Preporuke knjiga za ovo leto

Preporuke knjiga za ovo leto

Bilo da se opuštate na plaži, sedite u avionu ili plovite rekom, dobra literatura za putovanje je uvek dobar saputnik. Lista za ovo leto će Vam omogućiti da obiđete svet.

Nećemo se iznenaditi  ako pređete poglavlje ili dva, od ovih knjiga, pre početka Vaše letnje avanture

Zemlja bogova – putopis Mile Starčević

Spisateljica u ovoj knjizi dočarava sve što je doživela, sve moguće avanture, neobične susrete, religije. Tibet, Nepal, Burma, mistična Indija, egzotični Tajland. Nije bilo jednostavno dočarati utiske sa ovog, posve neobičnog dela sveta: sa krova sveta, Himalaja, iz rajske doline Katmandua, sa obala reke Irivadi… Nije bilo jednostavno ni opisati uzbuđenje Evropljanina pred istorijom i čudima Azije, bajkovitim predelima i hramovima. Ovaj putopis nas vodi kroz najlepše predele Azije, i tu se odigravaju čudni događaji. Penjanje uz Himalaje, hodanje po Budinim hramovima Nepala ili Burme. Sve u svemu, jedna lepa, nepretenciozna i u svakom smislu uspela knjiga.

Ljubav malim slovima – nežna priča o ljubavi i prijateljstvu Franseska Miraljesa

Srednjovečan profesor književnosti Samuel, dobija neočekivanu posetu jedne večeri. Ulični mačor ulazi u njegov život s čvrstom namerom da tu i ostane. Većina njegovih razmišljanja i aktivnosti praćene su noćnim opisima i zvucima Barselone. Zahvaljujući mačku on upoznaje nekoliko neobičnih prijatelja i zgodnu usamljenu veterinarku i svet slučajnosti koji će ga vratiti trideset godina unazad i Gabrijeli, ženi njegovog života.
knjiga, roman, putopis, čitanje, odmor
Uživajte u hladu uz dobru knjigu

Persepolis – izvanredan roman Anje Ulinč,

Roman o nastajanju savremene Rusije posle kraja Sovjetskog Saveza i o putovanju mlade devojke u Novi svet. Glavna junakinja, rođena u sibirskom gradu, gde ulice nemaju imena, označena je mešavinom sovjetske intelektualne pretencioznosti i sopstvene naivnosti koja joj otežava život. Njena bitka je velika, jer nema oslonac, a želi da se uklopi u svet oko sebe, a zatim i da sačuva sopstveni identitet u američkom društvu. Ova priča je puna osećajnosti, humora, jednostavna je i melodična.

Put oko sveta za 80 dana – remek delo Žila Verna

Istraživač i avanturista, naočit i bogat, do ekscentričnosti precizan Fileas Fog. Zahvaljujući diskusiji o jednoj vesti u Reform-klubu, on prihvata jednu naizgled nemoguću opkladu. Ona glasi: obići svet za 80 dana sa svojim slugom Paspartuom. Ono o čemu ni Fog ni čitalac ne sanjaju je to da na ovom uzbudljivom putovanju ima mogućnosti da se mnogo toga izgubi i dobije, i da je ovaj put mnogo više od opklade.

Bajke Maja i Asteka – izbor iz predanja naroda i plemena Meksika i zemalja srednje Amerike.

Brojni su izvori koji omogućili da se upoznaju mitovi, legende i bajke ovih naroda. Jedna od njih je i zbirka predanja plemena Kviče, koje pripada narodu Maja, knjiga Popol Vuh, redak drevni spomenik ljudske misli, i u istoriji prekolumbovske Amerike i u čovečanstvu. Može da stane u red sa Biblijom, asirsko – vavilonskim Epom o Gilgamešu… Ovde su iznesena mitološka predanja vezana za verovanja i shvatanja sveta ovih naroda.

Biciklistički dnevnici – knjiga Dejvida Birna

Dejvid je u svakom, pa i u ovom delu svoj, savremen, autentičan i urban. Ova knjiga je panoramski pogled na svet sa sedišta bicikla. Pedaliranje kroz London, Berlin, Buenos Aires, Manilu, Njujork, Istanbul, Sidnej, San Francisco. Vrlo široko. Posle toga prirodno sledi razmatranje jednog neobičnog intelektualca o istoriji, muzici, modi, arhitekturi, ljudskoj prirodi, politici, globalizaciji, ekologiji. Zahvaljujući biciklu, dospeo je korak ispred drugih, a pritom ostao autentičan mislilac na liniji ljudskosti i praktičnosti.

knjiga, e-reader, roman, putopis, čitanje
Može i u digitalnom obliku

Putovanje kroz Portugaliju – Žoze Saramago

Ovo nije običan bedeker. Kroz Portugaliju, pisac je išao tamo gde se uvek ide, ali i tamo gde se ne ide gotovo nikada. Ističe da nije davao savete, ali svojih perspektiva ima na pretek. Naći će se dosta istančanih opisa portugalskih krajolika, umetnina, ljudi, istorije. To je pre svega unutrašnje putovanje kroz sopstveni doživljaj domovine.

U Patagoniji – Brusa Četvina

Jedan od najlepših putopisa engleske književnosti XX veka. Pregršt događaja, anegdota i neverovatnih podataka. Pisac je ostvario želju svih pravih putnika: da nađu kraj, koji je dalek i retko posećen, poput predela iz mitova. U ovoj knjizi se itekako uživa .

Vijetnam i devet zmajeva – Radmila Gikić Petrović

Moj muž mrači, badava pričam, kao da reci Mekong pričam. On priča ili o ratu ili grobljima. Hvala Bogu te nas po pagodama i grobovima tuđim nije po Vijetnamu vodio, kao onda u Koreji. Ali ume on o grobnicama i sahranama da lepo pripoveda pa ga slušam. Nije mi nikada pričao bajke, ali lepo priča i razgovetno.

Iako je prošlo deset godina od kada je izgubila oca, Izi Stoun je i dalje skrhana bolom. Kada na molbu lokalnog kustosa muzeja prihvati da radi na popisu stvari iz starog napuštenog sanatorijuma. Pri tome nalazi neotvorena pisma, veoma star dnevnik, ali i prozor u sopstvenu prošlost. Dirljiva i uzbudljiva priča u prelepim predelima Engleske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image