Šta sve niste znali o Grčkoj…

Šta sve niste znali o Grčkoj…

Možda je kletva, a možda blagoslov: verovatno ne postoji osoba na planeti koja nije čula za Grčku. Neki će možda pomisliti na prelepe pejzaže i prirodu koja krasi ovu državu, dok će drugi pomisliti na njenu drevnu istoriju, poznate filozofe i mitologiju. Sada ćemo se fokusirati na one manje poznate činjenice o Grčkoj, dok ćemo daleku prošlost ostaviti za neku drugu priliku.

Neobična činjenica broj 10: Najsunčanija država u Evropi

Prema nekim studijama, Grčka ima preko 250 sunčanih dana – ili preko 3 hiljade sunčanih sati – u toku jedne godine. To je svakako čini državom sa najviše Sunca u Evropi ( i objašnjava one silne solarne panele koje Grci drže na krovovima).

grcka, evropa, sunce, letovanje,
Zemlja Sunca u Evropi

Neobična činjenica broj 9: Žene “vladaju”

Prema popisu iz 2011., Grčku populaciju čini 55% žena i samo 45% muškaraca. U skladu sa tim, i 65% studenata na grčkim univerzitetima su žene. Takođe, ovde žene žive duže. Prosečan životni vek žena je 82.2, dok kod muškaraca tek 77 godina. Pa ako tražite ženu, počnite od Grčke 🙂

Neobična činjenica broj 8: Seksualno najaktivnija nacija na SVETU

Prema više zvaničnih istraživanja Durex-a Grci nose titulu najaktivnije nacije u ovoj “zanimaciji” u protekloj dekadi. Prosek je 164 puta po godini, dok su Brazilci drugi sa samo 145 puta. Japanci samo 48 puta, ako nekog zanima.

Neobična činjenica broj 7: Imaju hiljade ostrva

Iako se nalaze tek na 97. mestu po površini teritorije koju zauzimaju, Grčka ima preko 3 000 ostrva. Od toga je samo 130 naseljeno, a neka od njih su najpoznatija na svetu: npr. Santorini.

grcka. evropa, drzava, ostrva, letovanje
Jedno od mnogobrojnih ostrva

Neobična činjenica broj 6: Najveća nezaposlenost u okviru Evropske Unije

Dok je u ostatku Evropske Unije prosečna nezaposlenost tek 11,5%, Grčka se izdvaja sa neslavnim rekordom od čak 26,4%. Ona je jedna od četiri države koju je najviše pogodila ekonomska kriza 2011. godine.

Neobična činjenica broj 5: Grčki je najstariji pisani jezik

Grčki je najstariji pisani jezik koji je još u upotrebi, i to prema arheolozima, već preko 5 hiljada godina upotrebe. Takođe, najrašireniji jezici koji se danas koriste su manje ili više zasnovani na grčkom alfabetu.

Neobična činjenica broj 4: Najmanja stopa samoubistava u EU

Iako je pod uticajem ekonomske krize ova stopa skočila u poslednjih pet godina, Grčka ima najmanji broj ove neslavne statistike. Pre krize, samo tri zemlje na celom svetu su bile ispred.

Neobična činjenica broj 3: Grci su osmi po visini

Iako ih prati titula da su niski i dlakavi (ovo je uglavnom tačno), zahvaljujući dobroj ishrani i mediteranskoj klimi, Grci drže vrlo dobro osmo mesto, uz Irsku i Sjedinjene države.

Neobična činjenica broj 2: “Originalni” deda Mraz je bio Grk

Prema nekim istraživanjima, slika krupnog čoveka sa belom bradom, plavim očima i svetlom kožom koji živi u severnoj Evropi je kombinacija skandinavske i germanske mitologije. Istorijska verzija kaže da je “Santa Nikolas” bio grčki biskup koji je živeo u Majri u IV veku. Bio je mršav, imao braon oči i maslinastu kožu i ostavljao tajne darove: novčić u cipeli za decu i za siromašne.

grčka, evropa, drzava, cinjenjice, deda mraz
Grčki biskup ili ipak ne? 🙂

Neobična činjenica broj 1: Jedina država koja ugosti dva puta više turista (u sezoni)

Više od 22 miliona turista koji stižu iz svih delova sveta svake godine poseti Grčku. Kako je Grka “samo” 11 miliona, svako od njih “dobije” 2 gosta. Više nego dosta 🙂

grčka, evropa, drzava, turizam, turisti, letovanje
Domaćin i još +2 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image