Festivali na Kritu

Festivali na Kritu

Ostrvo Krit za leto 2018 je poznato po mnogobrojnim događajima i festivalima koji se održavaju čitave godine.

Tokom letnjih meseci nekoliko gradova na ostrvu organizuje izložbe, festivale, razne muzičke događaje, filmske projekcije, plesne nastupe… Najveće proslave su festivali koji se organizuju u čast svetaca koji su zaštitnici sela. U svim regijama Krita, svako selo slavi svog zaštitnika uz muziku, hranu i tradicionalni Kritiski ples. Većina festivala se održava tokom letnjih meseci, posebno sredinom avgusta kada se festivali održavaju širom čitavog ostrva i atrakcija su kako za lokalno stanovništvo tako i za turiste.

krit, ostrvo, grcka, festival, karneval,
“Dream of love”, Krit

Koncerti se održavaju na stadionima, arheološkim mestima kao i na venecijanskoj tvrđavi u Hanji, Heraklionu. Postoji mnogo događaja koji promovišu lokalne proizvode i oni su uvek povod za organizovanje velikih proslava (proizvodi kao što su krompir, tikvice, hleb, vino, sir, trešnje). Ovakve proslave uključuju besplatnu degustaciju tradicionalnih proizvoda svake regije. Kada stigne zima tada lokalno stanovništvo organizuje manja okupljanja gde degustiraju svoje tradicionalno piće „raki“ kojim će ponuditi obavezno i svakog turistu.

Festivali u Heraklionu

najčešće su organizovani inicijativom raznih kulturnih udruženja kao i lokalnog stanovništva. Cilj im je da okupe lokalno stanovništvo kao i turiste kojima će da prezentuju svoje običaje i tradiciju  i na taj način utiču na njihovo očuvanje. Pored kulturnih ovde se održavaju i mnogi sportski događaji.

Kalendar glavnih događaja u Heraklionu:

- Matala festival

internacionalni festival muzike koji se održava na čuvenoj plaži Matali. Festival svoje korene ima u hipi pokretu. Ulaz je besplatan i na njemu uvek nastupaju poznati izvođači. Filozofija festivala glasi “danas jesmo, sutra ko zna gde smo”.

Krit, grcka, festivali, muzika, letovanje, more
Festival, Krit
„The Tour of Crete“

festival gde se okupljaju biciklisti sa svih krajeva sveta. Održava se u prvoj polovini maja meseca.

- Houdetsi festival

ovaj četvorodnevni festival muzike, hrane i umetnosti se održava u istoimenom selu Houdetsi u januaru mesecu.

– U periodu od maja do septembra se održavaju brojni letnji festivali širom opštine:

  •  Kastrino karneval,
  •  Internacionalni simpozijum skulpture,
  •  festival Poteri keramike,
  •  Dafnes vinski festival – organizator Dafnes kulturna asocijacija,
  •  Parathamneia – serija muzičkih događaja organizovana od strane kulturne asocijacije,
  •  Svetski dan turizma – obeležava se 26. septembra, događaj se održava širom opštine sa centrom dešavanja u gradu Heraklionu.

via GIPHY
Festivali u Retimnu

Stanovnici Retimna posebnu pažnju posvećuju narodnoj tradiciji i običajima, bilo da su to verski običaji, običaji koji slave prirodu, njihove lokane prozvode. Ove proslave se održavaju najviše tokom letnjih meseci i velika su atrakcija za sve posetioce jer imaju priliku da uživaju u tradicionaloj hrani, piću, muzici. Na ostrvu Krit se najveći festival održava u gradu Retimno, starom venecijanskom lučkom gradu na severnoj obali.

Kalendar  glavnih događaja u Retimnu:

- Karneval u Retimnu

održava se u maju mesecu. U gradu se tad organizuje najveća karnevalska parada na ostrvu koju prate i mnogi drugi kulturni događaji kao i ulična žurka na trgu Platanos. Tri nedelje organizovanih događaja, žurki i uličnih parada svoj vrhunac dostižu poslednjeg dana povorkom ukrašenih platformi i kostimiranih meštana. Tokom trajanja karnevala mnoge prodavnice prodaju karnevalske maske.

- Potraga za blagom

ovo je veoma popularan festival među lokalnim stanovništom u Retimnu. Festival traje jedan dan i kroz njega stanovnici stiču znanje o znamenitostima ali i istoriji svog grada. Festival se održava dve nedelje pre početka karnevala.

Vinski festival

održava se na leto, u periodu od maja do avgusta. Bogat program uključuje kritsku i grčku folklornu muziku. Posetioci mogu besplatno degustirati vina iz svih krajeva Krita.

Krit, grcka, ostrvo, festival, vino, leto, more
Kritsko vino
- Renesansni festival

održava se od 1987. godine u organizaciji opštine Retimno. Festival se održava u čast renesansne književnosti i umetnosti koje su obeležile razvoj ovog grada. Stotine umetnika širom sveta okupi se svake godine u Retimnu kako bi učestvovali u pozorišnim, muzičkim i plesnim predstavama, izložbama… Renesansni festival na ovaj način promoviše kritsku kao i evropsku renesansu.

- Avgust  kao mesec kulture-

tad se održava veliki broj događaja u gradu, neki od njih su: Kulturna manifestacija u Talei, Nedelja nautike, Proslava Majke Marije, Proslava proizvođača sira i mnogi drugi manji lokalni festivali.

Regija Hanja je tokom leta domaćin festivala vina, festivala meda, festivala pita sa sirom, kao i poznate izložbe fotografija koja se održava u venecijanskoj luci. Tokom jula i avgusta gradić Agios Nikolaos je domaćin Lato Cultural Festivala, u sklopu kog se održavaju koncerti domaćih i stranih muzičara, folk plesovi, pozorišne predstave i umetničke izložbe.

U bilo kom periodu godine da boravite na Kritu sačekaće vas neki od mnogobrojnih festivala ovog ostrva koji će vam sigurno na pravi način dočarati Kritsku tradiciju i stil života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image