Ko je najstrašniji iz grčke mitologije?

Ko je najstrašniji iz grčke mitologije?

Predstavljamo Vam 10 najstrašnijih čudovišta grčke mitologije:

1. Sfinga

Čudovište za koje je rečeno da ima telo lava, glavu žene i krila galeba. Ona je možda najpoznatija po svojoj ulozi u legendi o Edipu, iz grčke mitologije. Priča kaže da se Edip na svom putovanju do Tebe suočio sa misterioznim stvorenjem. Sfinga mu blokira put i suprostavlja mu se sa zagonetkom.

čudovište grčke mitologije,
Sfinga

2. Kiklop

Kiklopi su bili divovi za koje se verovalo da su rođeni od Gaie, zemlje. Za njih se smatra da poseduju veliku snagu i da imaju jedno oko koje štrči iz čela. U strahu od njihove moći, očevi su ih bacili u jame Tartarusa.

3. Himera

Himera je bila žestoka monstruoznost koja bljuje vatru, sa telom i glavom lava, sa glavom koze koja štrči iz leđa i zmijom umesto repa. Za nju se tradicionalno verovalo da je bila žena i da je rodila Sfingu i Nemejskog lava. Ovog čudovišta su se mnogi plašili i mislili da je predznak za oluju i brodolom.

grčka mitologija, čudovište
Himera

4. Empusa

Za razliku od drugih stvorenja sa ovog spiska, Empusa je manje poznata i ne pojavljuje se često u tradicionalnim legendama. Međutim, njen zastrašujući izgled i njena tendencija da se hrani ljudskom krvlju i mesom, garantuje joj mesto na ovoj listi.

5. Hidra

Peta na listi je smrtonosna Hidra, vodeno čudovište nalik na zmiju i sa osobinama reptila. Stvorenje čiji je otrov toliko opasan da čak i njen dah može ubiti bilo kog čoveka. Pored toga, Hidra je imala i sposobnost da regeneriše svaki deo tela neverovatnom brzinom.

6. Haribda i Scila

Možda ćete negodovati jer su Haribda i Scila dva različita čudovišta koja ne bi trebala da zauzimaju jedno mesto na našoj listi. Međutim, ova dva stvorenja, koja su živela na suprotnim stranama moreuza, postala su sinonimi, te je teško govoriti o jednoj bez druge. Haribda guta velike količine vode i stvara ogromne vodene vrtloge koji uvlače cele brodove, dok je Scila čudovište sa više glava koje se hrani telima mornara.

7. Kerber

Ovo popularno stvorenje drevne mitologije je bilo lojalni pas, čuvar Hada. On je ogromni lovački pas sa tri glave koji je čuvao ulaz u podzemni svet.

8. Minotaur

Groteskna spodoba koja je posedovala telo čoveka i glavu bika, najbolje je zapamćena po svom afinitetu za proždiranjem mesa i njegovom domu u uvijenom lavirintu. Ovaj nerešivi lavirint izradio je pronalazač Daedalius, a nalazi se ispod palate Knosos, kuće kritskog kralja Minosa.

bik, čovek, lavirint, čudovište grčke mitologije
Minotaur

9. Meduza

Monstruozno stvorenje sposobno da pretvori u kamen svakoga ko joj se zagleda u lice, Meduza ostaje popularno čudovište drevne mitologije. Interpretacije Meduza se razlikuju od priče do priče, dok se za jedan aspekt svi slažu: njena kosa bila je sastavljena od ljutih otrovnih zmija. Sa Meduzom se suočio junak Persej, koga je očuh poslao po glavu čudovišta.

grčka mitologija, čudovište
Meduza, pogledom pretvara u kamen

10. Tifon

Tifon je poznat kao „otac svih čudovišta“. Za njega se veruje da je bio najstrašnije stvorenje koje je ikada hodalo zemljom. Tifon je bio masivan i kada je stajao uspravno glava mu je dodirivala zvezde. Donja polovina tela mu se sastojala od dva prepletena zmijska repa. Umesto prstiju imao je glave zmaja, a krila su mu bila toliko široka da je sa njima mogao zaseniti sunce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image