Grad Retimno

Grad Retimno

Zamislite. Ako niste bili u Retimnu, onda zamislite…

Vi šetate uskim ulicama grada Retimno, vidite i osećate tragove svih civilizacija koje su ovde, u prelepom Retimnu, bile nastanjene kao u svom domu. Ta raznolikost se zaista oseća.

retimno, grcka, krit, tvrdjava, letovanje
Tvrđava Fortezza

Isto tako, treba da se prošetate kroz Venecijansku luku, Forteca tvrđavu, koja je najpoznatije obeležje grada i kroz živopisnu četvrt Kiulumpasi. Divne plemenite znamenitosti. Obavezno obiđite i napravite pokoju fotografiju mnogobrojnih fontana, naročito Rimondi fontane. Ne propustite:

Istorijski i Folklorni muzej,
Arheološki muzej Retimna i
Muzej savremene umetnosti kao i
Opštinsku galeriju.
retimno, grcka, krit, letovanje,
Tragovi civilizacija

Unutar grada Retimno je i Nerace džamija (poznata i kao Gazi Hasan Paša džamija), koju su najpre podigli Venecijanci 1601. godine kao katoličku crkvu u čast Svetoj Mariji, devici Mariji Augustinijas. Crkva je 1657. godine od strane Turaka pretvorena u džamiju zajedno sa susednom Hristovom kapelom. Danas je u džamiji smeštena staklena bašta Retimna.

I još nešto. Poseta Retimnu ne bi bila kompletna bez šetnje legendarnim ulicama Makri Steno i Nikeforos Fokas u kojima su jedna do druge raspoređene ljupke venecijanske kuće. Kritski grad, sa mletačkim šmekom. Nije li to primamljivo?

retimno, grcka, krit, ostrvo, letovanje
Ulice Retimna

One thought on “Grad Retimno

  1. Retimno je pogodak! Široka peščana plaža i grad sa svim sadržajima za turiste…
    Stara luka ima uzane uličice sa velikim brojem simpatičnih restorana što je divno za šetnju uveče…. Po meni, najidealnje mesto za boravak na Kritu, preporuka! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image