Grad Retimno – magija starog grada

Grad Retimno – magija starog grada

Krit je najveće Grčko ostrvo koje oduševljava posetioce bilo kojeg uzrasta. Čarobno mesto za porodice, parove, društvo, ljubitelje mirnog, ali i aktivnog odmora. Iako nije najveći grad ovog mediteranskog ostrva, grad Retimno, naročito stari deo grada, na poseban način privlači posetioce svojom raznolikošću arhitekture, sadržaja i gostoprimstva. Sigrna sam da je savršen izbor za vaše naredno letovanje i da će vas na poseban način inspirisati.

Treći po veličini grad na Kritu je toliko specifičan i interesantan da posetioce ostavlja bez daha i nudi odmor koji je mnogo više od letovanja i kupanja. Ukoliko ga posetite imaćete prilike da istražite jedan od najbolje sačuvanih srednjovekovnih gradova u Grčkoj. On odiše venecijanskim duhom, ali je sačuvao i dobar deo turskog izgleda.

retimno

Istorija i arhitektura starog grada

Ulaz u stari deo grada počinje sa Velike kapije, koja je jedna od retkih ostataka Mletačkog grada. Preživela je tursku opkupaciju, potom Drugi svetski rat , a danas se smatra zvaničnim ulazom u stari grad. Venecijansko utvrđenje skladno se stapa sa pravoslanim i katoličkim crkvama, džamijama, veličanstvenim dvorcima venecijanske arhitekture. Popločane kaldrmisane staze stvaraju čarobnu atmosferu podsećajući na slavnu prošlost.

Tvrđava Forteca

Mletačka tvrđava Forteca dominira starim delom grada, sa koje se pruža prelep pogled na grad i okolinu. Nalazi se na brdu Paleokastro, a do nje možete doći šetajući bilo kojom uličicom ili obalom od mletačke luke. Ovde ćete napraviti možda i najlepše fotografije.

Atrakcije unutar tvrđave

Naspram ove čarobne tvrđave je Arheološki muzej Retimna. U njemu je stalna postavka predmeta nađenih na teritoriji Retimna od neolita do rimskog perioda.

Takođe, idući niz bilo koju okolnu ulicu ka luci može se stići do zanimljive Rimondi fontane. Obići pravoslavna crkva Mala Bogorodica odnosno Mikra Panagija koja je izgrađena u doba Mlečana. Interesantan je podatak da jedno vreme bila i džamija. Dalje prema luci nailazi se na mesto koje bilo predviđeno za okupljanje nobles mlečana i bitnih ljudi u to vreme. Oni su razgovarali o važnim državnim temama, u pitanju je Loggija, koja je takođe za vreme turske vladavine bila džamija. Danas predstavlja mesto gde se mogu kupiti knjige o arhelogiji i replike grčkih kipova.

U starom delu grada nalazi se i Mletačka luka iz XIII veka sa svetionikom koji je nešto kasnije sagrađen. Ovde se nalaze mnogobrojni restorani i kafići, i polazište je za mnoge plaže. Inače, sam grad Retimno ima dve duge peščane plaže, gradska i Koumbens, a u predgrađu su smeštene još tri.

Područje luke Retimno je odlično mesto za kafu, neko piće, ručak ili večeru. Tu su i mnogobrojne prodavnice suvenira, koji živopisno prikazuju stari deo grada.

Ima još mnogo toga da se vidi i u čemu da se uživa u Retimnu, posebno u bajkovitom starom delu grada. Zato doživite magiju ovog mesta na svoj način i iskoristite ogromne mogućnosti koje ovo specifično ostrvo zajedno sa jednim od najlepših gradova na njemu pruža. Do njega ćete doći za samo 2 sata leta od Beograda.

Retimno

Posetom Retimna upoznaćete Grčku na jedan drugačiji način. Doživećete nešto novo, potpuno magično i netipično, suprotno onom na šta su uglavnom navikli naši turisti koji u velikom broju odlaze u severnu Grčku. Ovo danas univerzitetsko mesto vrvi od turista, lokalnog stanovništa i studenta iz raznih delova koji pune kaldrmisane ulice starog grada, restorane, galerije i znamenitosti. Osetite i vi duh starog grada. 

Dođite u Retimno!

(Bojana Lazović)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image