Isplanirajte povoljan godišnji odmor

Isplanirajte povoljan godišnji odmor

Ide vam se na more? Dosta vam je grada i pločnika a niste baš pri parama?

Pre nego što krenete dizati kredit ili još gore, da odustanete od letovanja, otkrićemo vam nekoliko korisnih caka koji vam možda pomognu da isplanirate jeftin letnji godišnji odmor. Ne propustite svoj last-minute ili first-minute.

godisnji, stednja, letovanje, destinacija
Počnite na vreme da štedite…

First-minute ponude – ove ponude nisu samo šarena laža ili marketinški trik. Potražnja i ponuda tu igraju najveću ulogu. U novembru niko jos ne razmišlja o letovanju, ili u januaru. Budite to vi. Idealna prilika za vas da budete pametni i posetite neku od turističkih kancelarija i raspitate se o recimo First minute ponudama za letovanje u Grčkoj. Dok je još broj apartmana i soba slobodan i cena je niža. Na ovaj način mogli biste da štedite dovoljno i da imate mnogo destinacija i prenoćišta za izbor.

kasica prasica, stednja, last-minute, letovanje, odmor,
Keep calm

Na vreme bi bilo odlično i da započnete lični “first minute” izazov. Da svaki dan, od recimo oktobra meseca, počnete da odvajate sitnu sumu sa strane, dovoljno je po 20, 50 dinara. Da uštedite gde možete. Preskočite giros u centru, ostavite novce za giros u Grčkoj. Jedno piće u izlasku manje je jedno piće više, u Španiji. Nađite dodatni vikend poslić, prodajte stvari koje vam stoje u stanu a ne koristite ih, napunite budžet. Niko od vas ne očekuje da skupite celu sumu do maja naredne godine, ali ono što ostavite sa strane svakako je bolje nego kao ove godine nula u novčaniku i želja za letovanjem.

Last-minute – za ove ponude morate biti fleksibilni i spontani. Last-minute je ponuda koja je obično mnogo jeftnija jer je ostao određeni broj mesta u autobusu/avionu/hotelu koje bi trebalo do određenog datuma popuniti. Znači za takve ponude je važna brzina, spontanost u uzmimanju slobodnih dana i pun novčanik. Lajkujte turističke agencije na društvenim mrežama, pratite oglase, igrajte nagradne igre, možda nešto i ulovite.

Putovanje van sezoneMajorka je lepa i u aprilu ili u oktobru. Za posetu deset najlepših gradova Španije možete i novembar da iskoristite, tamo je lepo vreme a možete da pobegnete iz našeg sivila i nadolazeće zime. Zapitajte se i raspitajte o vremenu, o toploti mora, visini snežnog pokrivača koje vaša željena destinacija ima i koje godišnje doba. Putovanje početkom ili krajem sezone može biti podjednako lepo, ako ne čak i lepše nego u cik sezone. A svakako je i jeftinije.

budzet, letovanje, odmor, stednja, last-minute,
Koliki Vam je budžet za ovo leto?

Određivanje budžeta – planiranje godišnjeg odmora mora da bude precizno. Da znate tačno koliko novca bi vam trebalo za vaš boravak na moru ili na planini. Zapitajte se da li će vam trebati novac za hranu, gde ćete ručati. Ukoliko obroci nisu uračunati u cenu godišnjeg, da li ćete u tom slučaju boraviti u blizini nekog supermarketa ili ćete sve kupovati u fast fudu ili obroke u restoranima. Raspitajte se gde je prvi Lidl, lokalne radnjice mogu da imaju mnogo skupe i nerealne cene, veliki supermarketi moraju da imaju standardno učvršćene cene.

Ukoliko planirate aktivan godišnji odmor, sa posetama više gradova, razmislite i prostudirajte rute koje želite da prođete. Možda možete iznajmiti bicikl ili se poslužiti gradskim prevozom, pre nego što posegnete za rezervisanjem automobila.

Dobar trošak, iako to ne biste verovali, jeste i kupovina suvenira. Za majku, baku, tetku po magnet za frižider. Vino, rakija za muške članove porodice, slatkiši za drugare i tako dalje. Razmislite morate li baš sa ovog godišnjeg odmora da nosite suvenire. Fotkajte neki lep pejzaž i jednog dana kada bude više novca uramite svima po fotku i eto ga savršen poklon. Važno je da vi uživate i sa sobom ponesete što više uspomena. Kamenčić sa plaže ili neka školjkica vašoj porodici je podjednako važna kao i magnet za frižider. Ko vas voli, zadovoljan je što ste vi umeli sebi da priuštite povoljan godišnji odmor i da se lepo provedete.

leto, more, destinacija, letovanje, turizam, agencija
Donesite lepe uspomene sa putovanja…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image