Najlepši izleti na Kritu na koje morate ići

Najlepši izleti na Kritu na koje morate ići

Krit ostrvo je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Grčkoj za letovanje, izuzetno bogate i značajne istorije, tradicije i nasleđa različitih naroda.

Zato su izleti ono što ne smete propustiti! Na njegovom tlu se razvijala poznata Minojska civilizacija, a mnoge crkve, manastiri, tvrđave, javne zgrade, luke i trgovi znamenitosti su Venecijanske arhitekture. Uz kulturne tekovine, tu su i prelepe plaže i izuzetna dela prirode, koja će vam oduzeti dah. Stoga, predlažemo vam da bar neke od njih uvrstite u svoj program aktivnosti i obavezno izdvojite deo slobodnog vreme za atraktivne izlete. Pravi izbor za letovanje 2018.

Krit, grcka, ostrvo, plaza, letovanje, more, izlet
Plaza na Kritu, Elafonisi
Kritsko veče

Dok ste na Kritu, među brojnim atrakcijama, ono što ne biste trebali da propustite je doživljaj Kritske večeri, kritske tradicije, duha i zabave. Kao izlet organizuje se odlazak u tradicionalno selo Anopolis u planini, na večeru u lokalnoj taverni. Uz igru meštana u narodnoj nošnji i zvuke kritske muzike sa lire, osetićete istinski duh ovog divnog naroda. Po dolasku u selo, dočekaće vas sa čašom poznatog Kritskog pića – „raki“, odličnim za započinjanje vesele večeri.

Grci svakako znaju kako da uživaju i da se dobro provedu.

Odlično lokalno vino služi se tokom cele večeri, uz zaista ukusna jela kritske kuhinje. Upoznaćete regionalnu i nacionalnu muziku, ples, dramu i akrobacije, možda uživo prisustvovati izvođenju Grk Zorbe. Svakako, slobodni ste da se pridružite plesačima i u potpunosti doživite kritsko veče. Preporuka i odličan provod za celu porodicu.

Izlet do Gramvousa ostrva

Izlet u jedno od pet prirodnih zaštićenih područja na Kritu i jedno od odmorišta za ptice koji putuju po celom svetu. Na ovom malom ostrvu ima čak 400 različitih biljaka, od kojih je 26 jedinstveno samo za Krit, kao i 98 različitih vrsta ptica. Ujutru, nakon prolaska severnom obale pored Hanje, autobusom stižete do luke Kastelli. Odatle, brod se putuje do malog ostrva Gramvousa poznatom i po impozantnom venecijanskom zamku i veličanstvenom pogledu na obalu Krita i okean. Posle obilaska brodom se nastavlja  do čuvene lagune Balos, na najsevernijom poluostrvu Krita. Boje vode i peska su izuzetne, a plivanje će biti nezaboravno. Plaža je pogodna i za decu, sa kristalno čistom i toplom vodom. Na ovoj plaži uživa se oko dva sata, nakon čega se brodom vraća u Kasteli, gde će vas sačekati autobus. Na brodu postoji restoran i bar ako budete želeli da se osvežite ili ručate, a savet je poneti udobnu obuću i dobru zaštitu od sunca.

krit, grcka, ostrvo, leto, more, letovanje, izlet,
Gramvouso, Krit
Plaža Elafonisi
krit, grcka, ostrvo, elafonisi, izlet, more, odmor, letovanje, plaza
Elafonisi, Krit

Najlepša i najpoznatija plaža na Kritu. Jedinstvena po rozikastoj boji peska i posebnoj boji vode u plićacima i lagunama. Elafonisi u prevodu znači  – ostrvo jelena, a kažu da je ime dobilo po plićacima, kroz koje se hoda baš kao što jelen hoda. Do plaže na jugozapadnu ostrva ide se preko Hanje i grada Kasteli, sa pauzom za kafu u zelenom selu Elos i obilaskom manastira Chrisoskalitissa, izgrađenog na steni, poput tvrđave, u XVII veku.  Na prelepoj plaži Elafonisi uživanje u kupanje je oko tri sata. U istočnom delu plaže postoje tuševi, kabine, spasioci, bar, suncobrani, ali je drugi kraj plaže mnogo lepši i više privlači posetioce svojom azurnom bojom i predivnim pejzažom. Set od dve ležaljke i suncobran koštaju oko 7 – 7,5 evra, mada ako ima mesta u nekom uglu, slobodno možete postaviti svoj suncobran i opremu za plažu. Na udaljenosti oko 200m naspram plaže je prirodni rezervat – ostrvo Elafonisi.  U povratku posetićete pećinu Agia Sofija, za koju su vezane mnoge legende i gde ćete videti impresivnu formaciju stalagmita koja podseca na mitskog jednoroga. Posle pećine, kratka pauza se pravi i u selu Potamida, za degustaciju tradicionalnih kritskih sireva, što svakako trebate probati dok ste na ostrvu. Vrlo sadržajan i interesantan izlet, na koji itekako vredi otići i prepustiti se uživanju svim čulima.

