Krit-legenda o Zevsu

Krit-legenda o Zevsu

Krit je rodno mesto mnogih mitoloških priča. Prema legendi, vrhovni bog grčke Zevs i minotaur (pola čovek pola bik) su rođeni na Kritu. Zevs – sin Hrona i Reje kao i bog neba, groma i oluje je rođen na selu Psihro, u centralnom delu Krita, a odrastao je u pećinama planine Dikte.

Kako je Zevs završio u pećinama? Veruje se da je Zevs najstariji sin Hrona i Reje, međutim, on je najmlađi sin. Preporečeno je Hronu da će ga sin zbacili sa prestola vrhovnog boga, zbog toga Hron je počeo da guta svoju decu. Zevsova majka Reja kada je rodila Zevsa odnela ga je na Krit i sakrila na planini Egeon. Hron je bio besan zbog toga i krenuo je u potragu za svojim sinom.

Reja je uvila veliki kamen u ćebence i dala Hronu, on je progutao i verovao je da je progutao svog sina Zevsa.

U pećinama planine Dikte, Zevsa su odgajale dve nimfe. Hranile su ga medom i mlekom koze Amalteje.

Posle izvesnog vremena Hron je saznao da je prevaren tako što je čuo razgovor između Reje i Urana. Krenuo je u potragu za svojim sinom ali nije uspeo da ga nađe. Bio je dobro sakriven i nimfe su ga čuvale na drvetu.

Statua Zevsa

Kada je Zevs odrastao postao je veoma moćan i preuzeo je tron od svog oca. Postao je vrhovni bog Grčke. Svet je podelio sa svoja dva brata sa Hadom i Posejdonom. Hadu je dao podzemni svet, Posejdonu je pripalo more, a Zevsu je pripalo nebo. Planina Olimp su podelili i ona se smatra za dom bogova.

Zevs je vrlo često boravio među ljude gde je uzeo drugi oblik. Često je imao ljubavnice, kako boginje tako i obične ljude (smrtnike). Njegova žena Hera je često bila ljubomorna pa je zbog toga proganjala žene sa kojima je Zevs bio.

Krit kao mesto odakle je sve počelo

Krit je tako postao mesto gde je Zevs odrastao i naučio sve što je bilo potrebno o božanstvu. Može se posetiti Zevsova pećina u kritskim brdima, gde možete da naučite sve o njemu. Verovalo se da ko god poseti njegovu pećini, Zevs će mu ispuniti želju. Ali put do njegov odaja nije lak. Treba se popeti na vrh planine stepinacama i potom ući u planinu. Prelep prizor će vas sigurno ostaviti bez daha, neće stepenice, prizor je ono što treba videti.

Krit
Krit

Pećina je ogromna, veruje se da je Zevs takođe bio te veličine.

Krit je najveće ostrvo u Grčkoj i jedno lepo ostrvo, prepuna vegetacije i prelepih plaža. Krit treba posetit, što zbog svoje bogate istorije i tradicije, što zbog stila života, plaža i prirode. Letovanje iskoristite da posetite Krit i doživite prelepo iskustvo.

Zevs nije jedino mitološko biće iz Grčke. Ovde saznajte još neko mitološko biće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image