Arheološka nalazišta Hanje

Arheološka nalazišta Hanje

Aptera –

veoma značajno arheološko nalazište, odnosno ono što je preostalo od slavne grada – države koja je takođe nosila naziv Aptera. Bila je važan komercijalni centar u rimsko doba. Prema legendi, grad je imenovan po Sirenama koje su u muzičkom takmičenju pobeđene od strane Muza. Sirene su zbog toga isekle sebi krila (apteros je prema antičkom grčkom neko ko nema krila), ofarbale se u belo i uronile u more formirajući ostrvo, koje se zove Lefkes (belo) nedaleko od obale Sude.

Antička Falasarna –

grad je postao vodeća pomorska sila u helenističkoj eri, i bio komercijalni trougao između Grčke, Afrike i Azije. Danas ovo arheološko nalazište je grad od kojeg je preostao samo deo luke i zidovi, ruševine Akropolja, deo groblja iz vremena helenističke i klasične ere.

stari grad, arheološko nalazište, zidine, akropolj, hanja
Falasarna

Antički Lisos –

arheološko nalazište koje je jedno od najlepših na Kritu. Bio je poznat za vreme antičke ere po termalnim izvorima i svetilištu Asklepius, posvećeno bogu medicine. Posetioci do Lisosa mogu doći brodom iz Sugie ili peške kroz spektakularnu klisuru.

Tvrđava Gramvousa –

podigli su je Mlečani 1579. na istoimenom ostrvu, uz severozapadnu obalu prefekture, da bi zaštitili zapadnu obalu ostrva. Pratite usku stazu koja će Vas od luke odvesti na najvišu tačku ostrva. Tvrđava je u dobrom stanju. Kada je vedro vidi se čak Peloponez u daljini.

Antička Diktira –

značajno mesto odnosno hram iz helenističkog i rimskog doba. Posvećen je boginji Artemidi. Posle malo grčke istorije, možete se potopiti u jednoj od fenomenalnih plaža Menija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image