Kritsko maslinovo ulje

Kritsko maslinovo ulje

Maslinovo ulje – „Zlatna tečnost“, deo je grčke istorije još od antike. 🥗

Smatralo se osnovnom i nezamenjivom prehrambenom komponentom Grka, pomažući u očuvanju zdravlja i dugovečnosti. Još oko 3500 godina p.n.e, u ranim minojskim vremenima, maslinovo ulje postalo je sinonim za grčku ishranu.

Koroneiki masline

Kažu da je Koroneiki sorta maslina najbolja, jer ima najviše antioksidanasa. Da bi maslinovo ulje bilo što kvalitetnije, plodovi masline se ručno beru. U pojedinim delovima Grčke, ljudi postavljaju mrežice ispod stabala, i čekaju da plodovi sami otpadnu. Ovj način nikako nije dobar. Područje Kolimbari, koje se nalazi na ostru Krit, je zaštićeno i u njemu raste ova sorta maslina. S obzirom da je područje zaštićeno, masline su organski gajene. Nema pesticida, niti teških metala, a ni bilo kakvih neorganskih materija.

Na Kritu se i dan danas, masline uzgajaju na kritski, tradicionalan način. Na ovom ostrvu postoje stabla masline koja su stara i do 3000 godina.

Svako maslinovo ulje u Grčkoj je zeleno i gusto, snažnog ukusa i mirisa. 13% proizvodnje maslina pripada Grčkoj.

Način proizvodnje ulja

Mnogi veliki proizvođači maslinovog ulja, mešaju masline iz različitih zemalja, jer je isplativije i nemaju dovoljno maslina u svojoj zemlji. Naravno, najbolje je ulje od iste sorte maslina, čak i sa istog maslinjaka. Za izuzetni kvalitet, masline se po branju, presuju, melju i flaširaju.

Danas se smatra najboljim na svetu, jer kao procenat ukupne proizvodnje maslinovog ulja, ekstra devičansko maslinovo ulje (EVOO) doseže do 80%, a ponekad na ostrvu Krit čak do 90%!! 😍

EVOO

Grčki EVOO ima veoma nisku kiselost i perokside što im daje vrhunski kvalitet. Može se prepoznati uglavnom iz “voćnosti”, gorčine i pikantnosti – aroma koje pokazuju svežinu i zdrave masline. Sve ove izvanredne karakteristike rezultat su pravilne sadnje, održavanja i brižnosti u svim fazama proizvodnje i žetve.🙂

Sem što je upotrebljeno u ishrani, maslinovo ulje se koristi i u svrhe lepote: za kožu i kosu najpre.

Uputite se na Krit ovog leta i uživajte u svim blagodetima najboljeg maslinovog ulja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image