveće i najjužnije Grčko ostrvo.

Verovali ili ne Krit ima preko 600 plaža. Sa sigurnošću se može reći da Krit ispunjava očekivanja svakoga – ljubitelja divljih plaža, ronjenja, kao i onih koji traže idealnu plažu za porodičan odmor ili plažu koja odiše egzotikom ostrva.

⇒ Egzotične Plaže Krita ⇐

Možete ih pronaći na svim delovima ovog ogromnog ostrva, tj. u kojem god pravcu krenete da obilazite ostrvo… Na krajnjem istoku tu je plaža Vai, na zapadu Balos, na severu ostrva plaža Dia a na jugu Amoudi…

Vai – veoma aktuelna plaža 

Njene slike možete pronaći na svim naslovnim stranama brošura za istočni Krit, a poznata je po najvećim palmama u Evropi. Prekrivena je belim peskom, odlikuje je tirkizna boja mora koja u kombinaciji sa palmama podseća na neki karibski pejzaž. Vai plaža je veoma posećena i nalazi se na 24 kilometra od Sitije.

Balos – je toliko poznata da su za nju čuli čak i oni koji nisu nikada posetili Krit.

Do Balosa možete stići brodom od Kastelija za jedan sat ili zemljanim putem od Kalivjani Kisamu (35 minuta puta i 30 minuta hoda). Posetu ove plaže posetioci najčešće kombinuju sa obilaskom i Gramvousa ostrva koje se nalazi naspram nje. Plaža Balos je od  Hanje udaljena 56 kilometara.

krit, grcka, ostrvo, kupanje, more, letovanje, odmor
Plaža Balos

Dia 

Nenaseljeno ostrvo severno od Irakliona koje lokalno stanovništvo jako voli. U mirnoj uvali Svetog Đorđa postoje tri plažice, a voda je toliko bistra da posetioci često imaju osećaj da čamci lebe po njoj. Brodom od Irakliona se stiže za 40 do 50 minuta.

Amoudi 

Plaža koju posećuje i lokalno stanovništvo. Nalazi se odmah pored sela Agios Vasilios, tu su poređane tri plaže belog peska i providne boje mora, okružene pećinama i glatkim stenama. Plaže imaju bogat podvodni svet tako da su pogodne i za ronjenje. Iz Plakije je udaljena četiri kilometra, a od Retimna 32 kilometra.

Hrisi 

Omiljeno ostrvo Jerapetre sa egzotičnim plažama gde se stiže trajektom za 50 min vožnje. Tirkizno more, beli pesak i okeanski dugačke plaže ga čine neponovljivim.

⇒ Porodične plaže Krita ⇐

su brojne i ostrvo poseduje sve neophodne predispozicije za nezaboravno porodično letovanje – pešane su sa dugim plićacima, imaju vodene sportove za decu, kabine, tuševe, barove, restorane… Najpoznatije od njih su:

Elafonisi

Plaža nestvarne lepote. Plićak se pruža u nedogled, voda je neverovatno prozirna, i tu se nalazi velik broj peščanih i kamenitih sprudova koji uz rozikastu boju peska daju plaži posebnu lepotu. Zajedno sa Balosom ovo je jedna od najpoznatijih kritskih plaža. Plitka laguna idealna je za decu svih uzrasta. Udaljena je od Hanje na sat vremena vožnje, 76 kilometara.

krit, grcka, ostrvo, pesak, more, sunce,
Elafonisi plaža

Makrijalos

Još jedna široka peščna koja se nalazi na istočnom Kritu. Mirno more, plaža opremljena suncobranima, ležaljkama, ali i vodenim sportovima koji privlače decu. Udaljena je 25 minuta kolima od Jerapetre.

Agia Pelagija

Krićani će vam lično uvek preporučiti ovu plažu koja je pored svega idealna i za ronjenje. Plaže u ovom delu, zapadno od Irakliona na 23 km su utočište porodične zabave, posebno kada duva vetar.

Plakias

Nalazi se na jugu Krita. Najpoznatija je porodična plaža . Nju odlikuje fini pesak kao i veliki izbor apartmana za smeštaj. Jedini problem je konstantan vetar u ovom području. Udaljena je 20 minuta od Irakliona.

krit, grcka, more, letovanje, pesak, suncobran
Plakias plaža

Hiona 

na 21 km od Sitije nalazi se još jedna neponovljiva plaža Krita. Bez sumnje najmirnija i najbolje organizovana plaža u ovom delu Krita, gde dominira plićak i beli pesak.

⇒ Divlje plaže ⇐

Da priroda na ovom ostrvu nije štedela, dokazuju divlje plaže ostrva koje zadovoljavaju potrebe onih koji ne vole klasične komercijalne plaže sa mnogo posetilaca.

Sveta klisura Agiofarango

Na jugu Irakliona krija se čuvena „klisura svetaca“ koja je udaljena 20 km od grada Iraklion. Duž kanjona se prolazi 20-ak minuta da bi se došlo do predivne plaže.

Alacogremni

Južno od Retimna je neverovatna postavka Dina Svetog Pavla (Amolofi Agiu Pavlu) koja zapravo privlači jednu od najpoznatijih svetskih škola Tai Čija, metode vežbanja za oslobađanje od stresa i anksioznosti.

Karumes

Putem E4 od Hohakliesa dva sata ili od Zakirosa tri sata stiže se do ove plaže. Na najistočnijoj strani Krita, na izlazu iz klisure Hohlakies nailazite na plažu sa neverovatnim zlatnim peskom i kristalno plavim morem.

Filaki Sfakion

Jedina zvanična nudistička plaža na Kritu koja krije najlepša iznenađenja na svom istočnom delu. Ona krije pećine sa malim uvalicama i plažama gde se potpuno možete izolovati. Od mesta Sfakiona asfaltiranim putem tri kilometra, a 75 kilometara od Hanje.

Aspes

Ispod divlje planine Asterusia, u južnom Iraklionu nalazi se plaža sa četvrtastim pećinama i tirkiznim morem. Do nje je potrebno 30 minuta vožnje brodićem od sela Cucuros koje se nalazi na 63 kilometra južno od Irakliona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image