Aktivnosti na ostrvu Krit

Aktivnosti na ostrvu Krit

Krit je idealna destinacija za sve one koji vole prirodu i odmor pun avanture i zabave.

Ostrvo nudi razne aktivnosti tj. mogućnosti za istraživanje prirode i obećava neverovatno iskustvo svima onima koji se odluče za ovakav vid putovanja. Krit sa svojom neverovatnom prirodom pruža nesvakidašnje pejzaže u svim godišnjim dobima, tako da kad god posetili Krit vaše oduševljenje ovim ostrvom neće izostati.

Turistima se nudi mnoštvo sadržaja i aktivnosti, sve u zavisnosti od njihovih interesovanja. Za sve ljubitelje prirode Krit je pravi raj na zemlji.

Pešačenje, planinarenje, surfovanje, ronjenje, jedrenje, istraživanje pećina i mnoge druge aktivnosti su dostupne posetiocima.

Surfovanje na dasci sa jedrom ili sa zmajem
krit, grcka, ostrvo, more, surfing, surfovanje
Surfovanje

Ovo su dva najpopularnija sporta na talasima na Kritu. Poslednjih godina broj ljubitelja ovih sportova raste sve više. Zaliv Kouremenos, pored Palekastra je glavno mesto za okupljanje ljubitelja ovih sportova jer ovde mogu pronaći jak vetar i svu potrebnu opremu za iznajmljivanje. Malo severnije, kod rta Sidero (Cape Sidero) mogu se videti najtalentovaniji sportisti u surfovanju. Ostala mesta na Kritu pogodna za surfovanje su plaže Agia Marina, Falasarna, Elafonisi, Kedrodasos kod grada Hanje, kod Herakliona plaže Amudara i Hersonisos, kod Retimna plaža Ierapetra i plaža Elounda kod gradića Agios Nikolaos.

Ronjenje
krit, ostrvo, grcka, ronjenje,
Iskusite lepote pod vodom

Podvodni svet Krita je posebno neverovatan i bogat impozantnim prostorima, pećinama, grebenima, klisurama. Ovde su se kroz istoriju dešavali i razni brodolomi tako da se olupine brodova nalaze u najvećim dubinama i podsećaju na istoriju ovog ostrva. Gosti Krita imaju priliku da iskuse podvodni svet Krita uz mnogobrojne ronilačke klubove koji se nalaze širom ostrva. Pored ronjenja posetioci mogu istraživati obale ostrva kroz organizovane ekskurzije brodovima od strane ronilačkih klubova.

  • U regiji Hanje, Souda zaliv i stenovita obala koja vodi od Kalivesa do Georgioupolija nude spektakularni ronilačke lokalitete sa mnogo pećina i stenovitih ponora. Tu je poznata podvodna pećina pod nazivom Slonova. Obala poluostrva Gramvousa takođe posetiocima nude ronilačke aktivnosti.
  • U regiji Retimna skoro sve ronilačke škole nude izlet do plaže Skinaria kod Plakiasa. Ovde morsko dno spada u najimpresivnije na čitavom ostrvu jer je horizontalna vidljivost preko 40 m. Pored toga stenovita obala između Skalete i Geropotamosa je puna pećina i idealna je za podvodno istraživanje.
  • U Heraklionu sva područja idealna za ronjenje se nalaze u regiji Ahlada, zapadno od Herakliona. Ronilački centri se ovde baziraju na plažama Ligarija i Mononafits.
Jedrenje i kajak
krit, ostrvo, grcka, jedrenje, more,
Jedrenje

Poslednjih godina sve više ljudi na Kritu se okušava u jedrenju i vožnji kajaka. Vožnjom kajaka možete pristupiti jedinstvenim i neistraženim zalivima. Na južnom Kritu postoje divne rute za početnike kao i za one sa iskustvom. Jedna od ruta vodi od mesta Agia Roumeli do zaliva Loutro gde se usput ređaju neverovatni pejzaži, crkva, pećine kao i drevni grad Feniks.

Šetnja obeleženim stazama (Treking)
krit, grcka, ostrvo, setnja, treking,
Šetnja…

Najbolji način da bi se došlo do onih mesta koja nisu dostupna automobilom je pešačenjem. Poznata je Evropska ruta E4 koja predstavlja mrežu staza, tj niz mapiranih ruta sa značajnim kulturnim, prirodnim i istorijskim vrednostima. Ova ruta prolazi ostrvom od Kisamosa do Zakrosa. Na ostrvu agencije nude ovakve pakete a poznata su takmičenja trka Psiloritis i maraton Samarije. Veliki deo staza prolazi kroz područja koja su zaštićena a jedno od njih je i planina Lefka Ori (Bela planina) gde se nalazi i najlepša klisura Samarija.

krit, grcka, ostrvo, paraglajding,
Pogled iz ptičije perspektive

Sa obzirom da je Krit prepun strmih staza, idealan je i za planinske sportove kao što su paraglajding i paramotor. U blizini Hersonisosa se nalazi jedna od najpoznatijih paraglajding lokacija. Na ostrvu se mogu pronači mnoge škole gde se mogu vežbati i naučiti tajne ovih sportova. Neke od lokacija za paraglajdin su : Jezero Kournas, plaže Elafonisi, Falasarna, Varipetro, Paleochora.

Biciklizam
krit, grcka, ostrvo, biciklizam,
Vožnja

Još jedan od načina istraživanja ostrva. U ovom sektoru posluju mnogobrojne kompanije kao i biciklistički klubovi. Biciklistička tura je na Kritu jedna od najpoznatijih biciklističkih događaja i privlači posetioci iz celog sveta.

Birdwatching (posmatranje ptica)

Najveće prirodno jezero na Kritu je Kournas gde je najakuelnije posmatranje ptica. Manji ali isto tako važni rezervati sa vodom tokom cele godine se nalaze u mestima Tersanas i Mohos kod Hanje.

krit, grcka, ostrvo, ptice, posmatranje,
Birdwatching
Planinarenje

Planinarski klubovi organizuju na ostrvu kurseve za planinarenje, posebno u regionu Belih planina i Psiloritisa. Kod Krićana je ovaj sport veoma aktuelan, oni obožavaju da se penju na planine pod snegom, kao i da skijaju.

krit, grcka, ostrvo, planinarenje, aktivnosti
Uspon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image