Aquapark Watercity
Krit, grcka, leto, odmor, izlet, more, akvapark, zabava
Akvapark, Krit

Vaš odmor učinićete nezaboravnim i ukoliko se odlučite za posetu najvećem vodenom parku na Kritu, koji se nalazi u blizini grada Hersonisos. Vodeni grad predstavlja jedan od najvećih, najsavremenijih i najsigurnijih vodenih parkova u Evropi. Nudi veliki broj atrakcija za sve uzraste, bilo da ste ljubitelji adrenalina ili potpunog opuštanja na vodi. U ponudi je nekoliko bazena za decu, brojni, različiti tobogani, otvoreni i zatvoreni, bazen sa talasima, sa jacuzzijem, lenja reka, kao i luda reka, turbo ciklon, tobogani za trkanje i još mnogo toga. Odlična zabava za celu porodicu je zagarantovana.  Uz vodene atrakcije, park pruža besprekornu uslugu i mogućnost izbora između restorana ili samoslužnog servisa, između različitih barova, kafeterija, prodavnica poklona i prodavnica suvenira i mnogih drugih mesta koja su stvorena kako bi uživanje bilo potpuno i dan u parku što prijatniji.

Ostrvo Krisi (Χρυσή ili Chrissi na grčkom znači zlatan)
Krit, grcka, taverna, odmor, letovanje, plaza, more, izlet
Taverna na Kritu

Veoma zanimljivo je i krstarenje do zlatnog ostrva Krisi, koje se nalazi na jugu, u Libijskom moru, blizu grada Irapetra. Šetnja po zlatnim peščanim plažama, uz ručak u nekoj od lokalnih taverni na ostrvu, učiniće ovaj izlet nezaboravnim. Ako tražite taj izgubljeni raj, ovo je sigurno mesto za vas. Dan započinje kratkom vožnjom najužim delom ostrva, kako bi se stiglo do Irapetre i luke iz koje se polazi na krstarenje. Na plovidbi do ostrva kroz prelepo libijsko more, može se desiti da vam društvo prave delfini, što je poseban doživljaj. Posle kraće plovidbe stiže se u Zlatni zaliv, na prelepu dugačku plažu sa sitnim peskom, koja je opremljena ležaljkama i sunobranima. Ostrvo je nenaseljeno, sa nekoliko malih, tropskih plaža, i tirkiznom bojom vode i veoma podseća na obližnju Afriku. Ako ne želite da sve vreme provedete na suncu širom ostrvceta hladovinu ćete pronaći u senci kedrovog drveća. Takođe, možete prošetati do crkvice Svetog Nikole na zapadnoj strani ostrva ili slane jame-male atrakcije na ostrvu ili se opustiti u jednoj od dve taverne. Krisi je pod zaštitom kao oblast izuzetne prirodne lepote, zbog šume smreke, najveće prirodne u Evropi, a uz to je i odlična lokacije za ljubitelje ronjenja i gnjuranja. Šta god radili na ovom ostrvu, sigurno ćete se bar na dan osećati kao Robinzon Kruso.

Izlet brodom do ostrva Spinalonga

Još jedan od vrlo zanimljivih izleta, koji ne biste trebali da propustite je plovidba brodom do ostrva Spinalonga. U pitanju je malo, nenaseljeno ostrvo, na severnoj strani Krita, poznato po Venecijanskoj tvrđavi iz XVI veka, kao „ostrvo gubavaca“, ali i po malim, skrivenim plažama. Polazak je iz živopisnog gradića Agios Nikolaos, sa raznobojnim kućama koje okružuju luku, a posle kratke plovidbe azurno plavim morem stiže se do Spinalonge. Ako vas interesuje bogata istorija ostrva ili uživate da otkrivate nova i zanimljiva mesta, uživaćete i na ovom izletu. Osim obilaska čuvene Venecijanske tvrđave iz XVI veka, videćete i kućice u kojima su izolovani živeli gubavci sa Krita i drugih delova Grčke, sve do 1954.

Potom se brodom odlazi do uvale Kolokita, prelepe plaže, zaklonjene od vetra i talasa, sa zaista prozirnom vodom. Dok uživate u plivanju i sunčanju, posada sa broda će pripremiti odličan roštilj. U povratku, pauza za kafu i osveženje pravi se u Agios Nikolaosu. Jedan od najlepših gradića na ostrvu, glavni grad oblasti Lasiti, vrlo popularna turistička destinacija i još jedan razlog da ne propustite ovaj izlet.

krit, grcka, ostrvo, izlet, more, leto, letovanje, tvrdjava
Venecijanska tvrdjava, Krit
Palata Knosos i Heraklion

Knosos je najpoznatije i najznačajnije mesto na ostrvu, i poseta Kritu bila bi nepotpuna bez doživljaja ovog mesta i istorijske znamenitosti. Prošetajte kroz istoriju Krita i čuvene Minojske civilizacije, posetite prvu palatu podignutu na evropskom tlu i uđite u svet mitova. Palata, iskopana i rekonstruisana od strane Ser Arthura Evansa, izgrađena je tokom perioda Minojske civilizacije, oko 1900 – 1700 pne. Zavirite i u hodnike čuvenog lavirinta, otkrite simbole kulture koja se razvijala na ovom mestu pre više od 4000 godina, doživite mitove o kralju Minosu i čuvenom Minotauru kog je savladao Tezeus.  Među mnogim fascinantnim stvarima koje se mogu videti su i ogromne urne, koje se koriste za skladištenje dobara kao što su maslinovo ulje i žitarice. Spektakularne su i raznobojne freske delfina, ali i druge, poput lepog i elegantnog Princa Lilija.

