Arheološka nalazišta Lasitija

Arheološka nalazišta Lasitija

Arheološki, veoma bogata, interesantna i slikovita regija. Na divan način, ovdašnji ostaci i arheološka nalazišta predstavljaju nekadašnji način života.

Ω Minojska naselja u Mirtosu – najpre treba posetiti naselje Furnu Korifi pronađeno 1968/69. Radionice i više od 90 prostorija koje su otkrivene, iste su veličine, što verovatno znači da nisu postojale socijalne razlike u to vreme. Oprema u jednoj radionici raspolaže keramičkim točkovima, potvrđujući da je čak i pre 5000 godina, keramika bila već sofisticiran zanat.

Ω Izvan Mirtosa, duž rečne obale ka gradiću Iarapetra, nalazi se minojsko naselje Pirgos. Na vrhu brda je luksuzna građevina, rađena po arhitektonskim standardima minojskih palata, dok su ostale kuće, radionice i ostave raspoređene u većoj okolnoj građevini. Građevina na vrhu brda Pirgos je najverovatnije bila dom lokalnog lorda. Može se reći da je, za razliku od Furnu Korifija, stanovništvo Pirgosa pratilo neku vrstu socijalne raslojenosti.

Ω Palata u Kato Zakrosu, koja datira iz kasnog minojskog perioda, je mesto velikog arheološkog značaja. Obuhvatajući 8000 metara kvadratnih, palata je podeljena na 300 soba, od kojih su mnoge ukrašene fenomenalnim freskama. Danas, arheološki muzeji Sitie i Herakliona se diče neprocenjivim nalascima iz riznice palate.

Ω Palata u Etii se smatra jednom od najznačajnijih preostalih građevina autentične venecijanske arhitekture na Kritu. Od ukupno tri sprata, samo su prvi i deo drugog ostali u celini.

Ω Minojski grad Rusolakos, blizu Palekastra je jedan od najvećih minojskih gradova na Kritu. Ima površinu od 50.000 kvadratnih metara, bio je gusto naseljen i nije imao utvrđenje. Najvažniji arheološki nalasci sa ovih prostora podrazumevaju statuete od slonovače i zlata (kriselefantine) poznate kao Palaikastro Kuros, kao i tabla na kojoj je upisana himna Zevsu.

Ω Antički grad Lato – njegovi ostaci se nalaze na 3 km od sela Krica. Grad je podignut i utvrđen između dva brda, koja su bila akropolje grada, sa kojih se pruža divan pogled na zaliv Mirabelo.

arheološka nalazišta, krit, arheologija, iskopine, minojska civilizacija
Lato, Lasiti

Ω Driros – još jedan antički grad, nalazi se na planini Kadistos, 2 km istočno od Neapolisa. Grad je doživeo vrhunac 1855. kada su dva zemljoradnika iz Neapolisa, iskopala četvorougaonu kolonu na kojoj je natpis na sve 4 strane iz kraja 3. veka pne. Arheološko nalazište obuhvata dve akropolje, Delfinion – hram posvećen kultu Apolo Delfiniosa, i veliku vodenu cisternu.

Ω Antički Presos se nalazi na 13 km od Sitie. Grad je sagrađen na tri brda, koja predstavljaju njegove akropolje i dominirala su nad celim centrom Sitie. Ostaci Presosa vremenski obuhvataju veliki period od Neolita do kasnog Helenskog perioda (144. godine pne.). Grad je bio važan centar Eteokrićana, tadašnjoj populaciji Krita.

Ω Ostaci antičkog Itanosa se mogu naći 27 km istočno od Sitie, blizu palmine šume Vai. Ovo područje je poznato kao Erimupoli ili Ermupoli, i predstavlja značajnu ulogu kao čvorište trgovine i razrađenih komercijalnih odnosa sa Bliskim i Srednjim istokom. Na tu stranu se izvozila neprocenjiva ljubičasta farba, sunđeri, staklo, i riblji proizvodi. Danas, sačuvani ostaci uključuju kulu osmatračnicu, veliku antičku hrišćansku crkvu, helenističku četvrt, još dve stare antičke hrišćanske crkve i groblje van grada.

Ω Antički Lefki (=belo) se nalazio na prostoru današnjeg Kufonisija, malog ostrva u Libijskom moru kod jugoistočne obale Krita, blizu rta Gudura. Ima mnogo krečnjaka u ovoj oblasti, tako da je grad tako i dobio ime, na osnovu belog kamenja i peska. Ostaci grada datiraju još iz Helenskog i Rimskog perioda, i mogu se naći svuda. Najvažniji ostatak je antičko pozorište. Iskopani su scena, pomoćne prostorije i delovi zida.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image