Krit – mesto gde vam “duša poraste”

Krit – mesto gde vam “duša poraste”

U svom romanu, “Report to Greco” , poznatog kritskog noveliste Nikosa Kazancakisa piše:

“Ko god je spustio stopalo na ovo ostrvo mogao je osetiti mističnost, toplinu, ljubaznost, i uzbudljivost koja pojuri kroz vene, i duša Vam poraste.” Ukratko  – Krit.

Suština ostrva:

  • misterija, 
  • toplina, 
  • ljubaznost, 
  • velikodušnost.

Krit spremno čeka da oduševi svakog posetioca. Krit je nezaboravan, zavodljiv, mami sva Vaša čula, ne samo svojim impresivnim i inspirišućim pejzažom, nego i svojim duhom, istorijom i ljudima. Treba Vam samo nekoliko dana sa lokalnim stanovništvom, i zahvaljujući njihovoj gostoprimljivosti, i Vi ćete biti deo njihove kulture, a takođe i njihove svakodnevice. Ako posećujete Krit prvi put, pripremite se da “padnete na teme zbog ove zemlje čuda. A ako Vam nije prvi put ovde, onda je ovo Vaš dom.

Krit, grcka, ostrvo, letovanje, more, odmor
Čeka da oduševi svakog ko ga poseti – Krit

Krit se nalazi na jugu Egejskog mora. Peto je po veličini ostrvo u Mediteranskom moru i najjužnija tačka Evrope se ovde nalazi.

ISTORIJA KRITA

Geografski položaj Krita je tačno u sredini raskrsnice između Afrike, Evrope i Azije, i zajedno sa svojom blagom klimom, omogućili su da Krit postane kulturno središte još u neolitu. Praistorijska naseljavanja Krita postojala su još 6000. godine pre nove ere, dok je prva upotreba bronze zabeležena 2600. godine pre nove ere. Tako je i počela slavna istorija Minojske Civilizacije, koja je dostigla svoj vrhunac oko 1950 pre nove ere. Neke od najpoznatijih Minojskih palata i dalje drži vidljive znakove slave koja se može naći u Knososu, Festosu, Malji i Zakrosu.

Nekoliko prirodnih katastrofa 1450. i 1400. godine pre nove ere, verovatno povezane sa erupcijom vulkana u Teri, doprinelo je raspadu. Dorski naseljenici su bili sledeći naseljenici ostrva, a posle njih Rimljani. Posle njih, Krit postaje provincija Vizantijskog carstva a zatim pada pod arapsku vlast više od jednog veka, 824.-961.godine., a zatim je naknadno postala piratsko stecište sa Handaksom (nekadašnji Heraklion) kao glavnim gradom. Za vreme arapske okupacije, Krit je preotet od strane Vizantijskog carstva. Posle toga dolaze Mlečani koji su vladali ostrvom čitavih pet vekova i samim tim ostavili dubok trag u kulturi. 1669. opsada Handaksa je označavala početak Otomanske okupacije koja je bila okarakterisana krvavim pobunama.

Krajem 19.veka Otomanska vladavina je bila pred kraj i ostrvo je postalo autonomna Kritska država na čelu sa princom Džoržom kojeg je poslala Grčka kao svog visokog komesara. Zahvaljujući svojim neumornim doprinosima, grčkog političara Elefteriosa Venicelosa, Krit je veoma dugo ovako trajao, a zatim je 1913. formalno pristupio Grčkoj.

ZAŠTO OTIĆI NA KRIT?

krit, grcka, ostrvo, letovanje, more, odmor
Plaža, Krit

Krit je destinacija koja može da ispuni sve želje i ponudi sve vrste aktivnosti. Ovo ostrvo je kolevka Minojske civilizacije, prve evropske civilizacije, sa brojnim spomenicima velike istorijske važnosti. Duž hiljada milja duge plaže, posetioci mogu naći bezbroj fantastičnih plaža. Što se tiče unutrašnjosi ostrva, taj deo nudi kroz celu godinu razne vrste aktivnosti kao alternativu morskim uživanjima. Što se tiče gostoljubiosti, upoznavanje lokalaca je jedinstveno iskustvo i pruža mogućnost da nađete novi dom i novu porodicu.

HRANA NA KRITU

krit, grcka, ostrvo, letovanje, more, odmor,
Ukusna Kritska hrana

Svetski poznata kritska kuhinja podrazumeva divan primer mediteranske kuhinje, koja je veoma priznata kao veoma zdrav način ishrane. Tipična jela koja ne smete propustiti su: takosi preliveni svežim paradajz sosom, prženi puževi, kalicunija (male, slatke, ukusne pite), male knedle sa micitra sirom, u stvari sve vrste malih prženih knedli su vredne degustacije, jagnjetina sa stamnagati (lokalne zelene biljke), artičoke u jajima i limunovom soku, gamopilafo (pirinač tradicionalno spreman za venčanja), i pita iz regiona Sfakia. Cikudia je veoma poznato lokalno piće. Vaše je samo da se prepustite i takođe dozvolite da Vas lokalno stanovništvo ponudi tzv. šotovima (kratko alkohono piće). Cikudia je obavezno piće u svakoj prilici, od podneva do kasnih sati u tradicionalnim tavernama, u kući, ili dok slavite. Takođe, ukoliko se nađete u pravom trenutku na ovom ostrvu, obavezno posetite festival vina, verske proslave u selima i gradovima, tradicionalne svadbene fieste.

KAKO DOĆI?

Severna obala ostrva, pre svega Hanja, Retimno, Heraklion i Sitia su sa kopnenim delom Grčke i ostalim ostrvima povezani direktnim letovima i trajektima. Takođe postoje direktni letovi iz nekoliko evropskih gradova. Luka Kisamos je glavni prolaz tj. tačka koja povezuje Krit sa ostrvom Kitira i Peloponezom. Tu postoji i veza sa Pirejom, manje frekventna. Agios Nikolaos u delu Lasiti je luka za kruzere.

GDE ODSESTI?

Krit, grcka, ostrvo, more, letovanje, odmor
Mesto gde zaboravljate sve probleme

Krit pruža razne vrste smeštaja. Luksuzni rizorti na obali mora sa bungalovima i spa centrima, butik hoteli, privatne vile, ukusno sređene gostionice, hoteli sa tri zvezdice, ekoturistički smeštaj, renovirane kuće u tradicionalnim selima u kojima ćete se osećati kao da ste član zajednice. Rizortovi su tu da ispune sva očekivanja porodice, nudeći im razne aktivnosti, od sportskih sadržaja do dnevnih krstarenja i kulturnih sadržaja. Dugačke plaže su idealno igralište za decu, gde mogu plivati i uživati celog dana. Nikako ne treba propustiti Cretaquarium u Heraklionu. To je ogroman veoma sadržajan akvarijum sa i velikim brojem mogućnosti tj. aktivnosti. Tu su i vodeni parkovi u Heraklionu i Hanji, koji raspolažu ogromnim vodenim toboganima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image