Lasiti muzeji

Lasiti muzeji

Iako su plaže glavni motiv zbog kojeg se uglavnom ide na Krit, kultura,kulturni sadržaji i muzeji su nešto posebno ovde. Nešto veoma interesantno i primamljivo, priče koje će svakog zaintrigirati.

Arheološki muzej Sitie

izložbe su na displejima i obuhvataju period od oko 4000 godina, još od Neolita pa do Rimskog doba. Većinski, ove izložbe su podeljene i predstavljene lokacijski. Figurice od zlata i slonovače (kriselefantine) iz minojskog grada Palekastro, se smatraju najpoznatijim artefaktima u kolekciji ovog muzeja.

Arheološka kolekcija Iarepetre

to je muzej koji je smešten u Otomanskoj školi (u kojoj je sada deo registrovane baštine kulture). Tu su mnogobrojne iskopine vredne divljenja, iskopine iz šireg područja iz minojskog, klasičnog i helenskog perioda.

Toplou manastirski muzej –

ovde je jedna veoma vredna kolekcija, koja obuhvata gravure i mape (uglavnom na bakarnim pločama koje datiraju do 19. veka). U okviru kolekcije su i meta-vizantijske ikone od vrlo poznatih slikara i naravno, jedna od veoma malo preostalih originala Sude, poznatog Vizantijskog enciklopedijskog leksikona.

manastir, krit, grcka, obilazak, letovanje, muzeji, Lasiti
Zvona manastira na Kritu

Arheološka i folklorna kolekcija Mirtosa

izložbe uključuju nalaske iz ranog minojskog perioda, koji su iskopani na Furnu Korifi brdu, kao i nalasci iz minojske palate na Pirgos brdu. Ono što je izuzetno retko je ogromna kolekcija kovanica još od 3. veka pa do 1968. godine. Jedna muzejska soba je posvećena istoriji sela Mirtos, fokusirana na period za vreme Drugog svetskog rata. Izloženo je oružje i razni predmeti koji se odnose u rat.

Folklorni muzej Sitie

u njemu se nalaze izložbe iz doba 19. veka i ranog 20. Posetioci imaju, na osnovu izložbi, uvid u svakodnevicu stare Sitie kroz teme razvijenog zanatstva: slavno tekstilno tkanje, duborez, tradicionalni lokalni kostimi, predmeti iz domaćinstva i ikone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image