Heraklion – tačke interesovanja

Heraklion – tačke interesovanja

Otkrijte prirodnu lepotu ovog kraja, koja je neopisiva i prebogata.

Fantastične klisure (kao što su Karteros, Ruvas, Almiros, Voriziano, Astrakiano, Kunaviano), planina Giuhtas, eko-arheološki park, kao i brojne pećine, koje su, uglavnom, dostupne posetiocima. Posebno treba istaći pećinu Agia Paraskevi, za koju se govori da je bila deo Minojskog lavirinta. Veoma je poznata pećina Faneromeni.

Prošetati duž duge staze E4, koja prelazi prefekturu od planine Dikti ka istoku, je nešto što će Vas očarati. Na njoj, odnosno duž nje su neke od važnijih staza i naselja. Preporučene staze su: relativno laka staza je ona od Akolite do Zare (otprilike 6,5 sati šetnje). Druga, jednako interesantna je do Zare, koja počinje kod izvora Analipsi na platou Nida i prolazi kroz šumu Ruvas i pored veštačkog jezera Votomos. Ova staza garantuje jedinstveno iskustvo u hajkingu, i prilično je dostupna u svoj svojoj dužini od 22 km.

U ovoj bogatoj lepoti, treba pomenuti nezaobilaznu Mirtiju, slikovito seoce, čije su glavne znamenitosti muzej Nikosa Kazancakisa i pećina Neraidospilio koja se nalazi pored predivnog jezera. Seoce je nedaleko od Peze, gde se mogu posetiti tradicionalni mlinovi i vinarije. U obližnjoj Astrakoi možete videti vodenice i izvore koji Heraklion obezbeđuju vodom.
Još jednu atrakciju posetiti, a to je međunarodno priznato tradicionalno naselje Arhanes, gde se pravi fino kritsko vino i to od lokalnih vina. Važna arheološka nalazišta, uključujući Vatipetro i minojsko groblje u Furni su ovde. Hajking kod planine Giuhta se takođe toplo preporučuje.
Jedna od najlepših staza na jugu prefekture je ona koja počinje u Sternesu a završava se kod manastira Kudumas, koji se nalazi u malom zalivu na obali Libijskog mora. Pešaci hodajući po gruboj zemlji Asterusije, imaju šansu da uživaju u lepoti lokalne flore i faune.

klisure, heraklion, krit, grcka, letovanje
Krenite u hiking po Heraklionu

Ako čeznete za mirom i tišinom, prošetajte duž klisure Agiofarago, i predivna plaža na Libijskom moru Vas čeka posle lagane šetnje. Prepustite se lepoti okoline, vekovima oblikovane slavne pećine, kamene fasade, koje su nekada bile isposničke ćelije. Na putu ka plaži naići ćete na dobro očuvanu crkvu Svetog Antonija (14. vek). Oni koji ne žele da pešače, ali ne žele ni da propuste kristalno čistu vodu Agiofarago plaže, mogu iznajmiti čamce koji voze od Kokinos Pirgosa, Agia Galini i Kaloi Limenasa.
Šta reći više o lepotama ovog dela ostrva? Ovo je pokušaj da se dočara, ali uživo doživeti ovo područje, je nešto neponovljivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image