Kultura grada Hanja i njegovi muzeji

Kultura grada Hanja i njegovi muzeji

Kada se nađete u gradu Hanja, bićete prosto neodlučni, jer je Vaše vreme ograničeno, a kulturna ponuda ovog grada prebogata. Za početak, prošetajte oko venecijanske luke, a zatim započnite posetu širokom izboru muzeja

krit, grcka, ostrvo, luka, hanja, letovanje, more,
Posetu počnite od venecijanske luke

U gradu Hanja možete posetiti:

Arheološki muzej

Građevina muzeja je sama po sebi znamenita atrakcija, a treba reći i da je bila crkva odnosno venecijanski manastir Svetog Francisa vođena od strane Franovaca (Mala braća). Postavka muzeja je interesantna arheološka kolekcija koja obuhvata predmete od Neolita do kasne Antike. Posebno su interesantni rukopisi na glinenim pločama, kao i mozaici iz trećeg veka.

Vizantijska i Postvizantijska kolekcija Hanje -

Ovo je impresivna kolekcija i datira od kasnog antičkog hrišćanstva do Otomanske okupacije i pomaže posetiocu da predoči sebi istoriju najzapadnije prefekture ostrva. Izložba je hronološki predstavljena u crkvi San Salvatore.

Pomorski muzej Krita -

Postavljen na samom ulazu tvrđave Firkas, muzej sadrži 2500 izložbi, uključujući modele brodova, instrumente i uređaje za navigaciju, stari mehanizam svetionika Hanje itd. Ne treba propustiti “Minoa”, repliku Minojskog broda u prirodnoj veličini (15.-16.vek pre nove ere), na izložbi na venecijanskom brodogradilištu, blizu Kumkapi plaže. Replika je izrađena na osnovu eksperimentalnog arheološkog istraživačkog projekta, koristeći materijale i alate koji su korišćeni u minojskoj eri (15. vek pre nove ere).

Kritska kuća -

Nalazi se u galeriji Katoličke crkve. Ovo je u stvari Folklorni muzej koji verno prikazuje svakodnevicu na Kritu.

Istorijski arhiv Krita -

Arhiv je osnovan 1920. godine u baš Hanji. Istorijski materijal arhiva pokriva odnosno obuhvata ceo Krit, uključujući oko 700 000 važnih dokumenta od 1821.

krit, grcka, manastiri, ostrvo, manastir, letovanje,
Jedan od manastira na Kritu
Crkveni muzej Svete Trojice -

Manastir Svete Trojice je jedan od najbogatijih i najlepših manastira na Kritu. Unutar samog manastira, koji je uredio venecijanski plemić Jeremija i Lorenc Cagarolos je muzej Svete Trojice koji izlaže crkvene ikone i oruđe.

Crkveni muzej manastira Gonja -

U ovom muzeju može se videti sjajna kolekcija ikona. Među ovim ikonama (a ima ih 40), tu su tri rada znamenitog slikara Andree Ricosa (1421-1492). Pored ikona, u muzeju se takođe nalazi nekoliko starih rukopisa i odeždi.

Arheološki muzej Kisamosa -

Muzejska kolekcija obuhvata izložbe koje datiraju od Minojskog doba do Helenske i Rimske ere. Jedna od najimpresivnijih izložbi ovog muzeja su mozaici sačuvani iz antičkih rimskih vila. I svakako brojne iskopine, koje se mogu naći oko grada Kisamosa.

krit, grcka, more, letovanje, muzeji, kultura,
Postavka u jednom od Kritskih muzeja
Elefterios Venicelos muzej -

Građevina je dom ovog veoma važnog grčkog političara (1864-1936), koji je bio čak sedam puta premijer Grčke. Danas ova zgrada služi kao Nacionalna istraživačka fondacija u Halepi u Hanji.

Muzej tipografije -

Jedinstven grčki muzej tipografije je osnovan u blizini grada Hanja, odnosno u parku malog industrijskog grada Suda. Muzej je zvanično otvoren 2005. Kolekciju podrazumevaju gvozdene prese za štampu, alati i objekti koji predstavljaju razvoj tipografije, od Gutenberga do današnjih dana. Retke knjige i novine, kao i neprocenjive litografije, odvode posetioca u umetnost tipografije.

Istorijski i Folklorni muzej Terisosa -

Zgrada je nekada bila sedište Elefteriosa Venicelosa, a sada je kuća arhiva, fotografskog materijala, oružja i objekata koji su pripadali bitnim grčkim političarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image