Agios Nikolaos na Kritu – najslikovitiji gradić ovog ostrva

Agios Nikolaos na Kritu – najslikovitiji gradić ovog ostrva

Agios Nikolaos je glavni centar regije Lassiti, na krajnjem jugoistoku Krita. Udaljen je oko 70 km od Glavnog grada Herakliona i smešten je u zalivu Merabelo. Agios Nikolaos na Kritu je jednom rečju čaroban. Ne čine ga samo kafići, taverne, luksuzni hoteli i lepe plaže. Agios Nikoalos je slikovit i šarenolik, a odiše posebnom energijom i atmosferom, tako da povratak u ovo mesto je neizbežan.

Jezero

Prepoznatljiv je po jezeru koje se zove Voulismeni, koje je sa morem povezano uskim kanalom, a prema legendi u njemu su se kupali boginja Atina i bog Artemis. Jezero je posebna atrakcija ovog malog kosmolitskog turističkog centra. Zanimljive su taverne i kafei kružno raspoređeni oko jezera, čamci koji kruže po njemu, ali i vidikovci sa pogledom na jezero i more u daljini. Ima lepu uređenu marinu, odakle kreću brodovi na zanimljiva krstarenja, do obližnjih ostrva i plaža. U okolini grada se nalaze plaže, a najpoznatija u gradu je Ammoudi, peščana plaža, koja šarmira svakog turistu.

Idealan je za sve posetioce, mlade, stare, porodice sa decom, a s obzirom da je mali gradić, dosta sadržaja ga okružuje, čime možete ispuniti što lepše boravak u ovom delu Krita. 

Znamenito ime Elunda

Zanimljivo je da je prvi luksuzni hotel Elounda Beach Resort, izgrađen na Kritu 1969.godine i to u neposrednoj blizini Agios Nikolaosa, tačnije kod Elounda plaže. U njemu su boravile mnoge slavne ličnosti i zvezde, uživajući u hotelu koji odiše ekstravagancijom. Pored toga ova regija ima raznovrsnu ponudu hotela od luksuznijih do ekonomičnijih. 

Izvor: Odamax.com

Posetioci Agios Nikolaosa mogu iskoristiti i mogućnosti za brojne izlete: obilazak  kulturno-istorijskih objekata, kao što su manastiri u unutrašnjosti ostrva, arheološka nalazišta, muzeji, odlazak na krstarenje, obilazak najlepših plaža. 

Arheologija

Na ostrvu Krit postoje ostaci četiri palate iz minojskog perioda, Knosos, Malia, Zakros i Festos. One svedoče o davnoj kulturno-istorijskoj prošlosti Krićana, koja je nastala 3000. godine p.n.e. Knosos je najpoznatija palata, u neposrednoj blizini Herakliona. Možete se uputiti na jednodnevni izlet i usput upoznati i glavni grad na ostrvu koji je jako zanimljiv.

U glavnom gradu postoji i muzej koji sadrži artefakte iz perioda Minojaca, pa se može upotpuniti slika tog istorijskog perioda. U samom Agios Nikolaosu postoji arheološki muzej koji je takođe posvećen kritsko – minojskoj kulturi.

Spinalonga

Poseban i nezaboravan doživljaj imaćete posetom ostrva Spinalonga. Na krstarenje se kreće iz glavne luke i traje oko sat vremena, a tokom obilaska vodi vas lokalni turistički vodič. Spinalonga je malo, nenaseljeno ostrvo najposećenija atrakcija na Kritu, iza Knossosa. Ostrvo je postalo stecište obolelih od lepre na Kritu, pa onda i iz ostatka Grčke. Ostrvo je okarakterisano kao kolonija gubavaca, a venecijanska palata se pretvorila u bolnicu. Književnica Viktorija Hislop je bila inspirisana ovom teškom životnom temom. Nastao je bestseler “Ostrvo”, a po uzoru na to je i snimljena visokobudžetna istoimena grčka serija.

agios nikolaos
Izvor: Vikipedija

Ostrvo Krisi

Interesantno je i ostrvo Chrissi ili Krisi, koje nije baš u neposrednoj blizini, nalazi se na jugu, na Libijskom moru. Bez obzira, ostrvo se iz ove regije posećuje. Nenaseljeno je, a čine ga  tropske plaže sa palmama i tirkiznom bojom mora. Može se reći da je komadić Afrike zaboravljen na Libijskom moru, pa ga možete ubrojati u neozaobilazan izlet, kada ste u Agios Nikolaosu.

Letovanje u Agios Nikolaosu, koji simbolično nosi ime po Svetom Nikoli, zaštitniku morepolovaca, je jedno nezaboravno iskustvo, koje treba iskusiti! Agios Nikolaos na Kritu će Vas jednostavno očarati, obećavamo.

Jelena Radovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image