Obilasci zanimljivih mesta

Obilasci zanimljivih mesta

Dok ste na Kritu, iskoristite slobodno vreme za obilazak zanimljivih mesta.

Obilazak započnite impresivnim, u svakom smislu reči – planinskim vencem Lefka Ori (Bele Planine), koji je uglavnom, pokriven nacionalno zaštićenom šumom koja nosi isto ime. U toj nacionalno zaštićenoj šumi Lefke Ori, nalazi se sakrivena klisura Samaria, najveća i najimpresivnija klisura u Grčkoj. Pešačenje duž klisure traje 5-6 sati, ali usputni pejzaž sa svojim retkim vrstama flore i faune čine ovo pešačenje ogromnim zadovoljstvom. Užitak je zagarantovan.

Manje klisure ovde za posetu su: Aradena, Agia Irini, Imvros, Kalikrates, Eligia, Klados, Tripiti, Prase i Teriso. Saznajte unapred koliko je teška Vaša ruta i potražite pomoć od iskusnog vodiča.

krit, grcka, ostrvo, obilazak, letovanje
Jedna od pećina na Kritu

Staze od Krisoskaliotisa do Elafonisi, od Paleohora do Sugia, i od Agia Rumeli do Hora u Sfakii su savršene za treking i zbog toga, je između ostalog, prefektura Hanja, izuzetno popularna među ekoturistima iz celog sveta.

Za one zainteresovane za verski turizam, manastiri u Akrotario su više nego interesantni. Ipak manastiri u Agia Triadi Cangarolon se vode kao najimpresivniji na Kritu. Jedinstveno isklesane figure na ulazu, šalju poruku dobrodošlice posetiocima manastira Guverneto.

Sledite stazu koja će Vas odvesti do pećine Panagia Arkudiotisa. U pećini ćete naći na istoimenu kapelu i impresivan stalaktit od 2,5 m koji podseća na okamenjenog medveda.

Manastir Agios Joanis (Sveti Jovan Baptista) Prodromos u Korakies – manastir Svetog Jovana se nalazi na poluostrvu Akrotiri, na severo – istoku Hanje u pravcu aerodroma.

Krisopigi manastir – osnovan za vreme Vizantijskog doba, pre 1453. Nalazi se na 3km od Hanje, tačnije na putu od luke Suda do Hanje. Posvećen je devici Zudohos Pigi, koja se slavi na uskršnji petak.

krit, ostrvo, grcka, letovanje, obilazak
Manastir, Grčka

Manastir Gonja u mestu Kolumbari Hanja. Drugi naziv za ovaj manastir je Panagia Odigitria, manastir na moru, nalazi se na poluostrvu Spata, na 26 km od Hanje i 2,5 km severno od Kolumbaria. Manastir je takođe poznat kao Gospa od anđela manastirskih Gonje (Gonia =ćošak) zbog lokacije, na zapadnom ćošku tj. ivici zaliva Hanje.

Manastir Krisoskalitisa Kisamos – Hanja. Pre izgradnje manastira, na ovom mestu je postojala crkva, posvećena Devici Marija. Do ovog saznanja se došlo pošto je pronađena ikona Device Marije u niši kamenja, koja je skrivena ovde u vreme ikonoklazme (odbijanje ili uništavanje religijskih slika unutar nečije kulture) 726-842. Ikonu je našao zemljoradnik kome se privideo plamen u uljanoj lampi uveče uz jedan hrapav šupljikav kamen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image