Krit, grcka, ostrvo, iraklion, odmor, izlet, letovanje
Iraklion, Krit

Posle obilaska palate izlet se nastavlja u gradu Iraklionu, prestonici Krita, tačnije u Arheološkom muzeju, kako biste priču o istoriji Krita upotpunili i zaokružili. Čuveni muzej, jedan od najznačajnijih i najlepših u Evropi, sadrži sve originalne komade iz Knososa, kao i nalaze i bogatstva sa svih arheoloških nalazišta na Kritu, uključujući poznatu glavu bika sa zlatnim rogovima, freske, složeni zlatni nakit i gravirane lingvističke tablice tog perioda. Dan ćete završiti sa nekoliko sati slobodnog vremena u glavnom gradu, uz priliku za dobru kupovinu i ručak u centru grada ili obilazak luke, tekovina Venecijanskog perioda i arhitekture, čuvene fontane Morosini na centralnom trgu. Izlet je preporuka za sve starosne grupe, odličan i za porodice, a do kraja dana imaćete osećaj da ste oživeli i proživeli deo Kritske istorije.

Klanac Samarija
krit, grcka, ostrvo, klanac, Samarija, izlet, letovanje
Klanac Samarija, Krit

Još jedno od čuda prirode na ostrvu Krit. Samarija je poznata kao deveto čudo sveta i evropski odgovor na Grand Kanjon u Americi.  U pitanju je klanac dug 18 kilometara, najduži i najlepši u Evropi. Staza počinje na Ksiloskalu ( što znači drvene stepenice) odakle se takvim stepeništem strmo spušta do korita, kroz impresivnu šumu drveća, sa par neverovatnih vidikovaca. Put zatim vodi koritom nekadašnje reke, iznad kog se planine izdižu i do 2000 metara nadmorske visine a na kom ćete videti više od 150 tipova flore, a verovatno i Kri-Kri koze. Izolovano, sada napušteno selo Samarija idealno je mesto za pauzu, kako biste se spremili za poseban doživljaj –  Gvozdenu kapiju“, najuži deo klanca gde su zidovi toliko uski, da možete skoro dodirnuti obe strane. Posle otprilike petočasovne šetnje kroz nacionalni park, stiže se do južne obale Krita, do malog mesta pod imenom Agia Roumeli sa nekoliko taverni gde možete uživati u ukusnom jelu. Kako je selo na obali, predviđeno je vreme za kupanje, do polaska brodom za Hora Sfakion, mestašce odakle se autobusom vraćate do vašeg odmarališta. Izlet koji traži spremnost, ali definitivno vredan ranog ustajanja na odmoru.

Izlet na Santorini
santorini, ostrvo, izlet, sta obici, letovanje, izlet
Santorini,

Santorini je čudesno, malo vulkansko ostrvo, sa puno kontrasta i skoro bez vode, potpuno drugačije od svih u Egejskom moru. Karakterišu ga slojevi crnih i crvenih vulkanskih stena sa zapadne strane (bliže grotlu vulkana), tradicionalne mediteranske kuće na liticama i blaže obale sa plažama crvenog i crnog peska na istoku. Kako je površina ostrva svega 96 kvadratnih km (dužina oko 25 km, a širina 2 do 6 km), veoma lako ga možete obići i za jedan jedini dan. Zbog toga je preporuka da ga ne propustite tokom svog boravka na Kritu. Dan na jedinstvenom Santoriniju podrazumeva obilazak arheoloških nalazišta, plaža sa vulkanskim kamenčićima i belim, crvenim ili crnim peskom, degustaciju lokalnih specijaliteta i nezaboravni zalazak sunca. Izlet na ostrvo obuhvata posetu selu Pirgos (1 sat), gradiću Iji (2 sata) i glavnom gradu Firi (2 sata). Ako vam ostane vremena, možete se okupati na jednoj od zanimljivih, peščanih i šljunkovitih plaža crvene (Kokkini) ili crne boje (Kamari, Perissa), koje su nastale viševekovnim taloženjem vulkanskih kamenčića. Celo mesto ima neverovatnu energiju, pa i ako ne vidite sve – sigurno nećete biti razočarani. Za obilazak svega što Santorini nudi potrebno je ipak tri dana, ali ovaj jedan dovoljan je da vas oduševi i natera da još dugo, dugo mislite o njemu.

One thought on “Najlepši izleti na Kritu na koje morate ići

  1. Svaka preporuka za ovo prelepo ostrvo!!
    Zaista posebno, sa toliko razlicitih plaza i sadrzaja, sigurno cemo se vratiti!
    Obavezno idite na Kritsko vece, potpuno drugacije od svih grckih veceri, divno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image