Agia Pelagia – Krit

Agia Pelagia – Krit

Danas vam otkrivamo jedno simpatično mestašce, na svega 20km od Herakliona. U pitanju je Agia Pelagia.

Nas je oduševila prelepom plažom, bojom mora, zelenilom i mirom koji nudi za savršen odmor na ostrvu…

Položaj i ime

Agia Pelagia je ribarsko selo, na obali mora, tačnije na sredini slikovitog zaliva u obliku amfiteatra. Da budemo konkretni, Agia Pelagia je na severu ostrva. 23 km severozapadno od prestonice Herakliona. Aerodrom je na 25 km udaljen.

Gradić Agia Pelagia je dobio ime po istoimenoj crkvi iz Sebatians manastirskog kompleksa, odnosno njihovim ruinama. One su nađene 1 km od sela.

Poslednjih dekada, mesto se dosta razvilo. Mnogobrojni turisti su otkrili ovdašnje peščane plaže, i prateće usluge.

agia pelagia

Istorijat

Iz Agia Pelagie, možete posetiti postminojske grobnice i univerzitet Pritanion iz 4. veka pre nove ere. Ovaj takozvani univerzitet je otkriven 1970. godine u mestu Kladistos. Ovo potrkepljuje stav da je ovo mesto bilo antički grad Apolonie.

Turistička ponuda

Nije loše posetiti i obližnje pećine po imenu “Evresi”. Ovde su prema legendi lokalci pronašli ikonu Agia Pelagie (Sveta Marina).

U sleu ima dosta taverni, koje nude, kako domaća, tako i internacionalna jela. Tu su i barovi, kafići, butici, i razne druge radnje, koje će Vas mamiti, dok šetate uskim ulicama grada.

Agia Pelagia i plaže

Agia Pelagia se nalazi u centru ostrva Krit (tačnije sredina severna obale), okružena planinama i brdima. Predstavlja odličnu bazu se obilazak ostalih ostrvskih atrakcija. U blizini je 9 manjih peščanih i kamenih plaža. Ove plaže su idealne za one koji žele više prostora i privatnosti, koju ne mogu pružiti popularnije plaže.

Glavne oblasti su: Agia Pelagia zaliv (glavna i najposećenija plaža), Kladisos zaliv, Ligaria zaliv, Mononaftis zaliv, Made plaža, Psaromura plaža, Amudi, Filakes. Postoji još nekoliko malih skrivenih plaža, do kojih se može doći brodićem ili peške.

knosos

Oko Agia Pelagie postoji nekoliko zanimljivih mesta vrednih posete. Jedno od njih je Knosos-minojska palata, tradicionalna sela Fodele, Ahlada, Rogdia, i Anogia, koje se nalazi na najvišoj planini Idi ili Psiloritis (2456 m). Tu je i Arheološki muzej u Heraklionu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CAPTCHA Image

Reload Image