Prefektura Hanja i istoimeni grad

Prefektura Hanja i istoimeni grad

Prefektura Hanja je najzapadnija prefektura na ostrvu Krit.

Na istoku se graniči sa prefekturom Retimno, dok je ostatak ivica prefekture bezgranična obalama ostrva. Kao administrativna jedinica, ovoj prefekturi pripada ostrvo Gavdos i Gavdopula koji se nalaze u Libijskom moru, udaljeni oko 20 milja od južne obale prefekture. Od značajnijih gradova izdvajaju se glavni grad Hanja i Kasteli u Kisamosu. Tu su i Paleohora, Kantanos u Seriji, Vamos, Vrises u Apokoronasu i Hora Sfakion u Sfakii.

Grad Hanja

hanja, krit, grčka, ostrvo, prefektira, grad, letovanje, odmor
Uživajte u starom delu grada

Tradicionalne karakteristike grada Hanja su ostale netaknute još iz vremena mletačke okupacije. Interesantno je lutati ulicama starog grada i osetiti kako su ovuda prolazili osvajači. Takođe, nemojte izostaviti gradsku pijacu i Šalidon ulicu koja će Vas odvesti od novog dela grada do luke, a tu je i impresivna Kumkapi plaža. Na putu do luke ne treba obići Centar Mediteranske arhitekture, Kučuk Hasan džamiju, reprezentativni svetionik Hanje, a za one koji preferiraju čist hedonizam tu je Hanja – jahtig klub, gde se u najmanju ruku može popiti kafa.

Ako želite pogled sa visine odnosno panoramski pogled, obavezno posetite brdo Profitis Ilias na kome se nalaze grobovi Venizelos porodice oko kojih se nalaze bašte, staze, borovi, klupe, stepenice. Odavde zaista možete videti more i ceo grad. Najbolje vreme za ovaj ugođaj je popodne kada sve što Vam pogled obuhvata poprima narandžasto-rozikaste nijanse zalaska sunca. I naravno večernji sati. Za mnoge, najinteresantniji deo dana, kada se ceo grad sređuje i do devet sati ugostitelji u brojnim tradicionalnim restoranima i raspevanim barovima srdačno dočekuju goste.

Hanja Vas čeka

5 thoughts on “Prefektura Hanja i istoimeni grad

  1. Mesto je prelepo, letovao sam sa porodicom i išli smo preko agencije Barcino Tours. Sve je bilo kako su nam i rekli u agenciji i svaka pohvala za njih.

  2. Odusevljeni smo ovim ostrvom kako plazama tako i svim ostalim, nadam se da cemo ga uskoro opet posetiti.

  3. Pohvala za sajt, dosta mi je pomoglo oko izbora za naredno letovanje. Mislim da je odluka pala na Krit 😊

  4. Hanja ili Retimno, ili možda neki drugi grad. Ostrvo je jednostavno nešto što se ne sme propustiti. Iako je cela Grčka divna, ovo ostrvo je samo za sebe u svakom smislu. Za svaku vrstu putovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image